Superhrana – kaj je to?

V zadnjem času je vedno bolj popularen izraz superhrana – superfoods. Pa vemo, kaj to sploh je?

image

»Superfood« ali »superhrana« je posebna kategorija rastlinske hrane. Po definiciji ima v primerjavi z drugo hrano, glede na njeno kalorično vrednost, bistveno več hranilnih snovi, kar pomeni, da jo je za zadovoljitev vsakodnevnih potreb po vitaminih in mineralih, potrebno pojesti manjšo količino.

Superhrana je neverjetna zakladnica snovi, mineralov, antioksidantov in esencialnih snovi - snovi, ki jih potrebujemo, a jih naš organizem ne zna pridelati sam. vemo, da bi morali v svoj jedilnik dodati več svežih solat, svežega sadja in zelenjave, a glede na to, da je z leti postala prst osiromašena mineralov, je superhrana lahko korak v pravo smer.

Da si določeno živilo prisluži naziv superhrana, mora izpolnjevati številne pogoje. Vsebovati mora vitamine, minerale, esencialne maščobne kisline, polisaharide, encime in esencialne aminokisline ter telesu pomembne proteine in antioksidante. Uživanje te hrane povečuje našo vitalnost in energijo ter pripomore k boljšemu zdravju in počutju. Živila, ki jih uvrščamo med superhrano, poleg tega spodbujajo delovanje imunskega sistema ter pomagajo pri čiščenju in razstrupljanju telesa.

Med superhrano sodita tudi povsem običajno sadje ali zelenjava, kot sta kivi ali česen. Izraz superhrana pa se danes največkrat uporablja za najrazličnejše plodove z vsega sveta, predvsem iz eksotičnih predelov našega planeta (pragozdovi, nenaseljeni predeli, Nova Zelandija, Peru, Brazilija …).

Superhrane je več vrst npr. zelena superhrana (alge Chlorella, Spirulina), sadje in oreščki (goji jagode, acerola, acai jagode, camu camu), izvlečki korenin (maca, ashwagandha), čebelji pridelki (matični mleček, propolis), morske alge, gobe …

Torej za ohranjanje zdravja in dobrega počutja sezite po superhrani! Uživate jo lahko kadarkoli, ob zajtrku, malici, kosilu. Zjutraj si lahko pripravite sadni napitek, v katerega si zamešate žlico sveže superhrane ali pa ekološke superhrane v prahu.

Izbrani izdelki za vas