Kje se vam kopiči maščoba in kateri hormon je kriv za to?

Poskusili ste že številne diete, živite aktivno življenje, toda zdi se, da se maščobe nabirajo na vedno istih delih telesa. Morda je čas, da se jih lotite drugače! Odgovor leži v razumevanju različnih tipov nabiranja maščob. Zbrali smo 6 najpogostejših tipov debelosti in nasvete, kako se jih najlažje znebiti.

image

1. Debelost zaradi stresa

Takšna debelost je najpogostejša. Nastaja zaradi visokega stresnega hormona kortizola. Takšno debelost najlažje premagamo ne z zmanjšanim vnosom hrane in aerobnimi vadbami vsaj 30 minut dnevno, ampak z umiritvijo telesa. Ja, prav ste slišali, v tem primeru se je bolje umiriti in sprostiti kot pa besno telovaditi! Zakaj? KER v času, ko imamo povišan stresni hormon, NE KURIMO kalorij, saj telo vso energijo usmerja v spopad s stresom in ne v normalne procese prebave in presnove hrane, ki so nujni za porabljanje kalorij.

Sensilab priporoča: AdrenaLux

2. Debelost zaradi emocionalnega prenajedanja

Razloga za nastanek takšne debelosti sta depresija in pogost občutek tesnobe, ki je v času praznikov še posebej pogost. Ljudje, ki trpijo zaradi debelosti iz emocionalnih nihanj, imajo še posebej izčrpano nadledvično žlezo. Zato pogosto posegajo po visoko kaloričnih slanih in sladkih prigrizkih, ki so bogat vir preprostih ogljikovih hidratov (takšnih, ki se zelo hitro razgradijo). Za izgubo takšnih kilogramov, je najpomembneje znižati raven stresa in nihanj v razpoloženju ter tako zaustaviti željo po visoko kalorični hrani.

3. Debelost okoli bokov in zadnjice

Tip debelosti, ki največkrat doleti adolescente ali ženske v času menopavze. Ta tip debelosti pride zaradi presežka hormona estrogena v telesu. Za rešitev takšnega tipa debelosti priporočamo tudi opustitev kajenja, izogibanje alkoholnim pijačam in več gibanja, predvsem med sedenjem na delovnem mestu. Priporočljiva je tudi vadba za moč (z utežmi).

Sensilab priporoča: EstroLux

4. Trebušna debelost

Ljudje s čezmerno trebušno debelostjo akumulirajo vse odvečno maščevje okrog pasu, kar lahko privede do hujših zdravstvenih zapletov, kot so težave z dihanjem, diabetes tipa II, srčni infarkt, visok krvni tlak itd. Nabiranje maščobe okoli trebuha je najpogostejši znak presežka stresa, saj so receptorji za hormon kortizol ravno okoli trebuha! Tukaj pademo v začarani krog, saj so hormoni sestavljeni iz maščobe in več je maščobe, več kortizola se bo proizvajalo in več je stresnega kortizola, bolj se bo maščoba nalagala okoli trebuha. Rešitev je preprosta – nujno potrebno je ukrotiti hormon kortizol.

5. Debelost zaradi slabega delovanja ščitnice

Takšna debelost je najtežje sprejemljiva, saj gre za debelost “po krivici”. Namreč ne glede na to kako se trudimo z zdravim prehranjevanjem in gibanjem, kilogrami še naraščajo. Za nameček pa smo še utrujeni in izpadajo nam lasje.

Sensilab priporoča: TiroLux 

6. Debelost zaradi neravnovesja hormonov

Ugotovili smo, da imajo hormoni neverjeten vpliv na telesno težo in dokler jih ne spravimo “pod kontrolo”, nima smisla hujšati. V času povišanega stresa je naš kortizol v višavah. To pomeni, da je v tem času poraba kalorij oslabljena, mi pa se redimo okoli trebuha. Zaradi povišanega kortizola so ogroženi ščitnični hormoni, saj se jih zaradi kortizola ne porablja dovolj. Posledice so napihnjenost, nekontrolirano pridobivanje teže in izpadanje las. Zaradi stresa imamo v telesu preveč hormona estrogena, ki tudi zavira optimalno tvorbo ščitničnih hormonov in pospešuje nalaganje maščobe na boke in zadnjico.

Vsekakor je potrebno preden se lotimo hujšanja najprej ukrotiti hormone. Zato vam Sensilab svetuje uživanje prehranskih dopolnil TiroLux, AdrenaLux in EstroLux, kjer na 100% naraven način uskladimo 3 najbolj problematične hormone – kortizol, ščitnične hormone in estrogen.