Očistimo jetra na naraven način

Jetra so eden najpomembnejših in poleg kože največji organ. Opravlja veliko pomembnih funkcij. Najpomembnejše je razstrupljanje. Nezdrav način življenja pa jim nalaga vse več napora. Naše telo vsak dan prejme kemikalije in toksine. Naloga jeter je njihovo odstranjevanje. Vendar sčasoma postanejo nasičena, kemikalije ter toksini se začnejo zbirati v telesu, v jetrnih kanalih se nabirajo kristali holesterola. Posledica tega so razne zdravstvene težave (povišan slab holesterol, žolčni kamni, slabo počutje itd.) in tudi težave z izgubljanjem teže. Zato jim pomagajte in preprečite čakanje v vrsti za pridobitev novih jeter.

image

Ajurvedsko čiščenje z grenko soljo in olivnim oljem

Ajurvedski spisi so že pred tisočletji opisovali tovrsten način čiščenja jeter. Grenka sol je odvajalo, ki sprosti kanale v jetrih, olje pa povzroči, da se iz jeter in žolčnika iztisne žolč in s seboj potegne vse nečistoče.

Metoda, ki je opisana v Ajurvedi ne nekoliko bolj zahtevna. Zahteva predhodno enodnevno postenje, kombinacijo meditiranja (s strmenjem v Luno), vadbe joge in pitja pripravka s polurnimi razmiki. Samo čiščenje pa se mora opravljati spomladi na dan polne lune.

Postopek dr. Hulde Clark

Metodo najdete v knjigi dr. Hulde Clark: »Zdravilo za vse bolezni«, ki je zelo podobna ajurvedski. Priporočamo, da si za čiščenje vzamete dovolj časa. Najbolje kar cel vikend. Najprej lahko pride do občutka utrujenosti, dolgoročno pa se boste počutili kot novi!

Poskrbite za zaloge:

 • 50g grenke soli (MgSO4). Če opravljate postopek prvič, bo zadosti le 30g, odvisno tudi od vaše telesne teže,
 • 800ml mlačne vode,
 • 150ml soka rdečih grenivk (po Ajurvedi limoninega soka, vendar je okus grenivke prijetnejši, učinek pa enak),
 • 150ml olivnega olja,
 • steklen kozarec s pokrovom (lahko za vlaganje).

Začnite s proceduro

Dopoldne oziroma do 14. ure jejte le sadje ali nemastno kuhano zelenjavo. Če zmorete, le zajtrkujte. Tako bodo jetra spočita. Postite se do 18. ure, nato raztopite sol v mlačni vodi in:

 • ob 18. uri popijte 2dl raztopine,
 • ob 20. uri popijte naslednja 2dl raztopine grenke soli,
 • ob 22. uri pa popijte mešanico soka grenivke ali limone ter olja. Vsebino prej dobro pretresite v zaprtem kozarcu, da zmes postane gladka. Prijeten okus vas bo presenetil.

Pomembno je, da ste po zaužitju oljne mešanice pripravljeni za spanje. Če se boste gibali, boste bruhali. Zato takoj lezite na hrbet, vzglavje rahlo dvignite. Tako izboljšate delovanje jeter. Če imate težave z nespečnostjo, dr. Clarkova svetuje zaužitje uspavalnih tablet. Vendar olje ovira njihovo prebavo. In ker gre za postopek čiščenja, odsvetujemo kombiniranje s kemikalijami.

Naslednje jutro nadaljujte svojo zgodbo:

 • ob 6. uri popijte 2dl raztopine grenke soli (oziroma takoj, ko se zbudite, če se zbujate kasneje),
 • ob 8. uri ponovno popijte raztopino in
 • ob 10. uri že lahko popijete svoj prvi naravni sok, kasneje pa zaužijete sadje. S kuhanimi obroki počakajte do popoldneva, da se prebavila umirijo.

Pestro dogajanje v prebavilih

Že po zaužitju grenke soli boste obtičali na stranišču. Ker gre za odvajalo, bo vse, kar boste popili zapustilo vaše telo skozi zadnjično odprtino. Naslednji dan pa boste v blatu opazili zelene grudice. Presenetijo vas lahko tudi v drugih barvah. Pri prvem čiščenju so to najbrž le odplake iz črevesja, zato je priporočljivo, da postopek ponovite čez dva tedna. Jetra pa dodobra očistite z več ponovitvami. Boljše počutje zagotovljeno!

Izbrani izdelki za vas