Kate Winslet je o tem spregovorila na glas

14. dec. 2015

Kapljice zadrege pestijo tudi Kate Winslet in o tem je spregovorila na glas – na televiziji!

Glamurozna hollywoodska lepotica je razkrila, da jo pesti ena od najmanj glamuroznih zdravstvenih težav – inkontinenca!

Na Graham Norton Show-u je Kate Winslet priznala, da jo nekontrolirane kapljice pogostokrat spravljajo v zadrego. A še zdaleč ji o tem ni nerodno spregovoriti, meni, da je to normalen življenjski del žensk po porodu.

S tem je Kate postala še bolj priljubljena med ženskami, ne samo v Veliki Britaniji, ampak po celem svetu. Saj naj bi inkontinenca prizadela 1 od 3-eh žensk starejših od 18 let.  

Kdaj se urinska inkontinenca najpogosteje pojavi?

Nehoteno uhajanje urina lahko nastopi v vseh starostnih obdobjih. Pri moških najpogosteje ob povečanju prostate oz. po njeni operaciji. 

Pri ženskah pa se običajno pojavi:

  • po porodu, ko pride do oslabelosti mišic medeničnega dna,
  • v menopavzi zaradi neravnovesja hormonov in
  • v tretjem življenjskem obdobju zaradi splošne oslabelosti vezivno-mišičnega tkiva in posledično popuščanja mišic medeničnega dna, ki so ključnega pomena pri preprečevanju inkontinence.

Ampak poznamo več vrst inkontinence, kajne?

Tako je. Pri ženskah je najpogostejša stresna inkontinenca, ko urin uhaja pri povečanem pritisku  v trebušni votlini (pri kašljanju, kihanju, smehu, ...). Poznamo tudi urgentno inkontinenco, ki nastane zaradi nehotenega stiska mišic sečnega mehurja. 

Pri tem se zveča pogostost uriniranja (tudi do več kot 20-krat dnevno), ki ga pogosto spremlja uhajanje urina. Lahko pa se pojavi mešana inkontinenca, ki je kombinacija zgoraj opisanih stanj.

Lahko urinsko inkontinenco pozdravimo?

Ne glede na vzrok, spol in starost se nezdravljena inkontinenca z leti poslabšuje.

Osnovne preiskave opravimo že družinski zdravniki, diagnozo inkontinence pa praviloma postavi specialist (urolog, ginekolog). Glede na vzrok in vrsto inkontinence se odločimo za način zdravljenja.

Kako pa si lahko pomagamo sami?

V osnovi je pomemben zdrav življenjski slog, zadostno uživanje tekočine in izogibanje določenim ostrim začimbam ter alkoholnim in gaziranim pijačam, ki dražijo sečni mehur.

Poleg naštetega lahko posežemo tudi po naravnih izdelkih, ki krepijo mišice medeničnega dna in uravnavajo nivo hormonov

Učinkovit in poznan je naravni izdelek Urifar Inko. Ta vsebuje naravni izvleček bučnih semen in sojine izoflavone in deluje ugodno na hormonsko ravnovesje in mišice sečnega mehurja. Izdelek je namenjen tako ženskam, kot tudi moškim, ki imajo težave z uhajanjem urina (stresno in urgentno inkontinenco),pozitivne učinke pa opazimo že po 14 dneh