Reakcija možganov na opustitev belega sladkorja

Uživanje rafiniranega oz. belega sladkorja vpliva na razpoloženje, spomin ter tudi na sprejemanje odločitev. Zasvojenost možganov s sladkorjem je lahko močnejša celo od droge. Prav zato se sladkorju težje ognemo, ker nam možgani pošiljajo signale lakote, ki ne pomenijo resnične lakote, želijo si le ponovnega vnosa sladkorja. 

image

Na dan lahko tako moški, kot tudi ženske zaužijejo največ 25 g sladkorja. Višek se shranjuje v obloge. 

KAJ SPLOH JE BELI SLADKOR?

Beli sladkor poznamo v različnih oblikah - kockah, kristalih, prahu, itd. Vsakodnevno ga uživamo ob kavi, piškotih in sladkih priboljških. Najhujši pa je t. i. »skriti sladkor«, ki je umetno dodan živilom med proizvodnjo (sladke in gazirane pijače, beli kruh, testenine, sadni jogurti, vnaprej pripravljene omake in polivke). Naše telo ni zgrajeno na način, da presnavlja in razgrajuje umetno pridelana živila. In prav to beli sladkor je – umetno pridelano živilo, ki ga naše telo ne zna razgraditi in se zato shranjuje v obloge. Proti njemu se je nesmiselno boriti z dietami in športnimi aktivnostmi. Enostavno ga moramo prenehati vnašati v svoje telo.

Strokovnjak svetuje: »Če boste sladkor iz prehrane izključili iz danes na jutri in ga nadomestili z naravnim sladkorjem, lahko pride do krize. Vaši možgani so bili do sedaj z njim dobesedno zasvojeni«.

KAJ JE NARAVNI SLADKOR?

Naša prehrana mora biti obvezno sestavljena iz beljakovin, sveže zelenjave in sadja, maščob ter tudi ogljikovih hidratov. Zadnji so pomemben vir energije za naše telo, in še pomembneje, za možgane. Brez sladkorja telo ne bi imelo dovolj »goriva« in ne bi dolgo preživelo. Zaradi izključitve belega sladkorja iz našega jedilnika, moramo te ogljikove hidrate nadomestiti. Najboljša in veliko bolj zdrava alternativa je naravni sladkor, ki ga najdemo v svežem sadju ter tudi v nekateri zelenjavi (paradižnik, koruza, repa…). Poleg tega telo črpa glukozo tudi iz mesa, jajc in jogurtov.

Strokovnjak svetuje: »Vaše telo bo na začetku procesa izključitve belega sladkorja trpelo in bo v bolečinah. Prav tako se lahko pojavijo hudi glavoboli. To je popolnoma normalno, saj so možgani navajeni, da energijo dobijo iz belega sladkorja. Da se možgani navadijo energijo prejemati iz drugega – naravnega vira, bo trajalo nekaj dni«.

KAKO NAJ ZAČNEM Z IZKLJUČEVANJEM BELEGA SLADKORJA IZ PREHRANE?

V teoriji je stvar preprosta. Trenirajte in se prehranjujte kot ste se do sedaj, vendar pazite, da odslej kavo pijete brez sladkorja, sami doma pripravljate hrano, uživate veliko beljakovin (ribe, piščanec), maščob (rdeče meso, avokado), vlaknin (polnozrnati rezanci in riž), sadja in zelenjave ter pazite na morebiten vnos »skritih sladkorjev« in se za 14 dni popolnoma izogibate sladkorja v katerikoli obliki (izjema je naravni sladkor).

V praksi, pa bo nekoliko težje. Sebi, svojemu telesu in možganom, ki vam pošiljajo signale lakote boste odvzeli »gorivo«, telo bo brez energije in se bo to energijo moglo naučiti črpati iz drugih virov. Pomanjkanje sladkorja se bo poznalo tudi na vaši produktivnosti, saj boste utrujeni, zaspani in brez volje. Najtežji izziv pa bo brez dvoma – želja po sladkem! Po parih dneh se bo tudi telo navadilo in počutili se boste veliko bolje kot ste se kdaj koli. 

Strokovnjak sporoča: »Okus sadja bo postal slajši, borbončice se bodo drugače odzivale na hrano, kot so se prej, saj se bodo tudi te osvobodile odvisnosti od belega sladkorja. Krvni sladkor se bo uravnovesil, kar bo posledično vplivalo na večjo koncentracijo ter jasnejše misli«.

POZITIVNI UČINKI IZKLJUČITVE BELEGA SLADKORJA:

  • Večja produktivnost;
  • boljša angažiranost in organiziranost;
  • jasnost misli – hitrejše odzivanje na okolje;
  • boljši spomin;
  • boljša koncentracija;
  • izboljšanje razpoloženja;
  • bolj kvaliteten spanec;
  • več energije

Strokovnjak sporoča: »Zaradi uravnovešenega krvnega sladkorja bo boljši tudi vaš spanec. Zaradi tega boste čez dan manj utrujeni, povečalo se bo delovanje možganov in vi boste lahko višek energije uporabili, da se osredotočite na okolico«.