Paleo Dieta - dieta, ki deluje

Tisti, ki že poznate Paleo dieto, se boste razveselili, da dokazano deluje. Ostali ste pravkar dobili razlog, da »dieto jamskega človeka«, kot ji pravijo, spoznate podrobneje.

image

Znanstveniki so dokazali, da Paloe dieta učinkovito vpliva na pospeševanje metabolizma in hujšanje. (Foto: 123rf.com)

Kaj je Paleo dieta

Če se prehranjujete po paleo dieti, se na vašem krožniku znajdejo predvsemsveža zelenjava in sadje meso, ribe, gobe in oreški. Dieta se namreč zgleduje po prehranjevalnem načinu ljudi, ki so živeli v Paleolitiku.

Takoj, ko so nutricionisti in strokovnjaki predstavili omenjeno dieto, je postala hit. Nedavno pa so znanstveniki še povečali njeno popularnost. Dvoletna študija je namreč pokazala, da Paleo dieta resnično deluje.

Znanstveniki so dokazali – Paleo deluje

Paleo dieta dokazano pospešuje metabolizem in vpliva na hujšanje. Dolgoročno tako prispeva k vitki liniji, poleg tega pa ima pozitivne učinke tudi na zdravje. Primerna je tudi za zelo debele ljudi in tiste, ki iščejo dieto, pri kateri ni treba šteti kalorij in stradati.

2-letna slepa študija

Študija je vključevala 70 žensk, ki so imele BMI 33. Razdelili so jih na dva dela. Prva skupina se je morala dve leti prehranjevati po priporočilih organizacijeNordic Nutrition Recommendations (NNR), preostala polovica žensk pa je dve leti upoštevala smernice paleolitske diete.

Rezultati

Obe skupini žensk sta občutno zmanjšali svoj index telesne mase že po pol leta, tiste, ki so sledile Paleo dieti še bolj. Paleo dieta je bila zmagovalka tudi glede na parametre, kot so zmanjšanje obsega pasu, delež maščob v telesu in nivo trigliceridov v krvi. Dolgoročno so uporabnice torej poskrbele ne le za svojo vitko linijo, ampak tudi za zdravje srca in ožilja!

Pa še to …

Dodatne študije na ljudeh so pokazale, da je Paleo dieta uspešnejša tudi od diete za diabetike in mediteranske diete, ki že nekaj časa navdušuje s svojimi kulinaričnimi predlogi, ki vključujejo veliko zelenjave, rib in mono-nenasičenih maščob. Premagala je tudi diete, ki nam velevajo minimalno uživanje maščob in veliko ogljikovih hidratov.


Vir: Thepaleodiet.com in webmd.com

Izbrani izdelki za vas