Kako preprečiti vraščanje dlak?

Vraščanje dlačic je običajno problem, ki prizadene večino žensk, pogosto pa se nadležne vraščene dlake pojavijo tudi pri moških. Poleg estetskega problema se lahko pojavi tudi zdravstveni, saj lahko vraščena dlaka povzroči vnetje, ki ga je potrebno pozdraviti.

image

Zakaj se dlake vraščajo?

Pogosto britje in depilacija lahko povzročita vraščanje dlak, ki se na koncu kaže z gnojnimi bulicami ali temnimi lisami. Dlake se začnejo vraščati takrat, ko začnejo rasti pod napačnim kotom ali pa se zagozdijo pod samo površino kože. Ker je ne morejo predreti, začnejo rasti nazaj navznoter, proti korenini. Vraščene dlake se lahko pojavijo na obrazu, vratu, nogah ali katerem koli drugem delu telesa. Običajno so to manjša vnetja na koži, lahko pa se tudi zagnojijo, postanejo boleče in srbeče ter povzročijo oteklino.

Kako preprečiti vraščanje dlak?

  • S kože redno odstranjujte odmrle celice

    Dlake se pogosto zagozdijo pod površino kože ravno zato, ker je na njej preveč odmrlih celic in ostalih odpadnih snovi, ki potiskajo izraščajoče dlačice v napačno smer. Zanje poskrbite tako, da si kožo redno čistite s pomočjo pilinga za telo, ki si ga lahko z mešanico olivnega olja in sladkorja naredite kar sami doma.

  • Kožo pred britjem ali depilacijo omehčajte

    Pri britju zelo trdih dlačic se lahko zgodi, da jih potegnete v nasprotno smer rastišča, kar pomeni, da bodo spremenile smer rasti, s čimer pa se poveča tudi možnost vraščanja. Zato je pametno, da pred depilacijo in britjem dlake zmehčate, da se jih lažje znebite.

  • Uporabljajte ostre britvice

    Pred britjem vedno poskrbite za to, da je rezilo vaše britvice dovolj ostro, saj le tako preprečujete vraščanje dlak, poleg tega pa ga tudi redno menjavajte, saj so stare britvice pravo leglo bakterij, ki lahko poskrbijo za dodatna vnetja. Proti pogostem vraščanju dlak se priporoča tudi to, da se brije vedno v smeri rasti dlak in ne proti njej.

  • Poskrbite za to, da bo vaša koža dovolj navlažena

    Redno skrbite za to, da je vaša koža navlažena, po depilaciji pa uporabljajte izdelke za nego telesa, ki mehčajo kožo, s čimer poskrbite za to, da dlačice lažje prodirajo na površino. Priporočajo se izdelki iz aloe vere in sivke, ki so zelo dobri za pomirjanje in vlaženje kože ter preprečevanje vraščanja dlak.

Kako se rešiti vraščene dlake?

Če opazite vraščeno dlako, je najbolje, da zanjo najbolje poskrbite tako, da jo namažete s kremo za akne ali z oljem čajevca. Olje čajevca poskrbi za to, da dlaka prej pride na površje, krema za akne pa zmanjša in pomiri oteklino, ki jo je povzročila vraščena dlaka. Najboljši nasvet je, da jo pustite pri miru, saj lahko z nepravilnim postopkom in globokim prodiranjem v kožo povzročite še večje vnetje in brazgotine. Če pa se vseeno odločite za odstranjevanje, storite to zelo pazljivo:

  1. Najprej vraščeno dlako skušajte rešiti s pilingom in toplim obkladkom, ki omehča kožo.
  2. Če dlaka sama od sebe ne bo pokukala na površje kože, jo poskušajte ven spraviti s pripomočkom, ki je sterilen.
  3. Pri tem pazite, da ste zelo nežni do kože, ki obdaja vraščeno dlako.
  4. Operite mesto vraščene dlake s toplo vodo in milom ter nanesite antiseptično sredstvo.

Izbrani izdelki za vas