5 koristi beta karotena za vaše zdravje

Bet akaroten je karotenoid (rdeče-oranžen pigment), ki daje nekaterim vrstam zelenjave značilno barvo. Najdete ga v korenju, paradižniku, sladkem krompirju itd. Bolj ko je barva sadja ali zelenjave intenzivna, bogatejša je z beta karotenom.

Poleg tega, da je beta karoten močan antioksidant, se v telesu pretvori v vitamin A in ima številne koristi za zdravje. Je bistvenega pomena za vaše splošno dobro počutje, saj skrbi za vaš vid, kožo, imunski sistem in možgane.

Carrot juice

Zdravilne lastnosti beta karotena

Tukaj je 5 koristi beta karotena, zaradi katerih je nujno potreben v vaši prehrani:

1. Zdravje oči

Tako beta karoten kot vitamin A sta koristna za naš vid. Pomanjkanje vitamina A lahko povzroči suhe oči, pomanjkanje beta karotena pa je povezano s slabšim perifernim in nočnim vidom.

Luči, zasloni, branje od blizu in izpostavljenost UV-žarkom lahko z leti poslabšajo vid. Prehrana, bogata s karotenoidi, podpira zdravje oči in lahko celo preprečuje bolezni oči. Za naravno izboljšanje vida povečajte vnos beta karotena.

2. Zdravje kože

Beta karoten je močan antioksidant, ki je bistvenega pomena za zdravje kože. Kožne celice ščiti pred staranjem in poškodbami zaradi sonca, hkrati pa izboljšuje strukturo in videz kože. Z zmanjšanjem vnetij antioksidanti pomagajo tudi pri obnovi kože od znotraj.

Izpostavljanje soncu in njegovi škodljivi UV-svetlobi lahko povzroči hiperpigmentacijo in sončne opekline ter predstavlja tveganje za nastanek kožnega raka. Beta karoten ima naravne lastnosti za porjavitev, ki izboljšajo vašo pigmentacijo brez tveganja poškodb zaradi sonca.

Z uživanjem beta karotena lahko dosežete čudovito zagorelo polt, poskrbite za UV-zaščito kože (krema za sončenje je še vedno obvezna) ter zmanjšate videz gub, drobnih linij in hiperpigmentacije.

3. Zdravje možganov

Kognitivne sposobnosti se lahko dolgoročno izboljšajo ob uživanju živil, bogatih s karotenoidi.

Številne študije so dokazale koristi visoke ravni beta karotena v krvi, kot sta boljši spomin in manjša možnost slabih kognitivnih funkcij na stara leta.

S prehranskim dopolnilom z beta karotenom lahko tudi preprečite poslabšanje kognitivnih funkcij. Pri odraslih lahko izboljša verbalni in kognitivni spomin.

Ugotovljeno je bilo, da ima kombinacija beta karotena z drugimi hranili najboljši učinek na kognitivne funkcije. Ta hranila morajo imeti visoke antioksidativne lastnosti. To so na primer cink, vitamin C in vitamin E.

4. Imunski sistem

Imunski sistem v vašem telesu deluje kot varnostna zaščita. Kompleksna mreža celic, organov in beljakovin varuje telo pred okužbami. To omrežje si zapomni vsak mikrob (bacil), ki je vstopil v telo in je bil premagan. Tako lahko imunski sistem čim hitreje prepozna in odstrani mikrob, če ta še kdaj vstopi v telo.

Kot močan antioksidant lahko beta karoten zmanjša vnetja in okrepi imunski odziv s povečanjem števila celic v telesu, ki se borijo proti boleznim.

5. Manjše tveganje za kronične bolezni

Vsakodnevno uživanje živil, bogatih z beta karotenom, lahko zmanjša tveganje za kronične bolezni, kot so bolezni srca in ožilja ter rak. Antioksidanti pomagajo zmanjšati oksidativni stres v telesu, zmanjšajo vnetja in nevtralizirajo škodljive proste radikale.

Raziskave kažejo, da lahko antioksidativne lastnosti karotenoidov pomagajo zmanjšati tveganje za nastanek raka dojk, pljuč in trebušne slinavke.

Ugotovljeno je bilo tudi, da lahko beta karoten ob rednem uživanju pomaga preprečiti bolezni srca in ožilja ter okrepiti zaščito kadilcev.

Kako povečati raven beta karotena za izboljšanje kože in splošnega zdravja?

