Kaj, kdaj in zakaj: obrok po vadbi

Ali slediš nasvetu, da je regeneracija prav tako pomembna kot sama aktivnost? Preveri, kako svoje telo regeneriraš po različnih tipih vadbe in zakaj je to vitalnega pomena, da boš ostala zadovoljna, fit in zdrava.

image

1. Nahrani, obnovi, rehidriraj

Tega se moramo držati, ko razmišljamo, kaj si bomo privoščile po napornem treningu. Naj kar takoj poudarim: obrok po vadbi je za športnico najpomembnejši obrok v dnevu! Če zanj ustrezno poskrbimo, omogočimo telesu hitrejšo in uspešnejšo regeneracijo. Ta pa je nujna, če želimo čim prej spet športati in biti še boljše kot na prejšnjem treningu.

Pogosto smo ravno ženske tiste, ki na obrok “pozabimo” oz. se mu hočemo izogniti, saj smo vendar ravnokar z miganjem izgubile odvečne grame in dekagrame. Nikar!

Med vadbo spravimo telo v stresno stanje, saj porušimo marsikatero ravnovesje.

  • S povečanim potenjem izgubimo velike količine vode in elektrolitov.
  • Z obremenitvijo mišic, še posebej pri vadbi z utežmi, povzročamo mikro poškodbe na mišičnem tkivu, ki se kažejo kot “muskelfiber”.
  • S samim miganjem pa porabimo naše zaloge energije, ki je shranjena v obliki glikogena (ogljikovi hidrati). Ko izpraznimo rezervoar glikogena, se presnova preusmeri v kurjenje maščob – zaželeno, pa tudi v razgradnjo beljakovin – nezaželeno.

Ker ne želimo izgubiti trdo prigarane mišične mase ter moči in zmogljivosti za naslednje treninge, je potrebno vse našteto nadomestiti. In tukaj nastopi pomembnost regeneracije.

2. Cilji regeneracije in vrsta hranil, ki jih moramo vključiti v obrok po vadbi

Preberimo si cilje regeneracije. Iz njih je razvidno, da moramo telesu priskrbeti obrok, sestavljen iz ogljikovih hidratov in beljakovin.

Razmerje OH:B v regeneracijskem obroku naj bo 2:1. Če je bil trening zelo intenziven in nas je precej izčrpal, je lahko razmerje tudi 4:1.

Pomembno je, da se ne bojimo OH-jev! Ker smo pridno migale, jih naše telo potrebuje in jih bo porabilo za obnovo glikogena. Ne bodo šli nikamor, kjer si jih ne želimo (seveda ne pretiravajmo s količino).

Skoraj bolj pomembo vprašanje kot KAJ pojesti, je KDAJ pojesti?

Res je, čas tukaj igra pomembno vlogo! Da bo naše telo kar najbolj koristno porabilo OH in B, moramo zaužiti lahko prebavljiv obrok čim prej po vadbi. Orientirajmo se na 15-30 minut, maksimalno 45 min po treningu.

Takrat nas večina res še nima potrebe po hrani, zato so na tem mestu zelo priporočljivi beljakovinski napitki. SHAPE iT ponuja super beljakovinske šejke za vse okuse. Vsebujejo sirotkine beljakovine za vsejedke ali grahove beljakovine za veganke.

Mogoče boste nekatere, če ste oboževalke čokoladnega mleka tako kot jaz, vesele dejstva, da je samo čokoladno mleko tudi super regeneracijski napitek. Njam, njam, naslednjič si ga privoščim </div></div></div><div data-content-type=

Izbrani izdelki za vas