Resnica o antibiotikih - o njihovem vplivu na črevesni mikrobiom in zdravilni moči probiotikov

Čeprav so antibiotiki revolucionizirali medicino in rešili nešteto življenj, zdaj vemo, da imajo njihovi učinki svojo ceno. Nedavne raziskave so pokazale, da lahko že kratkotrajno zdravljenje z antibiotiki poruši občutljivo ravnovesje v črevesnem mikrobiomu, ki ima pomembno vlogo pri našem zdravju, saj pomaga nadzorovati prebavo in krepi imunski sistem.

The complicated relationship between antibiotics and the gut microbiome

Problem antibiotikov

Čeprav so antibiotiki nepogrešljivi, se moramo zavedati vseh tveganj, ki jih prinašajo. Najbrž smo vsi seznanjeni s problematiko odpornosti na antibiotike. Do nje pride, ko zaradi pretirane uporabe antibiotikov bakterije postanejo odporne nanje, zaradi česar zdravljenje postane manj učinkovito.

Vendar je vpliv antibiotikov na zdravje našega črevesja prav tako pereč problem, ki so ga dokazale tudi nedavne študije. Že kratkotrajno zdravljenje z antibiotiki lahko poruši občutljivo ravnovesje črevesnega mikrobioma, kar lahko povzroči različne zdravstvene težave, kot so driska, napenjanje, slabost ali želodčni krči.

Izjemen svet črevesne mikrobiote

Naše telo je polno milijonov in milijonov mikroskopskih bakterij, kvasovk in virusov, znanih kot mikrobi. Če preštejemo vse celice v našem telesu, smo dejansko le 43 % ljudje; preostalo so bakterije.

V črevesnem mikrobiomu se nahaja črevesna mikrobiota, to je velika zbirka mikroorganizmov, ki večinoma živijo v debelem črevesju. Tehta lahko od 1 do 2 kilograma in deluje kot dodaten organ, ki je ključnega pomena za človekovo zdravje. Pomaga nam lahko pri prebavljanju hrane, nadzoru imunskega sistema ter podpori zdravje srca in možganov.

The gut

Porušeno ravnovesje mikrobioma in zmanjšana mikrobna raznolikost, ki se pojavita po zdravljenju z antibiotiki, imata lahko resne posledice za zdravje. Zaradi zmanjšane raznolikosti mikroorganizmov smo lahko bolj dovzetni za okužbe z bakterijami, ki povzročajo diarejo in kolitis.

Zaradi pomembne vloge mikrobiote v našem telesu je bilo v številnih študijah** ugotovljeno, da je lahko neravnovesje mikrobov v črevesju povezano s precej resnejšimi boleznimi kot le z diarejo in trebušnimi krči. Med njimi so debelost, sladkorna bolezen, astma in različne alergije, nedavna študija** pa je peroralne antibiotike celo povezala s povečanim tveganjem za nastanek raka na debelem črevesu.

Čeprav se vsak posameznik na antibiotike odziva drugače, so študije** z zdravimi udeleženci pokazale, da lahko že en sam cikel zdravljenja z antibiotiki drastično spremeni mikrobiom. V nekaterih primerih je za ponovno vzpostavitev prvotne sestave vrst v črevesju potrebnih več mesecev ali celo let.

Trije načini, kako zaščiti mikrobiom pred antibiotiki

Čeprav so dokazi o vplivu antibiotikov na črevesno ravnovesje zaskrbljujoči, obstajajo načini, s katerimi lahko zaščitimo in obnovimo svoj mikrobiom.

A varied diet

1. Raznolika prehrana

Uživanje raznolike hrane prispeva k boljši sestavi mikrobioma in dobremu zdravju črevesja. V svojo prehrano poskušajte vključiti več zelenjave in polnozrnatih izdelkov. Polnozrnata žita, kot so ječmen, kvinoja, proso in rjavi riž, vsebujejo veliko vlaknin in dobrih ogljikovih hidratov, ki jih črevesne bakterije prebavijo. Vlaknine in ogljikovi hidrati koristijo tudi pri hujšanju in obvladovanju sladkorne bolezni.