Ko se odločate, katero prehransko dopolnilo za zdravje kože izbrati, so kapsule UNDO Bronzan optimalna izbira.

Ena kapsula Bronzana vsebuje 12 naravnih sestavin, ki krepijo vašo odpornost, izboljšajo videz kože in zagotavljajo čudovito bronasto zagorelost brez poškodb zaradi sonca.

Carrot juice

UNDO Bronzan vsebuje karotenoide (vključno z beta karotenom), likopen, vitamine C, E in B2 ter minerale, kot sta selen in baker.

Zahvaljujoč patentiranemu izvlečku francoske melone Holimel® lahko uživate v poletju, ne da bi vas pri tem skrbelo zaradi hiperpigmentacije in pospešenega staranja zaradi poškodb zaradi sonca. Holimel® poveča zaščito pred UV-sevanjem in za neverjetnih 16* % upočasni nastanek sončnih opeklin.

Poleg tega je Holimel® znan po svojih učinkih proti staranju in zaščiti pred prostimi radikali. Študija je dokazala, da se je po enem mesecu jemanja encimov naravna antioksidativna obramba kože okrepila za kar 63* %. Antioksidativni encimi zagotavljajo nevtralizacijo škodljivih prostih radikalov, ki lahko poškodujejo zdrave kožne celice.

Zagotovite svoji koži čudovit sijaj z našim vrhunskim prehranskim dopolnilomUNDO Bronzan. Poln je pomembnih hranilnih snovi, ki podpirajo zdravje kože in splošno dobro počutje.

Ne zamudite naše posebne ponudbe! Jemanje prehranskega dopolnila več kot en mesec je najboljši način, da vaša koža ostane zagorela, vaše telo pa v vrhunski kondiciji. Z nakupom ene škatlice UNDO Bronzan dobite drugo brezplačno!

Ne dovolite, da sončne opekline in hiperpigmentacija zaznamujejo vaše poletje (in kožo). Izkoristite priložnost, da kožo zaščitite od znotraj in ohranite zagorelost vse leto, ne le v toplejših mesecih.

Viri:

Griffiths K, Aggarwal BB, Singh RB, Buttar HS, Wilson D, De Meester F. Food Antioxidants and Their Anti-Inflammatory Properties: A Potential Role in Cardiovascular Diseases and Cancer Prevention. Diseases. 2016 Aug 1;4(3):28. doi: 10.3390/diseases4030028. PMID: 28933408; PMCID: PMC5456284. 

Abrego-Guandique DM, Bonet ML, Caroleo MC, Cannataro R, Tucci P, Ribot J, Cione E. The Effect of Beta-Carotene on Cognitive Function: A Systematic Review. Brain Sci. 2023 Oct 17;13(10):1468. doi: 10.3390/brainsci13101468. PMID: 37891835; PMCID: PMC10605009. 

Chew BP. Role of carotenoids in the immune response. J Dairy Sci. 1993 Sep;76(9):2804-11. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(93)77619-5. PMID: 8227684. 

Tavani A, La Vecchia C. Beta-carotene and risk of coronary heart disease. A review of observational and intervention studies. Biomed Pharmacother. 1999 Oct;53(9):409-16. doi: 10.1016/S0753-3322(99)80120-6. PMID: 10554676. 

Shareck M, Rousseau M-C, Koushik A, Siemiatycki J and Parent M-E (2017) Inverse Association between Dietary Intake of Selected Carotenoids and Vitamin C and Risk of Lung Cancer. Front. Oncol. 7:23. doi: 10.3389/fonc.2017.00023. 

Stahl W, Sies H. β-Carotene and other carotenoids in protection from sunlight. Am J Clin Nutr. 2012 Nov;96(5):1179S-84S. doi: 10.3945/ajcn.112.034819. Epub 2012 Oct 10. PMID: 23053552. 

Robertet Groupe. (b. d.) Holimel®: Protect your skin daily from UV https://digital.h5mag.com/digital/edit-nutra_horizons_5_2021_ita/seppic/221702/Holimel_Leaflet_V03_LD__1_.pdf 

Izbrani izdelki za vas

LASJE IN KOŽA
-50%
Akcijska cena 26,99 € Redna cena 53,98 €
Ogled izdelka
KOŽA
-50%
Akcijska cena 24,99 € Redna cena 49,98 €
Ogled izdelka