10 razlogov zaradi katerih se ne morete znebiti trebušne maščobe

Priznamo, maščobe okrog trebuha so še kako trdovratne, ampak obstaja kar nekaj trikov s katerimi se jih lahko znebimo oz. zmanjšamo njihovo večanje. 

image

1. Ženske smo v prednosti!

Ko se ženske lotimo spopasti s čezmernimi kilogrami, navadno izgubimo za kar 30 % več trebušnih maščob v primerjavi z ostalimi.

2. Vas mučijo nezadovoljstvo, slabe misli in žalost? 

Ženske in moški s simptomi emocionalnega nezadovoljstva ali depresivnimi motnjami so bolj naklonjeni nabiranju maščob okrog trebuha. Glavni razlog je treba iskati v nerednih in slabih prehranjevalnih navadah. Prehranjevanje ponoči, želja po sladkem in slanem ter visoko kalorične pregrehe so spremljevalci nestabilnega stanja.  

Rešitev: Telovadite! Vadba ne pomaga zgolj pri ohranjanju lepega in fit telesa, ampak tudi sprošča kemikalije v možganih, ki lahko znatno izboljšajo razpoloženje. Vadba nas lahko motivira tudi na ostalih življenjskih področjih.   

3. Je vaša hrana pretežno pakirana?

Preprosti ogljikovi hidrati, kot so konvencionalen čips in dodani sladkorji vam dobesedno poženejo raven sladkorja v nebo, kar je nevarno za inzulin – hormon, ki spodbuja jetra v pospešeno shranjevanje maščob.  

Rešitev: Namesto, da vlagate energijo v izločanje »slabih« živil, raje mislite na to, kako boste dodajali »zdrava« živila k obrokom. Npr., dodatne porcije sveže zelenjave namesto krompirja.

4. Zanemarjate pomembnost magnezija?

Magnezij je odgovoren za več kot 300 funkcij v našem telesu. Nič presenetljivega, da obstaja več študij, ki so pokazale, da imajo ljudje, ki redno uživajo magnezij nižjo raven sladkorja in inzulina v krvi.
Rešitev: Vsaj dvakrat na dan posezite po živilih, ki so bogata z magnezijem. Zeleno-listnata zelenjava, banane, ribe, avokado, oreški in temna čokolada naravnost kipijo od tega pomembnega minerala.  

5. Obsedeni ste z gaziranimi pijačami z manj sladkorja

Študija je pokazala, da imajo redni pivci sodavic z manj sladkorja v povprečju večji trebuh. Eden od razlogov lahko tiči v dejstvu, da zaužijemo večje količine t.i. »light« pijač, ker vsebujejo manj kalorij.

Rešitev: Če se niste pripravljeni odreči sladkim pijačam, začnite s štetjem kalorij na enoto. Zgrozili se boste!

6. Obožujete pleskavice in hamburgerje

Zasičene in nezasičene maščobe se razlikujejo! Z drugimi besedami povedano, enako število vnesenih kalorij iz zasičenih maščob se bo na telesu veliko bolj poznalo – tudi v obliki visceralnih maščob okrog trebuha!

Rešitev: Zmanjšajte vnos zasičenih maščob! Posegajte po lososu, oljčnem in kokosovem olju, jejte belo meso in se izogibajte cvrtju.

7. Mislite, da ženske nimajo pivskega trebuha?

Čeprav s pivskim trebuhom večinoma povezujemo pitje piva, vas moramo razočarati. Tudi za ženske, ki ne pijejo piva, ampak si raje privoščijo kozarec rujnega, velja enako. Vse alkoholne pijače večajo možnost za razvoj visceralnih maščob okrog trebuha.

Rešitev: Zmanjšajte vnos alkoholnih pijač. Zmerni in občasni pivci alkohola imajo dokazano manj trebušnega sala.

8. Ne spomnite se kdaj ste bili nazadnje v »zenu«

Menopavza, hormoni, stres, vsakodnevne skrbi, hiter tempo življenja, obveznosti in še in še … Vemo, včasih življenje beži mimo nas! Toda polagamo vam na srce, da si vsaj enkrat tedensko privoščite nekaj ur samo zase. Za stvari, ki vas veselijo, sproščajo in polnijo z dodatno energijo! Takšno početje daje zadovoljstvo, ki je ključ do samospoštovanja, dobre samopodobe in posledično večje skrbi za svoje zdravje.

9. So na vašem krožniku zgolj živila svetlih barv?

Svetla zelenjava in sadje je polno vitamina C, kar zmanjšuje raven kortizola. V nedavno narejeni raziskavi, objavljeni v The Journal of Nutrition so dokazali, da imajo ljudje, ki redno uživajo rdeče, oranžno in rumeno sadje in zelenjavo manj maščob okrog trebuha.

Rešitev: Dodajte barve na svoj krožnik. Ribo pripravite s pomarančno, če ste za eksotično, vam svetujemo mango čez zrezek. Naj bosta rdeča paprika in pesa del malic in vmesnih prigrizkov.  

10. Ne potite se dovolj!

Za najbolj učinkovito vadbo proti maščobnim blazinicam se je izkazala t.i. HIIT vadba. To je vadba z intenzivnimi, ampak kratkimi intervali.

Rešitev: Če uživate v kolesarjenju ali teku, vam priporočamo, da intenzivnost povečate na maksimum svoje zmogljivosti za 2 minuti, nato naredite kratek premor in nato ponovno povečate tempo za 2 min. Enako lahko ponavljate trebušnjake, sklece ali počepe. 

Paket Raven trebuh, kar 31% ceneje >>