Moč narave: Alfalfa ali lucerna

Alfalfa ali lucerna je starodavna rastlina, katero so naši predniki predvsem uporabljali za hranjenje živine. Znanstvene raziskave pa so pokazale, da je rastlina bistveno bolj pomembna za človeka, kot so si mislili naši dedje in babice.

image

Raziskave so pokazale, da uživanje alfalfa (v prahu ali v obliki kalčkov) pripomore k izboljšanju zdravja in počutja.

Alfalfa – vir vitaminov in mineralov

Ker lucerna predstavlja pravo bogastvo vitaminov A, C, E in K4. Hkrati pa vsebuje veliko mineralov: kalcij, kalij, fosfor, cink, mangan, baker in železo.

Alfalfa je rastlina, ki v učinkuje zdravilno. Uporabljajo se njeni listi, kalčki in semena. Pomaga pri težavah z ledvicami, mehurjem in prostato, izboljšuje tok urina in pomaga pri težavah z želodcem. Je tudi zanesljiv pomočnik pri zniževanju holesterola, pomaga pri astmi, osteoartritisu in diabetesu.

Vitamin K v lucerni pomaga pri zniževanju nevarnosti nastanka krvnih strdkov. Vsebuje tudi veliko beljakovin, zato je še posebej priporočljiva na vegetarijanskih krožnikih.

Alfalfa vsebuje saponin, ki pomaga odstranjevati toksine, ki povzorčajo vnetje sklepov, zato je še posebej priporočljiva bolnikom z artritisom. Saponin velja za močnega antioksidanta, ki čisti tudi druge organe. Pri razstrupljanju pa pomaga tudi klorofil v listih.

Rastlina regulira krvni tlak in zmanjšuje nevarnost nastanka krvnega in črevesnega raka, če alfalfo uživamo na dnevni bazi.

Uporaba

Pri nas se najpogosteje uporabljajo kalčki. Dostopni so v skorajda vsaki trgovini z zdravo prehrano, lahko pa jih kalite tudi sami. Pri temu si lahko pomagate s kalilnikom, lahko pa se prelevite v samo svojega mojstra in semena namočite v krožniku.

Navodila za kaljenje

Ne glede na to, za katero metodo se boste odločili, semena oziroma novonastale kalčke spirajte z vodo najmanj trikrat na dan. Dokler semena ne vzklijejo, jih hranite v temnem prostoru, nato pa jim privoščite veliko svetlobe. Kalčki bodo nared po treh dneh. Priporočamo, da jih pripravite doma sami, saj postopek ni zahteven, vi pa boste dobro vedeli, da jeste zdravo in domačo hrano.

Alfalfa v prahu

Alfalfo lahko kupite tudi v obliki prahu, kot je Healthie bio ALFALFA, ki vsebuje biološko pridelano in sušeno kaljeno seme, ki vsebuje vse, kar vsebuje sveža rastlina.

Zaradi visoke hranilne vrednosti specifičnega značaja, posledično ugodno učinkuje na imunski sistem in doda svoj delček učinkovitosti k očiščevalni funkciji v telesu. Njena ključna sestavina je klorofil, ki je zelo pomemben del naše prehrane.

Klorofil je po kemijski sestavi zelo podoben človeški krvi, le da je glavni atom v klorofilu magnezij, v človeški krvi pa železo. Največja moč klorofila je v tem, da pospešuje rast in obnovo tkiv. Poleg tega sodeluje pri čiščenju organizma in v boju proti okužbam.

Opozorila in nasveti

Uživanje alfalfa listov ali prahu je varno za večino odraslih ljudi. Drugače pa je s semeni, vendar le, če jih jeste dalj časa. Izdelki, narejeni iz semen lucerne lahko namreč povzročijo reakcije, ki so podobne avtoimunskim boleznim. Zato previdno!

Nekateri odsvetujejo uživanje lucerne v času nosečnosti ali dojenja, še posebej v večjih količinah. To pa zato, ker obstajajo dokazi, da naj bi alfalfa delovala podobno kot estrogen, kar lahko vpliva na razvoj otroka. Če imate avtoimunsko bolezen kot so multipla skleroza, lupus, revmatoidni artritis in podobno, lahko uživanje alfalfe povzroči to, da imunski sistem postane bolj aktiven in zato lahko pride do tega, da se simptomi avtoimunskih bolezni povečajo.

Bolnice z rakom na prsih, maternici ali jajčnikih naj bodo pri uživanju lucerne še posebej pozorne zaradi učinkov, ki so podobni učinkom hormona estrogena, kar lahko vodi v to, da se pospeši razvoj raka. Enako velja za tiste, ki se poslužujejo kontracepcijskih tablet.

Alfalafa lahko znižuje raven sladkorja v krvi, pa vendar se odsvetuje tistim, ki trpijo za diabetesom.