2. V svojo prehrano vključite prebiotična živila

Prebiotiki so običajno živila z visoko vsebnostjo vlaknin, ki delujejo kot hrana za koristne bakterije v našem črevesju. S tem spodbujajo njihovo rast in izboljšajo ravnovesje mikrobioma. Nekateri primeri prebiotičnih živil so cikorija, banane, šparglji, jabolka in oves.

3. Uživajte več fermentiranih živil

Fermentirana živila, kot so kefir, jogurt, kislo zelje in kisle kumarice, so odličen vir koristnih bakterij (predvsem laktobacilov), ki lahko zmanjšajo število škodljivih organizmov v črevesju.

4. Omejite vnos umetnih sladil in predelane hrane

Predelana in ocvrta hrana, bogata s transmaščobami negativno vpliva na zdravje vašega črevesja. Prav tako nekateri dokazi** kažejo, da lahko umetna sladila s spodbujanjem rasti škodljivih črevesnih bakterij zvišajo raven sladkorja v krvi.

Martina pot do obnove mikrobioma in boljšega zdravja

Ime mi je Marta in sem v zgodnjih štiridesetih letih. Z vami bi rada delila svojo zgodbo o težavah s črevesjem, ki sem jih imela po zdravljenju z antibiotiki. Vse skupaj se je zgodilo lansko zimo; začela sem imeti težave z uriniranjem in sprva sem mislila, da bodo izginile same od sebe, ko pa se to ni zgodilo, sem končno obiskala svojega zdravnika. Rekel je, da imam okužbo sečil, in mi predpisal antibiotike. Zdravilo je kmalu pomagalo, toda približno mesec dni za tem, ko sem jih nehala jemati, so se težave vrnile in morala sem opraviti še en cikel antibiotikov! Morala sem jih jemati dlje časa, odmerek pa je bil veliko močnejši.

Ko sem končno prenehala z zdravljenjem, sem opazila, da se je moja prebava popolnoma sesula; imela sem želodčne krče in občasno drisko ter vetrove ne glede na to, kaj sem jedla. Mislila sem, da sem se poleg vsega ostalega še nalezla kakšne trbušne viroze, vendar mi je zdravnik rekel, da to ni res. Počutila sem se brezupno in razočarano, ker nisem vedela, kaj naj storim. Na srečo je ena od mojih najbližjih prijateljic nutricionistka, zato sem se odločila, da jo vprašam za nasvet.

Ko sem ji zaupala svoje skrbi, je takoj posumila, da so antibiotiki morda porušili moj črevesni mikrobiom. Razložila mi je, kako lahko antibiotiki vplivajo na ravnovesje koristnih bakterij v črevesju, kar povzroči prebavne težave in drisko. Bila je zgrožena, ko je izvedela, da moj zdravnik ni priporočil nobenih probiotikov, ki bi mi podprli zdravje črevesja med zdravljenjem z antibiotiki in po njem.

Antibiotics

“Priporočilo, ki mi je pomagalo odpraviti prebavne težave.”

Po prijateljičinem nasvetu sem se odločila poskusiti s probiotiki. Predlagala mi je, naj poiščem izdelek z različnimi sevi mlečnokislinskih bakterij, zlasti bakterij Lactobacillus in Bifidobacterium, zato sem se odločila, da bom pred nakupom še malo pobrskala po spletu.

Med raziskovanjem različnih probiotičnih prehranskih dopolnil sem ugotovila, da moram biti še posebej pozorna na to, kako so izdelana. Izkazalo se je, da je veliko probiotikov lahko neučinkovitih, ker koristne bakterije niso zaščitene pred prebavnimi sokovi, zaradi česar lahko le majhna količina bakterij  doseže črevesje. Tega pa nisem želela; želela sem izdelek, ki bi mi pomagal odpraviti prebavne težave.

Po temeljitem raziskovanju sem našla fantastičen izdelek s patentirano mešanico 9 kultur mlečnokislinskih bakterij. Vseboval je vse seve, ki jih je omenila moj prijateljica, in še velik dodatnih! Vseboval je tudi jeruzalemsko artičokoin cikorijo, ki sta obljubljala dodatno podporo prebavi in imunskemu sistemu. Takoj sem kupila izdelek in ga začela redno jemati.

Moram reči, da so ti probiotiki zelo pozitivno vplivali na moje zdravje. Postopoma sem začela opažati izboljšanje prebave, povečala pa se je tudi moja raven energije. Kmalu sem se spet počutila popolnoma zdravo.

