V ŽARIŠČU: vitamin C

Limone, mandarine, pomaranče … V zimskem času si pogosto privoščimo živila, ki so bogata z vitaminom C, saj verjamemo, da nam bodo pomagala v boju proti nadležnim prehladom in povečala odpornost našega telesa. Ampak vitamin C je dosti več kot pomoč za krepitev imunskega sistema.

image

Vitamin C ima ključno vlogo pri številnih procesih v telesu: pospešuje absorpcijo železa, deluje kot antioksidant in sodeluje pri odstranjevanju strupov iz telesa. Zato ga je treba uživati v zadostnih količinah.

Kje dobiti vitamin C?

Človeško telo ne proizvaja vitamina C. Zato sta najboljši vir tega nujno potrebnega vitamina surovo sadje in zelenjava. Vitamin C, ki je topen v vodi, se iz telesa hitro izloča. Zato naj bi ga odrasel človek dnevno zaužil 100 mg. Priporočen dnevni vnos lahko dosežemo, če na jedilnik vsak dan uvrstimo dovolj zelenjave in sadja. Najlažje je, da živila vključimo v več dnevnih obrokov.

Ste mislili, da ima limona najvišjo vsebnost vitamina C? Presenetljivo je to črni ribez, ki vsebuje 177 mg vitamina C na 100 g.

Znaki pomanjkanja vitamina C:

V preteklosti je pomanjkanje vitamina C pogosto povzročilo skorbut, bolezen, ki je posledica razgradnje kolagena. Za skorbut je značilno, da slabi mišice in imunski sistem.

Danes sicer pomanjkanje vitamina C ni tako kritično, a lahko že manjše pomanjkanje opazimo v obliki naslednjih znakov:

  • utrujenost,
  • lažje modrice,
  • krvavitev dlesni,
  • počasno celjenje ran,
  • vnetje dlesni,
  • suhi in cepljeni lasje,
  • groba, suha, luskasta koža.

Kako vitamin C pomaga koži?

Vitamin C je bistven za zdravje kože, saj deluje na dveh ravneh:

1) je močan antioksidant, saj preprečuje škodljive učinke prostih radikalov, ki nastajajo kot stranski produkti pri presnovi hrane. Prosti radikali povzročajo staranje naše kože lahko pa povzročijo tudi kožnega raka. Zaradi svoje sposobnosti nevtralizacije prostih radikalov lahko antioksidanti pomagajo pri upočasnjevanju staranja.

2) Prav tako je nenadomestljiv sestavni del pri tvorbi kolagena, osnovne beljakovine vezivnega tkiva v telesu, ki skrbi za lepšo kožo, nohte in lase, za celjenje ran in zdrave sklep.

Vitamin C torej odlično deluje tudi kot sredstvo za preprečevanje staranja in osvežitev kože, saj zaradi svojih anti-aging prednosti pomaga upočasniti nastanek gub. Če vključimo vitamin C v dnevno rutino za nego kože, dobro formulirani izdelki ponujajo vrsto prednosti: pomagajo kožo očistiti, zaščititi pred zunanjimi vplivi in izboljšati navlaženost ter ohranjati mladosten videz.

Ključna sestavina napitka UNDO Collagen Drink

UNDO Collagen Drink ne vsebuje samo morskega kolagena tipa I za pospešeno tvorjenje kolagena, ampak tudi vitamin C, ki je ključen dejavnik za tvorbo kolagena in zaščito kože pred škodljivimi vplivi, kot je onesnažen zrak, kajenje, neuravnotežena prehrana, UV-sevanje…