Presna čokoladna torta

23. jan. 2015

Kdo pravi, da čokoladna torta ni zdrava? Seveda, presna čokoladna torta vsebuje ravno toliko kalorij in maščob kot klasična, a je tudi bogata z vlakninami, beljakovinami, vitamini in minerali. Okus pa je odličen!

Recept za merico uporablja skodelico. Gre predvsem za razmerja, zato se ne obremenjujte glede tega, kako veliko skodelico izbrati. Sami smo uporabili klasično šalčko za kavo.

Za skorjo oz. »testo« potrebujete:

  • 2 skodelici indijskih oreščkov in mandljev,
  • 2 jušni žlici kokosovega (ali kakavovega) masla,
  • ½ skodelica presnega kakava v prahu,
  • ½ skodelice presnega medu,
  • 3 namočeni datlji (Če nimate svežih, uporabite 5 datljev) in
  • ščep soli.

Za nadev potrebujete:

  • 2 skodelici namočenih indijskih oreščkov in mandljev,
  • 1 skodelica olupljene in narezane bučke,
  • ½ skodelice presnega kakava v prahu,
  • ½ skodelice presnega medu,
  • 1 žlička presne vanilije v prahu.

Za skorjo v multipraktiku zmešajte sestavine, tako da dobite enakomerno zmes. Skušajte mini delčke stisniti med tremi prsti. Če se sprimejo v čvrsto kepico, je masa pripravljena. Če se miks sestavin noče sprijeti, dodajte še kakšen datelj ali dva.

Ko je zmes pripravljena, jo stresite na manjši pekač za torte in enakomerno razporedite po pekaču. Nato enakomerno razporejeno zmes trdno pritisnite ob dno pekača, tako da dobite trdo dno, ki se drži pekača, četudi ga obrnete na glavo.

Zdaj pripravite nadev. V multipraktiku najprej zdrobite oreške v prah, jih stresite ven in v multipraktiku dobro spasirajte bučke. Dodajte jim zmlete oreške, presni kakav, sirup, in vanilijo, da dobite gosto kremasto zmes. Če vam je premalo sladka, lahko med še dodate, a ne preveč.

Zmes stresite na osnovo torte, enakomerno razmažite in postavite v hladilnik za vsaj 4 ure. Najbolje je, da torta počiva čez noč, ker se veliko lepše reže, poleg tega pa se povežejo vsi okusi.

Nasveti za iznajdljive:

Ta recept lahko prilagajate svojemu okusu, kolikor želite.

Datlje lahko zamenjate s suhimi slivami ali figami, ki bodo skorjico popestrile s sadnim priokusom.

V nadev lahko dodate tudi suhe marelice, ki bodo vašo čokoladno torto spremenile v presno Sacher tortico.

Če iz recepta izvzamete presni kakav, mandlje pa nadomestite z zgolj indijskimi oreščki, boste dobili super zdravo »sirovo« pito (okus in videz sladice močno spominjata na sirovo pito), ki jo lahko popestrite s svežim sadjem.

Če želite, da bo vaš nadev bolj kremast, mu lahko dodate četrtino avokada.

Oznake