Zakaj potrebujemo kalcij?

Magnezij | Kalcij| Železo | Cink | Jod | Selen

image

Kalcij je najbolj zastopan mineral in predstavlja 1,5 % celotne teže telesa. Odgovoren je za zdrave kosti in zobe, delovanje mišic, prispeva k sproščanju energije pri presnovi, prispeva k normalnemu prenosu živčnih impulzov, ima vlogo pri delitvi in specializaciji celic našega telesa, zato je nepogrešljiv del zdrave prehrane.

Znaki, da vam primanjkuje kalcija

Pomanjkanje kalcija lahko tako v otroštvu, kot v puberteti povzroči upočasnjeno rast in mineralizacijo kosti.V starejšem obdobju pa lahko pride do izgube kostne gostote (osteoporozo), ter s tem privede do pogostejših zlomov kosti.

K osteoporozi so nagnjene tudi ženske v menopavzi, česar pa se ne da pozdraviti le s povečanim vnosom kalcija, ampak skladiščenje kalcija lahko povečamo z dodatkom estrogena. Ljudje, ki imajo nizek prehranski vnos kalcija s hrano so bolj nagnjeni tudi k raku črevesja in povišanemu krvnemu tlaku. 

Viri kalcija

Najboljši vir kalcija je nedvomno hrana. Tak kalcij je organsko vezan in telesu lažje dostopen. Prav tako se v vsakdanji prehrani nahajajo tudi številni drugi minerali, določeni vitamini in kisline, ki omogočajo boljši izkoristek in absorpcijo kalcija. Ta je odvisna od vrste živila, v katerem se nahaja.

Najbolj zdravi viri kalcija so zelenolistna zelenjava, sadje, semena in stročnice (brokoli, ohrovt, brstični ohrovt, zelje, por itd.). Med zelišči so koristni kreša, bazilika in peteršilj. Dober vir kalcija je tudi divje rastoča zelenjava, kot so koprive, dežen, loboda, zajčja detelja, čemaž in druge, so tudi dobri viri kalcija. Agrumi, marelice, grozdje, jabolka, suho sadje, mandlji, lešniki, sezam, čičerka, fižol, leča, soja in izdelki iz nje so prav tako pomemben vir organsko vezanega kalcija.

Toda pozor - špinača, blitva, rabarbara in rdečapesa vsebujejo poleg kalcija še oksalate, ki absorpcijo kalcija zavirajo.

Kljub visoki vsebnosti kalcija, mleko in mlečni izdelki niso njegov najboljši vir. Kalcij v njih ni v primernem razmerju z preostalimi minerali, postopki predelave pa motijo njegovo absorpcijo. Mlečni izdelki ki so predelani telo zakisajo in običajno vsebujejo mnogo maščobe.

Priporočen dnevni vnos

Priporoča se jemanje 1000-1300 mg kalcija dnevno. Količina potrebnega kalcija je odvisna od tega ali gre za starostnike, noseče ženske ali mladino.

 

Ali poznate ALL IN A DAY Calcium + Vitamin D?

  • 100 % naraven vir – zato ga lahko telo v celoti izkoristi
  • Kombinacija koralnega kalcija in vitamina D, iz šampinjonov
  • Kalcij je potreben za ohranjanje zdravih kosti in zob
  • Kalcij ima vlogo pri delovanju mišic
  • Vitamin D prispeva k normalni absorpciji/uporabi kalcija
  • Ne vsebuje GSO
  • Brez laktoze in glutena
  • Primeren za vegetarijance
  • Kapsule izdelane iz celuloze
  • Proizvedeno v skladu s standardi GMP, HACCP in ISO

Nadaljujte z branjem:

Magnezij | Kalcij| Železo | Cink | Jod | Selen