Omega 3 in 6 so esencialne maščobne kisline, ki jih naš organizem ne more tvoriti sam, so pa nujne za mnoge funkcije v telesu.
![image]()
Kaj so in čemu služijo
Omega 3 (α-linolenska) in omega 6 (linolenska) so večkrat nenasičene esencialne maščobne kisline. Te kisline uravnavajo mnoge pomembne funkcije v telesu, med drugim:
- delujejo na krvni tlak
- vplivajo na strjevanje krvi
- delujejo protivnetno
- vplivajo na razvoj in delovanje možganov ter živčnih celic
- znižujejo nivo trigliceridov v krvi
- zmanjšujejo koncentracijo »slabega« holesterola v krvi
Zakaj nam jih ne sme primanjkovati
Omega 3 in omega 6 preprečujejo nastanek srčno-žilnih bolezni in vnetnih obolenj. Brez teh esencialnih maščobnih kislin ni mogoče absorbirati drugih maščob, tako tudi koristne maščobe ostanejo neizkoriščene.
Koliko jih potrebujemo
Razmerje dnevno zaužitih omega 3 in omega 6 maščobnih kislin naj bi bilo 1:2 in 1:4. Tedensko to pomeni dve ali tri porcije ribe. Danes veljajo priporočila, naj v dnevnem kaloričnem vnosu esencialne maščobne kisline predstavljajo 5 do 10 odstotkov vseh kalorij.
V kateri hrani jih je največ
Naše telo samo ni sposobno teh maščobnih kislin proizvesti. Največ omega 3 najdemo v:
- ribah (losos, polenovka, sardine, …),
- oreščkih in njihovem olju,
- lanenem olju in semenih.
Omega 6 pa v:
- olju grozdnih pešk,
- orehovem olju,
- mandljih, arašidih, pistacijah,
- sojinem lecitinu,
- olivnem olju.