Športni navdušenci, pripravite se!

Sezona nabiranja kilometrov in utrjevanja kondicije na svežem zraku se je odprla – kolesarjenje, tek, hoja v hribe, plavanje, tenis, badminton, rolanje … ne glede na to, kaj nas navdušuje, radi pozabljamo na dvoje: mišice potrebujejo regeneracijo, koža pa zaščito pred soncem.

image

Še posebno na začetku rekreativne sezone moramo biti pozorni na dve pogosti nevšečnosti:

  • Razbolele mišice, ker pretiravamo s telesno dejavnostjo.

Ko je topleje, so tudi mišice bolje prekrvavljene, mi smo polni energije in zdi se nam, da zmoremo več. Zato pretiravamo, kar nas včasih onesposobi za več dni.

  • Opekline, ker pozabljamo na zaščito pred soncem.

Ko naše telo še ni vajeno toplih sončnih žarkov, je koža tudi bolj občutljiva, sonce pa jo hitreje poškoduje. Vsaka opeklina pa, kot opozarjajo strokovnjaki, poveča tveganje za razvoj kožnega raka.

Za vse športno dejavne posameznike, ki so pogosto na svežem zraku, je zato priporočljivo uživanje hrane, bogate z antioksidanti. Ti namreč preprečujejo škodo, ki nastane v telesu zaradi prenaprezanja in zaradi izpostavljenosti škodljivim dejavnikom iz okolja. Strokovnjaki za regeneracijo mišic in zaščito pred UVA-žarki še posebno priporočajo astaksantin.

Regenerirajte mišice s »kraljem karotenoidov«

Eno izmed najbolj vsestranskih hranil, ki ima številne koristi za naše telo, je izjemno močen antioksidant astaksantin. Gre za rdeče barvilo, ki je odgovorno za rdečkasto barvo lososov, rakov, jastogov in kozic. Bolj poznan beta karoten, prav tako iz skupine karotenoidov, pa ima oranžno barvo (korenje, buča, marelice …).

Za športno dejavne posameznike je naravno pridobljeni »kralj karotenoidov« astaksantin pravi balzam za mišice, saj med drugim poskrbi za hitrejšo regeneracijo celic in tkiv. Obenem pa omogoča boljšo vzdržljivost ter poveča moč in raven energije.

Gre za zelo raziskan antioksidant, o katerem je bilo objavljenih že več kot 1000 študij. Fascinirajo tudi primerjalni podatki:

  • astaksantin je 550x močnejši od vitamina E in
  • 10x močnejši od beta karotena

Zaščita pred soncem, ki jo zaužijete

Raziskave so pokazale, da astaksantin zagotavlja tudi odlično zaščito našemu največjemu organu – koži. Pripomore k večji navlaženosti kože, njeni gladkosti in elastičnosti. Obenem odpravlja drobne gube in moteče pege.

Če vas sonce opeče, pride do vnetja. Astaksantin vam v tem primeru pomaga tako, da prodre v celice in zmanjša poškodbe zaradi UVA-žarkov.

Vsekakor pa je pred in med vsako vadbo priporočljiva uporaba zaščitnega sredstva proti soncu.

Kje najdete astaksantin?

Divji pacifiški losos ima največjo vsebnost astaksantina. Vendar bi morali vsak dan pojesti 165 gramov lososa, da bi zaužili 3,6 miligrama astaksantina. Študije so pokazale, da se protivnetno delovanje začne pri večjih odmerkih, zato je zelo priporočljivo uživanje kakovostnega prehranskega dopolnila.

100% naraven ALL IN A DAY Astaksantin je pridobljen iz mikroalg Haematococcus pluvialis, ki vsebujejo največjo koncentracijo tega antioksidanta v naravi. Z njimi se hranijo ribe in rakci, ki so naravni plen divjega lososa in mu dajejo tipično barvo. Gojenemu lososu morajo astaksantin namreč umetno dodajati, sicer bi imelo njegovo meso belo barvo.