Konec bolečih sklepov!

Verjetno ni človeka, ki ne bi vsaj kdaj čutil bolečine v sklepih, posebno v hladnejših in deževnih mesecih, ko sklepi postanejo še občutljivejši in pri nekaterih posameznikih delujejo kot pravi "napovedovalci" vremena. Zakaj ne bi tega spremenili?

Osteoartroza je najpogostejša bolezen sklepov. 

Najpogostejša bolezen sklepov okončin in hrbtenice je osteoartroza, ki jo imenujemo tudi degenerativni revmatizem, in za katero je značilno propadanje hrustanca.

V razvitih državah je osteoartroza za boleznimi srca in ožilja drugi najpogostejši vzrok invalidnosti, njena pogostost pa se značilno povečuje s staranjem. Osteoartrozo ima okrog 40 % ljudi, starih od 45 do 75 let, in več kot 80 % oseb, starejših od 75 let. Pri ženskah je dvakrat pogostejša kot pri moških.

Pri bolezni, ki bi ji po domače lahko rekli kar "obraba" sklepov, gre za porušeno ravnotežje med ustvarjanjem in razgrajevanjem hrustančne medceličnine. Zaradi prevlade slednjega se začne hrustanec drobiti in nastanejo razjede, posledica zožitve sklepnega prostora pa je motena prekrvavitev kostnine, nastanejo kostne ciste in izrastki (osteofiti), sklep se zadebeli, otrdi in razobliči. Čeprav še vedno velja, da do "obrabe" sklepov pride predvsem zaradi staranja, bolezen pospešujejo tudi nekateri drugi dejavniki, še najbolj čezmerna telesna teža, manj pa predhodne operacije in poškodbe sklepa, nekatere bolezni, pomembna pa je tudi dednost (genetski dejavniki).

Osteoartrozo spremljajo velike bolečine v sklepih, ki so z leti vse bolj izražene tudi na hrbtenici in na najbolj gibljivih delih, to je na vratnem in ledvenem delu.

Za osteoartrozo je značilno, da gre za obrabo sklepov, ki jo prizadeti občuti predvsem kot močno bolečino v sklepih. 

Kaj lahko storimo sami, da preprečimo stopnjo bolezni do napredovalne osteoartroze, kjer je bolečina prisotna ne le ob obremenitvi sklepa, temveč že v mirovanju?

Splošni ukrepi

Osveščeni, poučeni in telesno dejavni posamezniki z osteoartrozo imajo dokazano manj bolečin, redkeje obiskujejo zdravnika in živijo kakovostnejše življenje. Koristna je vključitev v terapevtske skupine, ki spodbujajo posameznike k zdravemu načinu življenja, večji telesni dejavnosti in izgubi prekomerne telesne teže.

Fizikalno zdravljenje

Pri osteoartrozi sklepov je nujno potrebno fizikalno zdravljenje, ki vključuje predvsem telesno vadbo ali kineziterapijo. Zelo priporočljiva je redna hoja, vsaj 30 minut na dan. Primerne so vaje v razbremenjenem položaju in krepitev mišic. Pri hoji, kolikor jo taka oseba zmore, pa je lahko v pomoč uporaba palice ali bergle. Za zmanjšanje bolečin so na voljo še postopki, kot so masaža z ledom pri vnetem sklepu, uporaba električnih tokov, obsevanje z ultrazvokom in blago segrevanje pri bolj kroničnih težavah.

Uporaba ustreznih prehranskih dopolnil

Kolagen: Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu. Kolagen je glavni gradnik hrustanca. Kolagenska vlakna oskrbujejo hrustanec s čvrstostjo in ustvarjajo ogrodje za ostale komponente hrustanca. V telesu najdemo preko 14 različnih tipov kolagena, vendar je v hrustančnem tkivu daleč največ kolagena tipa 2, zato zahtevajte prehransko dopolnilo s kolagenom tipa 2. Prav tako so kolageni na tržišču nedenaturirani ali hidrolizirani, pridobljeni iz kosti prašičjega ali govejega izvora in imajo slabšo absorpcijo. Kolagen mora biti piščančjega izvora z nizko molekulsko maso, saj je le ta najbolj podoben človeškemu sklepnemu hrustancu in ima največjo biodostopnost.

Osteoartrozo ima okrog 40 % ljudi, starih od 45 do 75 let, in več kot 80 % oseb, starejših od 75 let. 

Hialuronska kislina: Je naravno prisotna v sklepni tekočini, ki poskrbi za podmazovanje in blaženje sklepov.

Hondroitin sulfat: Po hondroitin sulfat vam ni več potrebno hoditi v Avstrijo ali Italijo, saj ga po novem lahko dobite tudi v Sloveniji! Hondroitin sulfat je tako kot glukozamin naravno prisotna sestavina sklepnega hrustanca, ki blaži sklepe in spodbuja njegovo tvorbo kot nobena druga učinkovina na slovenskem trgu. Rezultat je obnovljen hrustanec in izboljšana gibljivost sklepov združena z izjemno protivnetno funkcijo, ki rezultira v 90 % zmanjšanju bolečin.