Vitamin D3 – zadosten odmerek

Večina ljudi se zdaj že zaveda, kako pomemben je vitamin D. Še posebej pomemben je za zdravje kosti in zob, vpliva tudi na delovanje mišic.

image

Še pomembnejši podatek pa je, da je vitamin D ključen za delovanje imunskega sistema – še posebej v tem obdobju, ko so prehladi in gripa najpogostejši. Švedska študija* je odkrila, da je jemanje 4000 enot vitamina D imelo koristen učinek pri osebah s ponavljajočimi okužbami dihal.

Toda koliko vitamina D dejansko potrebujemo, da bi lahko dosegli vse pozitivne učinke?

Vitamin D3 – kakšen je priporočljiv odmerek?

Približno 80 odstotkom Slovencev primanjkuje vitamina D, pomanjkanje je še posebej pogosto pri starejši populaciji. Glavni razlog je, da veliko časa preživimo v zaprtih prostorih, še posebej jeseni in pozimi, s prehrano pa enostavno ne moremo zaužiti zadostne količine.

Za optimalno raven vitamina D se šteje 30 ng/ml, do 20 ng/ml je preskrba z vitaminom D še zadostna, o pomanjkanju vitamina D pa govorimo, ko koncentracija pade pod 19 ng/ml. Strokovnjaki priporočajo 800 do 2000 IE na dan za zdrave posameznike. EFSA (Evropska agencija za varnost hrane) pa je določila, da je 4000 enot povsem varen odmerek za odrasle in otroke, starejše od 11 let. Pri odmerku 4000 IE ni bilo najdenih negativnih učinkov – ravno nasprotno, prav s takšnim odmerkom lahko dosežemo pozitivne učinke.

Toda zakaj samo 4000 enot? Ali ni bolje izbrati večjega odmerka?

Vitamin D je v maščobi topen vitamin. To pomeni, da se sčasoma lahko nakopiči v telesu, če ga v določenem obdoju zaužijete občutno preveč. Za razliko od vitamina C, ki je vodotopen vitamin in ga iz telesa lahko odpravimo z urinom, se telo odvečnega vitamina D ne more znebiti tako zlahka. To lahko vodi v negativne učinke, kot na primer zvišano raven kalcija v krvi (hiperkalcemija). Omenjeni negativni učinki so povezani z odmerki, višjimi od 10.000 enot na dan.

Nepogrešljiv v zimskih mesecih

Približujemo se hladnejšim in temnejšim mesecem letošnjega leta, zato je vedno težje zagotoviti zadostno količino vitamina D. Dnevi so vse krajši, vreme ni več tako prijazno, večino časa preživimo v zaprtih prostorih in stika s sončnimi žarki je vse manj – še posebej med tednom, ko se neredko zgodi, da gremo na delo še po temi ali zapuščamo pisarno, ko se že mrači. 

Essentials Vitamin D3 4000 IU vsebuje 4000 enot (100 μg) vitamina D3, kar bo zagotovo pokrilo vaše dnevne potrebe po sončnem vitaminu. Izdelek je narejen v Sloveniji, ne vsebuje umetnih barvil in je na voljo v majhnih kapsulah, ki so enostavne za zaužitje.

Izdelek lahko uporabljate vsak dan ali pa vzamete eno kapsulo vsakih nekaj dni – in še vseeno poskrbite za pozitivne učinke.

*Vir: https://bmjopen.bmj.com/content/2/6/e001663

Izbrani izdelki za vas