7 znakov, ki kažejo na nepravilno delovanje ščitnice

Ščitnica je žleza, ki se nahaja v sprednjem delu grla pred sapnikom, njena oblika pa spominja na metulja. Uravnava metabolizem, telesno temperaturo in bitje srca. Delovanje organov kot so srce, jetra, ledvice in koža, je odvisno od tega malega organa. Njegova vloga je ključna za splošno zdravje organizma. Odkrijte simptome, ki nakazujejo na nepravilnosti v njegovem delovanju.

image

Kako deluje ščitnica?

Ščitnica je žleza z notranjim izločanjem, kar pomeni, da sintetizira in izloča hormone neposredno v notranje telesne tekočine, natančneje kri. Dva najpomembnejša hormona, ki ju proizvaja ščitnica, sta tiroksin (T4) in trijodtironin (T3). Za svoje pravilno delovanje potrebuje jod (mineral, ki ga lahko najdemo v morski soli, jodirani soli in morski hrani) in tirozin (aminokislina, ki jo najdemo v proteinih).

Najpogostejši problemi s ščitnico

Nagnjenost k težavam s ščitnico je pogosto dedna, zato se je dobro preventivno pozanimati, če ima kdo od ožjih ali širših družinskih članov zgodovino bolezni ščitnice.

Težave lahko ločimo v 2 večji skupini:

- hipotiroza: zajema težave, ki se pojavijo ob upočasnjenem delovanju ščitnice in

- hipertiroza: zajema težave, ki se pojavijo ob prehitrem delovanju ščitnice.

Tako hipotiroza kot tudi hipertiroza povzročata številne hormonske in fizične težave v telesu, ki se odražajo v problemih s telesno težo, lasmi, koži in splošno kvaliteto življenja.

Pa poglejmo simptome nepravilno delujoče ščitnice od blizu.

Če imate katerega od naštetih simptomov, morate takoj ukrepati

Težave s kožo

V primeru hipotiroze lahko koža postane suha, groba in razpokana. V primeru hipertiroze pa po drugi strani postane zelo nežna in občutljiva.

Lasišče in lasje

Povečano izpadanje las je značilno tako za hipotirozo kot tudi za hipertirozo. Zato opazujte stanje vaših las oziroma lasišča, saj je lahko dober indikator nepravilnega delovanja ščitnice.

Težave s črevesjem

Zdravje našega črevesja je močno odvisno od delovanja hormonov v našem telesu. Zaprtje je pogosto povezano s hipotirozo, medtem ko sta diareja in sindrom razdražljivega črevesja povezana s hipertirozo.

Občutek utrujenosti

Občutek izčrpanosti, ki ga pogosto povzroči pomanjkanje dobrega nočnega počitka, je eden izmed alarmantnih znakov hipotiroze. Zato bodite pozorni, če vas začne mučiti nespečnost!

Depresija ali anksioznost

Depresijo pogosto povezujemo s hipotirozo. Ne smemo podcenjevati razpoloženj, kot so žalost, občutek lastne neustreznosti, pomanjkanje upanja, občutkov krivde, … Ti so lahko pokazatelji hipotiroze. V primeru hipertiroze pa se simptomi lahko manifestirajo v nepojasnljivih napadih panike, tesnobe in strahu pred nevarnostjo, ki naj bi prihajala.

Vročina in mraz

Tudi sposobnost telesa, da regulira temperaturo, je odvisna od funkcioniranja hormonskega sistema. Hipotiroza vedno vodi do tega, da nas zebe in imamo mrzle roke in noge, medtem ko hipertiroza povzroča prekomerno znojenje in le s težavo prenašamo vročino.

Neželene spremembe v teži

Povečanje ali zmanjšanje telesne teže sta zelo pomembna indikatorja zdravja naše ščitnice. Če se redimo, ne da bi spreminjali naše prehranjevanje, ali če se zredimo takoj po dieti, so to znaki upočasnjene ščitnice. Nenadzorovana, hitra izguba kilogramov pa je lahko posledica povišane ščitnične produkcije hormonov.

Požiralci maščob

Ali ste vedeli, da hormone, ki jih proizvaja ščitnica, pogosto imenujemo tudi požiralci maščob? Ta vzdevek so si zaslužili s svojim vplivom na telesno težo, ki je najpomembnejši indikator težav z delovanjem ščitnice.

Ali se soočate s katerimi od zgoraj naštetih težav?

ThyroLux je naravna in varna pomoč za vzdrževanje optimalnega ravnovesja ščitničnih hormonov.

Izbrani izdelki za vas