Psihologija privlačnosti - kaj je seksi in privlačno?

Ste se kdaj vprašali, kaj stoji za psihologijo privlačnosti? Kaj je tisto, kar človeka pritegne pri posamezniku v poslovnem ali osebnem smislu? Nekateri ljudje se trudijo pa nikakor ne očarajo tako kot drugi, ki s svojo osebnostjo prepričajo v trenutku. In to je tisto, kar je najbolj seksi. Psihologi razkrivajo najpomembnejše značilnosti ljudi, ki privlačijo.

image

Z drobnimi triki lahko pridobite na pozornosti in priljubljenosti ljudi, ki vas obkrožajo. Z izbranimi besedami in govorico telesa. (Foto: 123rf.com)

Občutek pomembnosti in neverbalna privlačnost

Le kdo si ne želi občutiti tega, da je cenjen oziroma vreden pozornosti drugega. Odprli smo pomembno poglavje, ki je v obliki kroga: če osebi daste vedeti in občutiti, da je cenjena in sprejemate njeno mnenje ter čustva, boste zanjo postali bistveno bolj privlačni in oseba vam bo te občutke vrnila. Krog je sklenjen.

Naredite eksperiment in naslednjič, ko boste zunaj s prijatelji ali sodelavci, k vsem pogovorom pristopite na enak način in z enim ciljem: vsakemu sogovorniku dajajte občutek, da je več kot vreden vaše pozornosti in da je vse, kar vam pove pomembno in zanimivo.

Med pogovorom poizvedujte o stvareh, ki so pomembne tej osebi.  Postavljajte vprašanja, ki se začno z »zakaj« in čim manj začenjajte vprašanja z »kdaj«. Nujno je, da ste stoodstotno osredotočeni na pogovor. Tako postaneta privlačna oba, govorec in sogovornik.

Neverbalna privlačnost

Govorica telesa je nekaj, na kar je treba biti še posebej pozoren. Prepogosto se zgodi to, da telo samo govori namesto vas in vas izdaja. Takrat besede izražajo eno, telo pa temu nasprotuje.

Osnovni in  prikupen nasvet za doseganje pozornosti in priljubljenosti je preprost: trup in prsti na nogah naj bodo obrnjeni proti osebi s katero govorite.

Morda ne verjamete, a to pravilo res učinkuje! Gre za to, da naj bi bili možgani narejeni tako, da bi dojemali tovrstna sporočila telesa kot: »Tu sem, poslušam te, nadaljuj!«. In če se za to strategijo kljub temu ne odločite, vsaj poskusite osebo gledati v oči in ne naokrog.

Ko poslušate, sogovorniku trikrat prikimajte. Nekatere študije so pokazale, da bodo ljudje govorili tri do štirikrat dlje, če jim boste trikrat zaporedoma počasi prikimali. Torej, ko nekdo zaključi stavek oziroma misel, osebo poglejte globoko v oči in počasi trikrat prikimajte, kot bi želeli reči: »Zanimivo, nadaljuj, nadaljuj!«.  Velika verjetnost je, da bo oseba dejansko nadaljevala, iz tega pa se lahko razvije bistveno globlji in bolj zanimiv pogovor. Pristnejše prijateljstvo zagotovljeno.

Pazite na obrvi! Ko se ljudje približujemo drug drugemu, se pogosto zgodi, da na hitro dvignemo in spustimo obrvi, kar naj bi pomenilo, da drug drugemu ne predstavljamo nevarnosti in simbolizira toplino, odprtost in zanimanje za osebo. To tehniko pa lahko prakticirate tudi v pogovoru, saj dvig obrvi kaže, da poslušalca tema še posebej zanima.


Viri: Psychologytoday.com, Huffingtonpost.com

Izbrani izdelki za vas