Zdaj se počutim 100-odstotno v redu in to pripisujem moči probiotikov. Resnično sem hvaležna, da sem našla rešitev, ki je delovala zame. Vesela sem, da sem spoznala pomen zdravja črevesja in vse koristi probiotikov za dobro splošno počutje.

Synbiotic Premium – najboljši zaveznik vašega črevesja med zdravljenjem z antibiotiki in po njem

To izjemno prehransko dopolnilo je znanstveno podprta rešitev za črevesje v priročni obliki kapsul. Sestavljeno je iz sestavin na naravni osnovi in ima pomembno vlogo pri vzpostavljanju ravnovesja mikrobioma ter skrbi za bolj zdravo črevesno okolje.

Odlična lastnost izdelka Synbiotic Premium je izjemna patentirana kombinacija 9 bakterijskih sevov, znana kot Megaflora 9 Evo. Toliko sevov v enem izdelku je ključnih, saj vsak sev zagotavlja drugačno podporo črevesju. Zahavljujoč kombinaciji Megaflora 9 Evo naša formula zagotavlja celovito podporo črevesnemu mikrobiomu.

Poleg vrhunskih sestavin ima Synbiotic Premium še enega asa v rokavu: posebno zaščitno matrico ProbioAct®, kar zagotavlja, da 90 % koristnih bakterij preživi pot do črevesja, kjer lahko začnejo delovati.

Synbiotic Premium je tako 90*x učinkovitejši v primerjavi z običajnimi probiotiki, kar pomeni, da je 1,1 milijarde CFU (enot, ki tvorijo kolonije) v kompleksu Megaflora 9 Evo enako močnih kot 99 milijard CFU, ki jih najdemo v običajnem nezaščitenem izdelku.

Formula je bila dodatno obogatena z izvlečkom jeruzalemske artičoke, ki podpira imunski sistem, in izvlečkom cikorije, ki pomaga pri prebavi in zdravju jeter. Ta edinstvena mešanica sestavin ponuja širok spekter koristi za črevesje, zato je Synbiotic Premium najboljša rešitev za vaše črevesje med zdravljenjem z antibiotiki in po njem.

Preizkusite Synbiotic Premium brez tveganja!

Samo za omejen čas vam ponujamo poseben popust na to fantastično probiotično dopolnilo, ki vam bo pomagala vzpostaviti ravnovesje črevesnega mikrobioma in ublažiti težave, kot so napihnjenost, zaprtje, neredni obiski stranišča, pomanjkanje energije in druge težave, povezane z zdravjem črevesja! 

V učinkovitost izdelka Synbiotic Premium smo tako prepričani, da vam ponujamo 30-dnevno garancijo vračila denarja!

Pohitite, zaloge so omejene!

*Učinki uporabe izdelka se lahko razlikujejo pri posameznikih in lahko odstopajo od opisanih na spletni strani. Naši izdelki niso namenjeni preprečevanju ali zdravljenju katerekoli bolezni ali resnih obolenj.

** Viri:

Patangia DV, Anthony Ryan C, Dempsey E, Paul Ross R, Stanton C. Impact of antibiotics on the human microbiome and consequences for host health. Microbiology Open. 2022 Feb;11(1):e1260. doi: 10.1002/mbo3.1260. PMID: 35212478; PMCID: PMC8756738.

Wang J, Xiang Q, Gu S, Gu Y, Yao M, Huang W, Gao W, Tang LL. Short- and Long-Term Effects of Different Antibiotics on the Gut Microbiota and Cytokines Level in Mice. Infect Drug Resist. 2022;15:6785-6797
https://doi.org/10.2147/IDR.S388687

Fessl, S. (2022, May 5). What happens to the gut microbiome after taking antibiotics? The Scientist Magazine®. https://www.the-scientist.com/news-opinion/what-happens-to-the-gut-microbiome-after-taking-antibiotics-69970

Fast facts about the human microbiome - UW department’s web server. (n.d.).

https://depts.washington.edu/ceeh/downloads/FF_Microbiome.pdf

Robertson, R. (2023, April 3). How does your gut microbiome impact your overall health? Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/gut-microbiome-and-health#TOC_TITLE_HDR_9