Vse, kar morate vedeti o hialuronski kislini

Ali je, ko govorimo o lepoti, ta modni izraz res skrivnost za polno in hidrirano kožo?

image

Kaj pravzaprav je hialuronska kislina in kje jo lahko najdemo?

Čeprav ima hialuronska kislina v svojem imenu 'kislino', ni nič povezana z drugimi kozmetičnimi sredstvi iz maščobnih kislin, kot so pilingi za odstranjevanje odmrle kože. Hialuronska kislina je naravno vlažilno sredstvo in je glede na zmožnost vsrkanja in zadrževanja vode v koži najpomembnejša sestavina za nego kože.

"Hialuronska kislina je naravno prisotna snov v naši koži - in sklepih - ki se s starostjo zmanjšuje," razlaga dermatologinja slavnih Barbara Sturm. To se odraža v nagnjenosti kože k izsušenosti, ko se staramo.

Hialuronska kislina ali hialuronan je naravna sestavina telesa. Prisotna je v vsakem vezivnem tkivu in organih, kot so koža, sinovialna tekočina, krvne žile, možgani, ... Človeško telo vsebuje približno 15 g hialuronske kisline in 50 % njene celotne količine se nahaja v koži.

Kako natančno vpliva staranje na hialuronsko kislino v našem telesu?

S staranjem se vsebnost hialuronske kisline v koži zmanjša z 0,03 %* - pri ženskah, starih od 19 do 47 let, na 0,015 %* - pri ženskah, starih 60 let. Zmanjšana količina hialuronske kisline je povezana s pojavom suhe in dehidrirane kože, saj ta ne more vezati velike količine vode iz okolja.

Suha koža je ponavadi bolj nagnjena k nastanku gub in se hitreje povesi kot običajno hidrirana koža. Prav tako ima hialuronska kislina v starajoči se koži manjšo sposobnost zadrževanja vode, kar povzroča slabšo navlaženost kože. To je pri staranju kože običajno.

Najbolj problematično staranje kože povzročajo dejavniki iz okolja. Dejavniki, kot je UV svetloba, povzročajo nastanek prostih radikalov v koži. Ti radikali pridejo v stik s kolagenom in hialuronsko kislino, zaradi česar se te dve snovi razkrojita. Razpad kolagena in hialuronske kisline zaradi UV poškodb pa povzroči nastanek gub.

Ali obstaja način, da nadomestimo manjkajočo hialuronsko kislino v telesu?

Hialuronska kislina je še posebej obetavno sredstvo v obliki prehranskega dopolnila, saj je z njegovo pomočjo koža znova videti mlada. Dokazano je, da poveča hidracijo kože, popravi njeno sposobnost raztezanja in zmanjša hrapavost.

image

Toda kako se lahko zaužita hialuronska kislina vsrka v kožo?

Pri prehranskih dopolnilih molekulska masa ne določa, ali se molekula absorbira v telo ali ne. Zakaj? Ko zaužijemo katerikoli polisaharid, se ta med prebavo razgradi na manjše molekule. Zaužito hialuronsko kislino razgradijo črevesne bakterije na manjše molekule in se nato vsrkajo v debelo črevo. Zatem se porazdelijo v tkiva, tudi v kožo.

Ali obstajajo študije, ki potrjujejo trditve, da hialuronska kislina kožo vlaži in jo dela bolj elastično?

Opravljenih je bilo veliko raziskav, ki so ugotavljale, ali zaužita hialuronska kislina vpliva na kožne parametre, kot sta navlaženost in elastičnost.

Na primer, na Japonskem so testirali ženske, stare od 35 do 60 let, ki so se pritoževale zaradi suhe in povešene kože ali gub. Vnos hialuronske kisline z dvema različnima molekulskima masama je pri teh ženskah izboljšal stanje kože, saj je ta bila bolje navlažena.

Hialuronska kislina je preprečila tudi izsušenost kože po UV sevanju. V nedavni raziskavi so ženske 60 dni prejemale kombinirano dopolnilo, ki je bilo sestavljeno iz hidroliziranega kolagena, hialuronske kisline, vitaminov in mineralov. Vse to je pomagalo do vidnega zmanjšanja suhe kože in smejalnih gub.

*[Rezultati se lahko pri posameznikih razlikujejo. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Pomembna sta raznolika in uravnotežena prehrana ter zdrav način življenja.]

Viri:

  • Oe, M., Sakai, S., Yoshida, H., Okado, N., Kaneda, H., Masuda, Y., & Urushibata, O. (2017). Oral hyaluronan relieves wrinkles: a double-blinded, placebo-controlled study over a 12-week period. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 10, 267–273. https://doi.org/10.2147/CCID.S141845
  • Göllner, I., Voss, W., von Hehn, U., & Kammerer, S. (2017). Ingestion of an Oral Hyaluronan Solution Improves Skin Hydration, Wrinkle Reduction, Elasticity, and Skin Roughness: Results of a Clinical Study. Journal of evidence-based complementary & alternative medicine, 22(4), 816–823. https://doi.org/10.1177/2156587217743640
  • Gupta, R. C., Lall, R., Srivastava, A., & Sinha, A. (2019). Hyaluronic Acid: Molecular Mechanisms and Therapeutic Trajectory. Frontiers in veterinary science, 6, 192. https://doi.org/10.3389/fvets.2019.00192
  • Bowman, S., Awad, M. E., Hamrick, M. W., Hunter, M., & Fulzele, S. (2018). Recent advances in hyaluronic acid based therapy for osteoarthritis. Clinical and translational medicine, 7(1), 6. https://doi.org/10.1186/s40169-017-0180-3
  • Fallacara, A., Baldini, E., Manfredini, S., & Vertuani, S. (2018). Hyaluronic Acid in the Third Millennium. Polymers, 10(7), 701. https://doi.org/10.3390/polym10070701

Izbrani izdelki za vas

LASJE IN KOŽA
-50%
Akcijska cena 26,99 € Redna cena 53,98 €
Ogled izdelka