Zakaj jetra terjajo več žrtev kot aids?

Vsi vemo pokazati, kje je srce in vsi se zavedamo, da brez srca ne bi mogli preživeti. Po drugi strani so redki tisti, ki vedo pokazati, kje se nahajajo jetra – vendar brez njih tudi ne moremo preživeti. Ob odpovedi jeter lahko preživimo največ 3 dni! In medtem ko nam lahko vsadijo umetno srce, kar nam lahko kupi čas do čakanja na darovalca, nam umetnih jeter ne morejo vsaditi. Zakaj so jetra tako posebna?

image

»Na voljo imamo mehanske ventilatorje za dihanje, če vam odpovejo pljuča, dializne naprave, če vam odpovejo ledvice, srce je v glavnem le črpalka, tako da imamo tudi umetno srce,« pove dr. Anna Lok, predsednica Ameriškega združenja za raziskovanje jetrnih bolezni (American Association for the Study of Liver Diseases) za New York Times. »Vendar če vaša jetra odpovejo, ni na voljo nobene naprave, ki bi lahko nadomestila vse najrazličnejše funkcije, ki jih opravljajo jetra. Najboljše, kar vam preostane, je presaditev jeter.«

Jetra so takoj za možgani največji multipraktik v telesu

Zakaj je tako težko ustvariti umetna jetra, ki bi jih lahko vsadili v pacienta? Zato ker opravljajo več kot 500 življenjsko pomembnih funkcij v telesu, kar je težko posnemati. Le možgani so edini organ v telesu z daljšim seznamom opravil kot jetra. In zanimivo, sta organa primerljivo težka – oba tehtata okrog 1,5 kilograma.
Med 500 funkcijami jeter so razstrupljanje in izločanje vseh strupenih snovi, ki hote ali nehote pridejo v naše telo, predelava zaužite hrane v tako obliko, da jo lahko uporabijo vse celice v našem telesu, izdelovanje žolča, ki »raztaplja« zaužite maščobe, shranjevanje sladkorja, vitaminov in mineralov ter njihovo sproščanje po potrebi. »Vse, kar daste v usta, mora iti skozi jetra, preden lahko opravi karkoli koristnega drugje po telesu,« ponazori dr. Lokova.
Jetra poleg tega sodelujejo pri strjevanju krvi, izdelujejo najrazličnejše hormone, encime in imunske molekule … In – to je le začetek dolgega seznama opravil!

Zamaščena jetra ima okrog 500.000 Slovencev

Poznamo okrog 100 obolenj jeter, pri čemer so vse v porastu, opozarjajo strokovnjaki. To je v veliki meri povezano tudi z epidemijama debelosti in sladkorne bolezni, ki neposredno vplivata na zamaščenost jeter. Zamaščena jetra so namreč predstopnja vnetja jeter, zabrazgotinjenja jeter in v končni fazi celo do ciroze ali raka jeter. Bolj kot se maščoba nabira v jetrih manj učinkovito lahko opravljajo življenjsko pomembne funkcije. Ker pa jetra niso oživčena, nas ne bolijo, čeprav so lahko že precej prizadeta.
In zamaščena jetra ima okrog 500.000 Slovencev, pri čemer so to lahko tako suhi kot normalno težki ljudje, seveda pa so pretežki še bolj ogroženi! Z drugimi besedami: vsak četrti Slovenec ima kronično bolezen jeter, ki lahko vodi v resne zaplete.

Zaradi težav z jetri umre več ljudi kot zaradi aidsa

Zanimivo je tudi, da se vsi bojimo aidsa, ker je ozaveščenost toliko večja in ker gre za neozdravljivo virusno okužbo. Vendar bi nas moralo bolj skrbeti zaradi jeter, saj po svetu terja precej več žrtev. Za ilustracijo: medtem ko je AIDS v Sloveniji v zadnjem desetletju pokopal okrog 20 ljudi, smo imeli samo v lanskem letu 27 presaditev jeter, 28 bolnikov pa je ob koncu leta še čakalo na presaditev. Torej gre za precej ljudi, katerih življenje visi na nitki. Še precej več pa je takih, ki niso v tako kriznem stanju, vendar že imajo težave z zdravjem zaradi slabše delujočih jeter.

Vsakomur med nami bi koristilo razstrupljanje jeter

Letošnji požari v tovarnah z izpusti škodljivih snovi v zrak, zemljo in vodo so lahko opomnik, kako hitro se lahko zastrupimo in kako smo ranljivi. Vendar za naše zdravje so še hujši majhni požari, ki tlijo vsak dan okrog nas: v obliki procesirane hrane, slabega zraka, kajenja, stresa, škodljivih kemikalij v čistilih, kozmetiki, oblekah, pohištvu …
Podobno kot pri okužbi z virusom HIV gre za ohranjanje krhkega ravnotežja: dokler se HIV ne namnoži preveč, telo shaja, ne deluje pa optimalno, v ozadju nekaj tli. Podobno naša jetra lahko vsakdanje doze zastrupljanje kar dobro prenašajo, vendar so preveč okupirana z razstrupljanjem, da bi lahko učinkovito počela vse drugo na njihovem seznamu. Kaj ko bi jim priskočili na pomoč?

Izbrani izdelki za vas