5 nasvetov, kako se upreti slabi hrani, in 5 slastnih goljufij za »grešnike«

Ne glede na to, kako trden je naš karakter, se včasih težko upremo slabi hrani – ocvrtim jedem, sladicam ali hitri hrani. Vseeno se skušajte zavedati, da so ti trenutki, ko vas premamijo s torto na rojstnem dnevu ali pa v zadnjem trenutku zavijete v »drive-in« restavracije s hitro prehrano, ključni trenutki, ki jih boste obžalovali.

image

ZBRALI SMO 5 TRIKOV, KAKO SE UPRETI SLABI HRANI:

1. NE POPUSTITE

Uprite se skušnjavi. Naše telo z nami ves čas komunicira. Ko je utrujeno, nervozno ali v pomanjkanju, nam to skuša povedati. V hitrem tempu pa smo ga nehali poslušati in namestoda bi mu zagotovili dovolj spanca, počitka, muzičnega užitka, sproščanja, tekočine in podobno, pogosto posežemo po najlažjem – hitri hrani, sladicah in alkoholu. Ne popustimo tem skušnjavam. Odkrijmo, kaj naše telo res želi in potrebuje.

2. PRAV, OBUPAJTE, AMPAK NE LAŽITE SI

Če kdaj pa kdaj popustite in vendarle posežete po čokoladnih bonbonih ali piškotih, upoštevajte majhen trik. Shranite vse ovitke zaužitih sladkorčkov in sladic – v prozornem kozarcu na vidnem mestu. Tako vas bo opominjal, kolikokrat ste popustili.

3. MALCE MOTIVACIJE NIKOLI NE ŠKODI

Ali vaša želja po sladki, mastni in predelani hrani postaja večja od tiste, ki vas je spodbudila k hujšanju in zdravemu življenju? Opomnite se, čemu ste začeli. Napišite ali narišite si to, izrežite iz revij ali natisnite s spleta. Obdajte se z motivacijskimi nasveti in slikami. Tudi v kozarec s piškoti lahko skrijete kakšno sliko.

4. PREGREHA ZA NAGRADO

Niste perfekcionist? Verjamete, da se je za trdo delo treba kdaj pa kdaj tudi nagraditi, pa četudi to pomeni, da boste s tem prekršili pravila? Da bo trdega dela več kot pregreh, si zapisujte, kolikokrat ste se pregreham uspešno odpovedali. Vsakič, ko boste premagali svojo željo in ostali zvesti svojemu cilju, si dajte točko. Ko boste zbrali 15 točk, se nagradite. Nato se štetje začne na novo.

5. ODKRIJTE ZDRAVE RAZLIČICE PREGREH

Včasih se skušnjavam preprosto ne moremo več upirati. A preden posežete po tistem ocvrtem krompirčku ali tortici, premislite, ali lahko to hrano pripravite sami – na bolj zdrav način.

ZDRAVE RAZLIČICE »PREGREH«

1. Pečen krompirček lahko enako dober naredite sami v pečici, če ga narežete, dobro osušite s krpo, stresete na pekač, obložen s papirjem za peko, ga pokapate z žlico olja in zapečete na 180 do 200° C. Preden postrežete, ga posolite.

2. Ocvrti sir je lahko tudi manj mastna jed. Mocareloali lahek sir narežite na ozke palčke, jih pomočite v stepen beljak, nato pa v mešanico drobljenega lanenega semena in drobtin. Pokapajte z žlico olja in potresite na s peki papirjem obložen pekač. Pecite na 180 do 200° C.

3. Že tri dni sanjarite o čokoladi in ne verjamete, da se ji boste lahko še dolgo upirali? V mešalniku zmešajte pol avokada, pol zrele banane, datelj ali žlico agavinega sirupa ali malo stevie, žlico presne čokolade v prahu in malce vanilije. Krema bo zadovoljila še tako zahtevnega sladokusca.

4. Se vse težje upirate vsem stojnicam s sladoledom? S paličnim mešalnikom zmešajte 1 zamrznjeno banano, žlico ali dve zamrznjenih borovnic ali jagod, dodajte stevio ali agavin sirup in malce vanilije. Če je mešalnik prešibak, da bi lahko zamrznjeno sadje zmešali, lahko dodate nekaj posnetega mleka ali jogurta.

5. Včasih si želimo tortice in vrag naj vzame vsako dieto, ki nam to brani. V takšnih dneh priporočamo pripravo presne čokoladne torte, ki bo navdušila še tako zahtevnega sladokusca in ljubitelja čokolade. A pozor! Takšna torta ima enako kalorično vrednost kot vsaka druga. Njena prednost je le ta, da v sebi skriva zdrave maščobe, vitamine, minerale in aminokisline.

RECEPT: PRESNA ČOKOLADNA TORTA

Za skorjo potrebujete: 2 skodelici indijskih oreščkov in mandljev, 2 jušni žlici kokosovega (ali kakavovega) masla, ¼ skodelice presnega kakava v prahu, ¼ skodelice javorjevega ali agavinega sirupa, 3 namočeni datlji in ščep soli

Za nadev potrebujete: 2 skodelici namočenih indijskih oreščkov in mandljev, 1 skodelica olupljene in narezane bučke, ½ presnega kakava v prahu, ½ skodelice javorjevega sirupa, 1 jušna žlica vanilijevega ekstrakta (ali žlička presne vanilije v prahu)

  • Za skorjo v multipraktiku zmešajte sestavine, tako da dobite enakomerno zmes. Skušajte mini delčke stisniti med tremi prsti. Če se sprimejo v čvrsto kepico, je masa pripravljena. Če se miks sestavin noče sprijeti, dodajte še kakšen datelj ali dva.
  • Ko je zmes pripravljena, jo stresite na manjši pekač za torte in enakomerno razporedite po pekaču. Nato enakomerno razporejeno zmes trdno pritisnite ob dno pekača, tako da dobite trdo dno, ki se drži pekača, četudi ga obrnete na glavo.

Zdaj pripravite nadev. V multipraktiku najprej zdrobite oreške v prah, jih stresite ven in v multipraktiku dobro spasirajte bučke. Dodajte jim zmlete oreške, presni kakav, sirup, in vanilijo, da dobite gosto kremasto zmes. Če vam je premalo sladka, lahko sirup še dodate, a ne preveč. Zmes stresite na osnovo torte, enakomerno razmažite in postavite v hladilnik za vsaj 4 ure. Najbolje je, da torta počiva čez noč, ker se veliko lepše reže, poleg tegapa se povežejo vsi okusi.

Izbrani izdelki za vas