8 načinov, kako ukrotiti zgago

Ste tudi vi med tistimi, ki kdaj pa kdaj občutite neprijetno pekočino v grlu ali nekje v požiralniku? Po domače ji rečemo zgaga. Če je tako, preberite, kako si lahko pomagate.

image

Zgaga je domače ime za boleče in pekoče simptome v zgornjem delu trebuha, ki nastanejo zaradi vračanja želodčne kisline v požiralnik. Tam namreč pride v stik z zelo občutljivo sluznico, ki ni prilagojena na tako stopnjo kislosti, kar jo draži in povzroča pekoč občutek. Strokovno se temu reče gastroezofagealen reflus. Z zgago ima vsaj enkrat na mesec težave kar 40 % odraslih. Pogostejša je pri starejših in pri nosečnicah.

Kako se znebiti zgage?

Če imate z zgago pogosto težave, je priporočljivo obiskati zdravnika, da bi preprečili resnejše zdravstvene zaplete. Sicer pa je ključnega pomena uravnotežena prehrana in način, kako uživate hrano. Preberite 8 koristnih napotkov:

1. Jejte manjše obroke

Veliki obroki intenzivneje vršijo pritisk na mišico zapiralko, ki običajno preprečuje uhajanje želodčne vsebine nazaj v požiralnik. Ta mišica je sicer odprta le, ko požiramo. Če pa je odprta tudi, ko ne požiramo (zaradi pritiska prevelike količine hrane v želodcu), to omogoča zatekanje želodčne kisline nazaj v požiralnik. Uživajte manjše obroke večkrat na dan in dobro prežvečite hrano.

2. Izogibajte se hrani, povezani z zgago

Najpogostejši povzročitelji zgage so mastna hrana, pekoča živila, paradižnik, čebula in česen, mleko, kava, čaj, coca-cola, gazirane pijače, poprova meta in čokolada. Poskušajte se jim izogniti.

3. Ne jejte pozno zvečer

Če jeste pred spanjem, se možnost za zgago poveča. Omogočite želodcu, da se sprazni pred spanjem. Zato zaužijte zadnji obrok najpozneje 3 ure pred spanjem.

4. Ne telovadite takoj po jedi

Dopustite želodcu čas, da se sprazni, zato počakajte uro ali dve, preden se lotite vadbe. Po obroku ni priporočljivo niti ležati, saj vsebina iz želodca lahko prav tako lažje zateka v požiralnik.

5. Spite z nagnjenim vzglavnikom

Zgaga je po nekaterih podatkih drugi najpogostejši vzrok za nespečnost, saj se pri 80 % ljudi, ki imajo tovrstne težave, pojavlja ponoči. Če bo vaš trup med spanjem rahlo vzdignjen (okrog 10 centimetrov pri vzglavju), bo manj možnosti za zgago. V specializiranih trgovinah lahko najdete posebne vzglavnike, namenjene tudi tem težavam.

6. Mogoče so težava odvečni kilogrami

Odvečna teža vrši večji pritisk na želodec, zaradi česar lahko želodčna vsebina sili v požiralnik. Podoben učinek imajo tesno oprijeta oblačila v predelu trebuha in zategnjeni pasovi. Odgovor: znižanje telesne teže ter udobnejša in ohlapnejša oblačila.

7. Kajenje in alkohol sta tudi tu odveč

Zgaga je le še ena zdravstvena težava na seznamu, če kadite in uživate prekomerne količine alkohola. Oboje draži želodec in sluznico požiralnika.

8. Za občasne težave z zgago imejte vedno pri sebi AntiAcid

Če imate pekoč občutek v požiralniku in grlu zgolj občasno, ga lahko hitro in učinkovito omilite z novim izdelkom AntiAcid.  Zaradi svoje inovativne sestave deluje takoj po zaužitju: nevtralizira prekomerno izločeno želodčno kislino in prispeva k normalnemu delovanju prebavnih encimov. Tablete je mogoče tudi raztopiti v kozarcu vode, kar je idealno za tiste, ki imate težave s požiranjem tablet. Dodaten plus je, da AntiAcid NE vsebuje aluminijevih soli.