Beljakovinska dieta

18. dec. 2013

Beljakovinska dieta temelji na vnosu večje količine beljakovin v telo ter na zmanjšanem uživanju ogljikovih hidratov in maščob. Dieta nima posebnih omejitev, če se je držite največ en mesec. Neprimerna pa je za vse, ki imajo težave z jetri ali ledvicami. Poglejte podrobnosti.

Pri beljakovinski dieti govorimo je jedilnik sestavljen iz jedi, ki vsebujejo:

  • veliko beljakovin,
  • manj maščob in
  • minimalno ogljikovih hidratov.

Dieta je zelo priljubljena, saj omogoča dobre in hitre rezultate, v enem tednu lahko izgubite do 1,5 kilograma, saj odpravlja maščobo, mišična tkiva ostajajo čvrsta in ne izgubljate tekočine. Ker je vnos ogljikovih hidratov in maščob bistveno manjši, telo uporablja beljakovine kot vir energije.

Koliko beljakovin potrebujemo

Beljakovine naj bi v povprečju predstavljaje 15 do 20 odstotkov dnevnega kaloričnega vnosa, kar drugače pomeni približno od 0,8 do 1,2 g beljakovin na kilogram telesne teže. 2/3 beljakovin naj bi bilo živalskega, preostanek pa rastlinskega izvora (na primer stročnice). Beljakovinska dieta pa predvideva bistveno večji vnos beljakovin na dan, in sicer od 1,8 do 2,2 g/kg.

Prednosti

Pri beljakovinski dieti je zaradi manjšega vnosa ogljikovih hidratov raven inzulina konstantna, poveča se presnova in razgradnja maščobnih celic. Vsekakor pa ne gre pozabiti, da se s takšno dieto ne sme pretiravati in bi bilo smiselno, da se posvetujete z zdravnikom.

Slabosti

Beljakovinska dieta dodatno obremeni ledvice, saj morajo odstraniti večjo količino dušika, ki sestavlja beljakovinske molekule. Zato je pomembno, da spijete vsaj dva litra vode na dan.

Pravila beljakovinske diete

Povečajte vnos beljakovin, a upoštevajte sledeča pravila:

  • Izbirajte belo meso (perutnina, zajčje meso), vendar ne izključite popolnoma rdečega mesa (govedina, svinjina)
  • Omejite vnos polnomastnih sirov
  • Omejite vnos konzerviranega mesa
  • Ne izpuščajte zajtrka in prigrizkov
  • Vsaj 3-krat tedensko meso nadomestite z ribami
  • Vsaj 3-krat tedensko meso nadomestite s stročnicami
  • Za vnos maščob poskrbite tako, da si jedi pripravljate z oljčnim oljem, a ne izločite popolnoma masla in nasičenih maščob, le količine naj bodo omejene. Izogibajte se na primer margarine.
  • Beljakovine naj ne predstavljajo več kot 18 – 22 odstotkov dnevnega energetskega vnosa
  • Zmanjšajte vnos enostavnih sladkorjev (sladkor, sladice, sladkane pijače, …), zmanjšajte vnos jedi z visokim glikemičnim indeksom (kruh, testenine, riž, …)
  • Veliko sadja in zelenjave, najbolje surovega in sezonskega
  • Dieta ni primerna za tiste, ki imajo težave z jetri ali ledvicami
  • Ni primerna za tiste, ki se ukvarjajo s športi, ki zahtevajo vzdržljivost, na primer s tekom ali kolesarjenjem

Pomembno je, da se diete ne držite več kot mesec dni. Lahko jo ponovite, ko se pokaže potreba.

Zakaj beljakovinska dieta?

Beljakovinska dieta je primerna za vse, ki želijo v kratkem času učinkovito izgubiti kilograme, in sicer tako, da se bodo znebili odvečnih maščobnih oblog, ob tem pa ne bodo izgubljali tekočine in mišic. S to dieto lahko v enem mesecu izgubite do 6 kilogramov.

Oznake