Kreatin – ekstra moč za telo in možgane

Če ste gibate v družbi športnikov, ste že zagotovo slišali, da je kreatin pomemben, saj omogoča mišično delo. No, le malokdo ve, da pa kreatin ne vpliva zgolj na fizično moč. Preberite, kaj so razkrile raziskave.

image

Kreatin je aminokislina, eden izmed elementarnih gradnikov beljakovin. S prehrano ga lahko dobimo predvsem iz mesa, in sicer iz tistih kosov, ki so bližje kostem – torej iz zrezkov, kotletov, rebrc itd. Najdemo ga tudi v mlečnih izdelkih, jajcih, ribah in podobno.

Glede na naštete vere, že lahko posumimo, da je zadostno uživanje kreatina izziv za vegane, kar je res, a logika ni tako preprosta.

Kreatin ni esencialna aminokislina, torej ga lahko »sestavimo« tudi sami, naše telo to aminokislino proizvede. A tudi njen nastanek je pomembna maščobna kislina, ki je živalskega izvora.

Prav zato veganom večinoma primanjkuje kreatina. To so pokazale tudi zelo natančne raziskave (vir). Poleg vitamina B12 in maščobnih kislin Omega 3 naj bi torej vegani redno uživali tudi kreatin.

Zakaj je kreatin tako pomemben?

Marsikdo, ki ne trenira, bi si mislil, da primanjkljaj kreatina ni tako dramatičen, saj ne potrebuje te ekstra moči. A stvar ni tako preprosta.

Vsak primanjkljaj – tud mikro nutrientov, kot so vitamini, minerali, maščobne kisline in aminokisline – se lahko pokaže kot nekakšna težava, ali je to utrujenost, trzanje mišic, pešanje vida, degeneracija kostne gostote itd.

Težava s primanjkljajem je toliko večja, če je ta popoln. Če gre za čisto odsotnost nekega hranila.

Resnica je, da je kreatin zelo pomemben nutrient. Je sponzor moči – fizične in mentalne.

Kreatin – sponzor moči

Da bi lahko obrazložili, kako kreatin sodeluje pri ustvarjanju moči, moramo začeti na začetku.

Če bi lahko po domače rekli, da naše telo »dela na nekaj«, tako kot rečemo, da dela avto na bencin, potem lahko rečemo, da »dela« naše telo na ATP.

ATP so drobne zaloge energije po celem telesu. Karkoli naredimo, za to poskrbi ATP; Živčni impulz in premaknemo prst. Porabi se ATP, energija za gib.

ATP na vsa svoja mesta pride, ko ga proizvede lastno telo – iz glukoze (krvni sladkor – gradnik hidratov) ali ketonov. Več se gibljemo, več energije porabimo.

Največji porabnik ATP-ja so možgani. Ti porabijo kar 20% naše energije – ne glede na to, kaj delamo.

Kakšno vlogo ima torej kreatin pri tem? Ta aminokislina poskrbi, da ATP naše telo priskrbi kar 12x hitreje, kot če mora za to poskrbeti fosforlizacija (oksidativna razgradnja glukoze). Za to poskrbi fosfokreatin.

Zadostna kreatina v telesu torej pomeni več energije in možnost samostojne generacije energije. Telo je preprosto bolj varčno, saj nekaj energije, ki jo potrebuje, proizvede kar sam.

Da je kreatin močno udeležen tudi pri možganskem delu, dokazuje dejstvo, da se nivo fosfokreatina zniža, ko intenzivno razmišljamo, analiziramo in premetavamo misli. Prav zato kreatin velja za spodbujevalca možganskega dela, naj bi bil kot nekakšen možganski booster.

Primanjkljaj pri veganih dokazali

Primanjkljaj kreatina in njegove posledice so spodbudile tudi interes znanstvenikov. Rezultati dvojno slepih študij so pokazali, da imajo tisti, ki uživajo vsaj malo živalskih izdelkov, že višjo možgansko učinkovitost (v prvih raziskavah so spremljali sposobnost pomnjenja in kognitivnih sposobnosti) kot recimo vegani.

Kreatin (sintetični) – ki ga proizvaja Sensilab, je primeren tudi za vegane

Vas zanima, kje lahko kupite kreatin? Pri SHAPE iT, ki je narejen prav za ženske, najdete takšnega, ki ga lahko uživajo tudi veganke, pa še najugodnejše cene je! Do ponedeljka z brezplačno dostavo.

Izbrani izdelki za vas