6 načinov, kako odpraviti napihnjenost

»Kako sem napihnjen/a!« To je stavek, ki ste ga najverjetneje sami že kdaj izustili, nedvomno pa ste ga slišali od koga drugega. Kot kažejo raziskave, od 10 do 25 % zdravih ljudi pogosto občuti napihnjenost.

image

Treba je tudi vedeti, da besedo napihnjenost različni ljudje napolnijo z različnimi pomeni: nekateri ljudje občutijo napihnjenost zaradi zaprtja, medtem ko so drugi napihnjeni, ko jih napenja in imajo pogoste »vetrove«. Mogoče to doživljate v obliki povečanega trebuha po jedi, ko morate popustiti kakšen gumb na pasu. številni pa se pritožujejo nad napihnjenostjo, ko se v njihovem telesu zadržuje voda ali ko pridobijo nekaj kilogramov.

Vzroki za napihnjenost so torej različni, obstaja pa 6 učinkovitih načinov, ki pomagajo proti temu neprijetnemu občutku.

1. Uživajte dovolj vlaknin

Pomanjkanje vlaknin v prehrani povzroča zaprtje in težave z odvajanjem. Poleg tega živila, bogata z vlakninami (zelenjava, sadje, polnozrnati izdelki), pomagajo pri hujšanju in vzdrževanju želene telesne teže, saj dajejo občutek sitosti pri manjšem vnosu kalorij. Obenem se tudi lakota pojavi pozneje, saj vlaknine pomagajo pri enakomernem sproščanju sladkorja iz zaužitih ogljikovih hidratov v krvi.

Nekaterim tudi vlaknine povzročajo težave, ker jih počasneje prebavljajo, zato je priporočljivo, da jih ne pojejo preveč naenkrat oziroma da se jih navajajo postopoma – medtem pa naj pogosteje posegajo po lažje prebavljivih. Lažje prebavljivi viri vlaknin so: buča, korenje, špinača, jagodičevje, mango, papaja, chia semena, ovseni kosmiči, kvinoja in ječmen. Težje prebavljivi viri vlaknin so: fižol, cvetača in druga zelenjava iz družine zeljnic, ki lahko povzroča več vetrov.

2. Jejte počasneje

Napihnjenost je povezana tudi z goltanjem zraka med jedjo, do česar pride zaradi prehitrega uživanja hrane, hitrega požiranja pijač in govorjenja med jedjo. To lahko zmanjšate tako, da jeste P-O-Č-A-S-I. Če boste res dobro prežvečili vsak grižljaj in ne boste govorili, dokler niste končali z žvečenjem, boste požrli tudi manj zraka. Ker se prebava s proizvodnjo encimov začne že v ustih, še posebno če hrano uživate v miru in počasi, boste tako tudi lažje prebavili zaužito.

Poleg tega boste pojedli manj, saj boste prej imeli občutek sitosti. Še en plus v prizadevanjih za hujšanje ali ohranjanje telesne teže.

3. Jejte manjše obroke

To je povezano z zgornjo točko. Kot rečeno, ko boste jedli počasneje in vsak grižljaj dobro prežvečili, boste tudi prej siti. Za marsikoga trije večji klasični obroki na dan niso najboljša oblika načrtovanja prehrane in jim bolj ustreza imeti več manjših obrokov, ker tako manj obremenjujejo želodec. Preizkusite, kaj vam bolj ustreza.

4. Več kalija in manj soli

Kot je že marsikatera ženska opazila, je lahko napihnjenost povezana tudi z nihanjem hormonov med menstrualnim ciklusom. Hormonske spremembe povzročajo zadrževanje vode in vsesplošen občutek, kot da bi bile ves čas kot balon. To začasno napihnjenost lahko zmanjšamo z uživanjem živil, bogatih s kalijem (banane, papaja, avokado, melona, rdeča pesa, suhe marelice in suhe slive …), ter z manjšim vnosom soli in slanih živil.

5. Bodite telesno dejavni

Ker gibanje spodbudi prebavo ter potovanje hrane po črevesju in olajša sproščanje plinov iz telesa, sta na primer hoja ali tek dobra pomoč proti napihnjenosti. Za tiste, ki imajo povečan obseg trebuha, kar tudi lahko povzroča občutek napihnjenosti, je priporočljivo krepljenje mišic trupa. Trebušna debelost praviloma pomeni tudi oslabljene trebušne mišice, kar prispeva k napihovanju. Poskusite z vajami, kot so počepi, deska in izpadni korak.

6. Uživajte SlimCut Digestive Balance

Odlična pomoč pri napihnjenosti so tudi kapsule iz naravnih izvlečkov SlimCut Digestive Balance. Vsebujejo kombinacijo naravnih, z vlakninami bogatih hranil, ki pripomore k optimalni prebavi, preprečuje napihnjenost in napenjanje ter spodbuja razstrupljanje telesa.