Ohranite zdrava jetra

Jetra so največja žleza v človeškem telesu in opravljajo veliko različnih vlog, med katerimi sta najpomembnejši razgradnja in odstranjevanje strupenih snovi. Poleg tega sodelujejo tudi pri presnovi hranil, skladiščijo glikogen, ki se lahko uporabi za sproščanje glukoze v kri, s čimer pomagajo pri uravnavanju sladkorja v krvi, sintetizirajo in razgrajujejo krvne beljakovine, proizvajajo žolč, v jetrih pa se tudi shranjujejo v maščobah topni vitamini A, D, E in K.

image

Kaj je zamaščenost jeter?

Jetra s pomočjo žolčne kisline razgrajujejo maščobe, ki smo jih zaužili s hrano. Zaradi nezdravega življenjskega sloga in slabih prehranjevalnih navad je maščob v naši prehrani pogosto preveč, s čimer močno obremenjujemo jetra. Odvečna maščoba se nalaga med jetrnimi celicami in moti osnovno funkcijo delovanja jeter - razstrupljanje. Zaradi zamaščenosti ima povprečen človek jetra, ki delujejo samo s polovično močjo. To dejstvo ima vsekakor velik vpliv na vsakdanje počutje in zdravje.

Težave, ki kažejo na nezadostno delovanje jeter

Najpogostejši znaki, ki nakazujejo bolezen jeter so utrujenost, motnje koncentracije, pomanjkanje apetita, pogosti vetrovi, rumena obarvanost obraza ali oči ter krvna slika, iz katere so razvidne povišane jetrne vrednosti.

Kako si lahko pomagamo na naraven način?

Ob različnih jetrnih boleznih so izvor težav spremembe na nivoju celičnih membran oziroma vsebnosti ter sestave njihovih fosfolipidov, osnovnih gradnikov za nastajanje in obnavljanje membran jetrnih celic. Fosfolipidi zmanjšajo kopičenje maščob v jetrnih celicah, povečajo samoregeneracijske sposobnosti jetrnih celic ter imajo pozitiven učinek na sestavo žolča. Odraz jetrnih bolezni je tudi oksidativni stres, ki se na nivoju jetrnih celic odraža s povečano tvorbo prostih radikalov in zmanjšano količino antioksidantov Oksidativni stres povzroča poškodbe jetrnih membran. Zato je pri ljudeh z večjim tveganjem za razvoj jetrnih bolezni nujen dodaten vnos antioksidantov. Vitamin E ter ekstrakt lista artičoke pa imata antioksidativen učinek in tako zaščita jetrne celice pred oksidativnim stresom. To lahko na naraven način dosežemo z izdelkom Hepafar, ki vsebuje kombinacijo naravnih fosfolipidov iz sojinega lecitina, ekstrakta lista artičoke in vitamina E.

Izbrani izdelki za vas