Mali triki velikih poslovnežev za znižanje stresa

8. jan. 2014

Cilj vsakega poslovneža je dosegati kar najboljše rezultate v svojem poslu, ob doseganju teh pa se seveda srečujejo z mnogimi stresnimi situacijami. Dolgoročna izpostavljenost stresu pa lahko privede tudi do hudih zdravstvenih težav. Preverite, kako se s stresom spopadajo uspešni tuji poslovneži.

Razbremenite se s športom

Britanski mogotec Richard Branson, sicer ustanovitelj Virgin Group, pravi, da se je že zelo zgodaj naučil, da delo predaja podrejenim ter se tako ne preobremenjuje in seveda posveča novim projektom.

»Poleg tega se skušam čisto vsak dan ukvarjati s športom, pa naj bo to plavanje ali igra tenisa. Ključnega pomena je tudi to, da vi upravljate s svojim mobilnim telefonom in ne on z vami,« je povedal deviški poslovnež. Branson se drži pravila, da večino klicev opravi naenkrat in jih ne razvleče čez ves dan.

Oprah Winfrey svetuje meditacijo

Svetovno znana televizijska voditeljica in predvsem nadvse uspešna poslovna ženska Oprah Winfrey je že večkrat priznala, da je njen delavnik večinoma prenapolnjen in da jo vedno novi izzivi pahnejo v hude stresne situacije. Prav te je med drugim okrivila za svoj večni boj z odvečnimi kilogrami. Winfreyjeva stres obvladuje s transcendentalno meditacijo, ki jo je zapovedala tudi svojim 400 zaposlenim. Tako za njene sodelavce velja priporočilo, da se vsaj dvakrat dnevno posvetijo meditaciji. »Ne morete si predstavljati, kaj se je zgodilo v našem podjetju. Ljudje, ki so imeli migrene, jih nimajo več. Bolje spijo. Imajo boljše odnose. Čudovito je,«' je navdušena Winfreyjeva, ki tudi pri sebi vidi pomembne spremembe na bolje.

Obama je za rutino

V intervjuju za revijo Vanity Fair je ameriški predsednik Barack Obama, ki je sicer politik in ni poslovnež, a zaradi tega nič manj pod stresom, razkril, kako se sam spopada s hudimi vsakodnevnimi stresnimi situacijami.

Obama omejuje število odločitev, ki jih mora sprejeti dnevno tako, da tiste navidezno nepomembne prepušča rutini. »Iz svojega življenja morate odstraniti tiste vsakodnevne tegobe, ki vam jemljejo energijo za resnično pomembne zadeve. Sam nosim na primer vedno le sivo ali modro obleko. Skušam omejiti število odločitev, ki jih moram dnevno sprejeti. Ne želim izgubljati časa in energije s tem, kaj bom oblekel ali jedel. Vsak dan moram sprejeti veliko pomembnejših odločitev. Da se boste lahko popolnoma posvetili odločanju, morajo določene stvari v vašem življenju postati rutina.«

Ne pehajte se za popolnostjo

Sheryl Sandberg, glavna operativna direktorica Facebooka, ima vodilo, s katerim se izogiba stresnim situacijam: »Narejeno je bolje kot popolno.« Stremljenje po popolnosti in zastavljanje nedosegljivih ciljev lahko privede do kroničnega stresa ter napadov panike in tesnobe. »Skušam se držati svojega vodila in si ne postavljam nemogočih zahtev. Stremljenje po popolnostjo vodi v najboljšem primeru v stalno nezadovoljstvo, v najslabšem pa v popolno nemoč.«

Oznake