Nasveti, kako začeti s tekom

Ne le tisti, ki ne marajo teka, celo tisti, ki so sami profesionalni tekači pravijo teku norost, a v pozitivnem smislu. Tudi vas mika, da bi se prepustili tej razvadi, ki ponuja neverjetno zadovoljstvo, sproščenost in moč? Preberite, kako začeti.

image

1. Potrebujete primerno obutev. 

Nikakor ni vseeno katere tekaške copate nosite. Ustrezati morajo vašemu tipu stopala in specifiki oz. načinu teka. Tako vam bo udobno, ob enem pa se boste zavarovali pred morebitnimi poškodbami. In ko se odpravite v trgovino, si vzemite čas, poizkusite več modelov, posvetujte se s prodajalcem. Razložite, da ste začetnik, povejte kje boste tekli (v dvorani, na prostem, po dežju, blatu, asfaltu,..). 

2. Ogrejte se. 

Dobro se raztegnite in pretegnite. Začnite s hojo. Stopnjujte hitrost in šele po dobrih 10 minutah začnite teči. 

3. Ne pretiravajte.

V prvem tednu nikar ne pretiravajte, čeprav se vam zdi, da zmorete več. Delajte intervale. Hodite 5 minut in tecite minuto. 3x ponovite interval. V drugem tednu lahko podaljšate tek za minuto. V četrtem tednu pa lahko tek nadomestili hojo. Poskušajte teči 4 minute in hoditi le 3 minute. Naredite vsaj 4 intervale.

4. Začetek tekaške navade.

Poskušajte teči vsaj 4x tedensko. 

5. Dihajte.

Ne pozabite na pravilno dihanje. Dvakrat kratko vdihnite in naredite dolg izdih. Tako se boste izognili tudi neprijetnemu zbadanju pod rebri. 

6. Raztegovanje.

Po teku se zopet dobro raztegnite. Vsak razteg mišice poskusite držati vsaj 20 sekund. 

7. Pijte.

Pijte veliko tekočine. 

8. Vitamini in minerali

Poskrbite za zadosten vnos magnezija. Vsi fizični napori povzročijo dodatno izločanje magnezija, hkrati pa ga aktivni pogosto zaužijejo premalo. Tudi zato, ker ga zgolj s prehrano le stežka zaužijemo dovolj, saj ga potrebujemo vsaj 300-400 mg dnevno. Da bi se torej izognili mišičnim krčem, zaužijte magnezij po vsakem teku. 

9. Ne obupajte.

Ko boste v prvih tednih izčrpani in vas bo minila vsakršna misel na tek, se spomnite na vse izgubljene kilograme, čvrste mišice in moč, predvsem pa na tisti dober občutek, ko se po aktivnem dnevu lahko mirne vesti in sproščeni uležete. 

10. Zmagaš, ko se premagaš.

Začetek je zmeraj težak, a ko ga enkrat premagate, vam bosta vaš duh in telo še kako hvaležna.