Vnetje sečil

Ste vedeli, da se 15% vseh predpisanih antibiotikov, predpiše zaradi vnetij sečil. Mikroorganizmi v sečila najpogosteje pridejo iz presredka preko sečnice. Zaradi relativno kratke sečnice zbolevajo ženske 30 krat pogosteje kot moški.

image

Ste vedeli, da se 15% vseh predpisanih antibiotikov, predpiše zaradi vnetij sečil. Mikroorganizmi v sečila najpogosteje pridejo iz presredka preko sečnice. Zaradi relativno kratke sečnice zbolevajo ženske 30 krat pogosteje kot moški.

Vnetje mehurja lahko povzročijo tudi ostali mikroorganizmi (virusi, glivice), ter kemični (npr. citostatiki) ali fizikalni (npr. obsevanje) dejavniki. Najpogostejši povzročitelji enostavne okužbe sečil so gram negativne bakterije črevesne flore, med njimi je najpogostejša povzročiteljica Escherichia coli.

Okužbe sečil delimo na enostavne in komplicirane okužbe.

  • Med enostavne okužbe uvrščamo vnetje mehurja (cistitis) in vnetje ledvice (pielonefritis) pri mlajših, zdravih ženskah. 
  • Med komplicirane okužbe uvrščamo okužbe pri: bolnikih s funkcionalnimi in anatomskimi okvarami sečil (motnje pretoka seča), moških, nosečnicah, bolnikih nad 65 let ter pri bolnikih s spremljajočimi sistemskimi obolenji z zmanjšano naravno odpornostjo (npr. bolniki s sladkorno boleznijo).

Ločimo prvo vnetje ali ponovno vnetje po več kot 6 mesecih ter ponavljajoče se vnetje (ponovno vnetje prej kot v 6 mesecih). Ponavljajoče se vnetje je lahko posledica ponovne okužbe ali pa je posledica bakterijske neobčutljivosti bakterij na izbran antibiotik.

Klinična slika

Klinična slika vnetja sečil je odvisna od prizadetega organa. Ločimo vnetje sečnice (uretritis), mehurja (cistitis), ledvice in ledvičnega meha (pielonefritis), ter pri moških še vnetje prostate (prostatitis). Večinoma gre za akutna vnetja, izjema je vnetje prostate, kjer ima bolezen ponavadi kroničen potek. Prvi znaki, ki jih bolnice opisujejo so pogosto uriniranje, pekoče uriniranje, smrdeč in temen urin ter bolečine v spodnjem delu trebuha, ki jih največkrat pripišemo bolečim jajčnikom.

KAJ PA PREVENTIVA?

Pred vnetji sečil se lahko do določene mere zavarujemo sami:

  • Z uživanjem večje količine tekočine, se poveča produkcija seča. Seč tako sproti izpira bakterije, ki morebiti pridejo v mehur.
  • Pomembna je tudi ustrezna higiena. V predelu ženskega splovila so bakterije, občutljive na pH, ki ščitijo pred patogenimi mikroorganizmi.
  • Občutljivim ženskam odsvetujemo kopanje, še slasti z dodatkom penečih kopeli.
  • Uživanje prehranskega dopolnila Urifar, ki ne le rešuje posledice vnetja sečil, ampak tudi preprečujo okužbo. Vsebuje kombinacijo D-manoze in ekstrakta granatnega jabolkaBakterije E.coli se vežejo na D-manozo in se skupaj z urinom izločijo. Ekstrakt granatnega jabolka pa zavira rast in razmnoževanje povzročiteljev.