6 razlogov, zakaj uživati omega 3 vsak dan

Na področju maščobnih kislin omega 3 je malo morje raziskav, ki potrjujejo, da so te maščobe biser v naši prehrani. Nujne so za normalno delovanje praktično celega telesa, še posebno srca, žil in možganov, uporabljajo pa jih celo pri zdravljenju povišane ravni trigliceridov v krvi.

image

Med številnimi razlogi, zakaj uživati maščobne kisline omega 3 vsak dan, smo izbrali 5 najpomembnejših.

1. Dobro vplivajo na možgane

V možganih in očeh najdemo visoko koncentracijo omega 3, še posebno DHK (dokozaheksaenojska kislina). Raziskave kažejo, da je zadostna količina pomembna za normalen razvoj in delovanje možganov otroka tako med razvojem v maternici kot po rojstvu: med drugim za boljše učne sposobnosti, manj vedenjskih težav ter manjše tveganje za razvojne zakasnitve in tudi ADHD (primanjkljaj pozornosti in motnja hiperaktivnost).

Omega 3 pa imajo varovalen vpliv na možgane skozi vse življenje. Nekatere raziskave so pokazale, da je povečano uživanje omega 3 povezano z manjšim tveganjem za demenco in upad možganskih sposobnosti.

2. Varujejo srce

Varovalen učinek omega 3 na srce je dobro raziskan, saj učinkujejo na več načinov: znižujejo krvni pritisk in srčni utrip, normalizirajo srčni ritem (preprečujejo aritmije) in okrepijo žile. V večjih odmerkih pa znižajo raven škodljivih trigliceridov in zvišajo raven dobrega HDL-holesterola ter preprečujejo nastanek krvnih strdkov. Skupni učinek je boljše srčno-žilno zdravje in manjše tveganje za srčno kap.

3. Znižujejo vnetja v telesu

Pomemben mehanizem, s katerim omega 3 varujejo srce in telo nasploh, je tudi zmanjšanje vnetja v telesu. Tiho vnetje v telesu, ki se ga pogosto niti ne zavedamo in je precej razširjeno, namreč poveča tveganje za aterosklerozo (zamašitev žil) in je povezano z razvojem številnih drugih bolezni, kot so metabolni sindrom, sladkorna bolezen, avtoimunske bolezni, depresija ...

4. Izboljšajo vid

DHK ima 60-odstotni delež med večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami v mrežnici, delu očesa, ki nam omogoča, da natančno vidimo. Zato ne preseneča, da je zadostna količina DHK v prehrani ključnega pomena za dober vid.

image

5. Zmanjšujejo tesnobo

Objavljenih je več kot 30 kliničnih raziskav o učinku različnih odmerkov in kombinacij omega 3 na ljudi s tesnobo. Metaanalize (raziskave, ki analizirajo rezultate več študij) pritrjujejo, da omega 3, predvsem EPK, zmanjšajo tesnobo.

Še posebno pa so učinkovite pri ljudeh s tesnobo, ki so pretežki in imajo povečano stopnjo vnetja v telesu.

6. Z uravnoteženo prehrano ga ne dobimo zadosti

»Priporočeni dnevni vnos maščobnih kislin omega 3 je za zdravega odraslega človeka od 1,1 do 1,6 grama,« je za Zvezo potrošnikov Slovenije povedala dr. med. Katja Kogovšek iz Enote za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu Ljubljana. »Načeloma z zdravo, uravnoteženo, čim bolj lokalno pridelano in čim manj toplotno obdelano hrano vnesemo v telo vsa potrebna mikro- (med njimi tudi maščobne kisline omega 3) in makrohranila. Dejstvo je, da v današnjih razmerah zaradi načina življenja redko zadostimo temu pogoju, zato je verjetno koristno uživanje maščobnih kislin omega 3 v obliki prehranskega dopolnila.«

SensOmega zmagovalec v razmerju med kakovostjo in ceno!

Zveza potrošnikov Slovenije je ocenila, da SensOmega ponuja najboljše razmerje med kakovostjo in ceno. Ker se zavedamo kako pomembno je redno uživanje omega 3 vam zdaj nudimo 3-mesečni paket SensOmega s kar 33% popustom! To pomeni, da boste za dnevni odmerek omega 3 odšteli samo 0,22 €!

"