Pomen minerala kalij

Kalij je zelo pomemben za naše zdravje, saj sodeluje pri osnovnih fizioloških procesih organizma, med temi pri prenosu živčnih impulzov in nadzoru mišičnega delovanja. Čeprav ga vsebuje veliko živil, ga pivcem alkohola hitro primanjkuje.

image

Kaj je in čemu služi

Kalij se v pretežni meri nahaja znotraj celic in skrbi za uravnavanje delovanja mišic. Njegove naloge so:

  • Uravnavanje srčnega ritma
  • Uravnavanje krčenja mišic
  • Uravnavanje ravni bazičnih snovi v telesnih tekočinah
  • Uravnavanje zadrževanja vode
  • Uravnavanje arterijskega tlaka
  • Uravnavanje živčnega sistema
  • Ključna vloga pri sintezi beljakovin
  • Aktiviranje encimov
  • Spodbuja izločanje inzulina

Zakaj nam ga ne sme primanjkovati

Prvi znaka pomanjkanja kalija so splošna fizična slabost, motnje v delovanju živčno-mišičnega sistema, krhkost kosti, visok pritisk, neplodnost. Ob pomanjkanju kalija se upočasnijo refleksne reakcije, otežena je koncentracija, mišice izgubijo tonus, ledvice slabo delujejo, upočasnjuje se srčni utrip, srce s težavo črpa kri, poveča se tveganje za debelost zaradi zadrževanja vode. V najstniškem obdobju lahko pride do težav s kožo, kot so na primer akne. V starosti lahko pomanjkanje kalija vodi v dehidracijo.

Koliko ga potrebujemo

Dnevno običajno potrebujemo okoli 3,5 do 4,7 gramov kalija.

V kateri hrani ga je največ

Čeprav je med najbolj znanimi viri kalija banana, ima na primer avokado še enkrat toliko minerala, veliko ga imajo tudi pomaranče, breskve, melone. Dober vir kalija so tudi krompir, brokoli, pesa, špinača, korenje, leča, fižol ter posneto mleko, pravi čaj in kava, nemasten jogurt.

Izbrani izdelki za vas