Vse ženske potrebujejo folno kislino

400 mikrogramov folne kisline na dan bi morale zaužiti vse ženske, še posebno pa nosečnice, pri katerih se za normalen razvoj ploda poveča potreba po pomembnih vitaminih in mineralih. 

image

Folna kislina je namreč nujno potrebna pri proizvodnji novih telesnih celic – celic, ki tvorijo kri, kožo, lase, nohte … Zato strokovnjaki ženskam priporočajo, da si že danes zastavijo nov cilj za zdravo življenje – uživanje 400 mikrogramov folne kisline vsak dan. Tako boste videti bolj zdrave in žareče, tudi če ne načrtujete nosečnosti. Če pa jo načrtujete, je uživanje folne kisline ena izmed najboljših popotnic, ki jo lahko ponudite otroku.

Kaj ko bi začela jemati folno kislino po zanositvi?

  1. Napake v razvoju možganov in hrbtenjače zaradi pomanjkanja folne kisline se zgodijo v prvih tednih nosečnosti – pogosto preden ženska sploh izve, da je noseča.
  2. Poleg tega je zelo dosti nosečnosti nenačrtovanih.

To sta dva razloga, zaradi katerih naj bi ženske uživale priporočeno dnevno količino folne kisline - tudi če v kratkem ne načrtujejo nosečnosti.

Kako lahko zaužijem zadostno količino folne kisline?

Težko, če smo iskreni. Vsaj z običajno hrano.  Živila, ki vsebujejo dosti folatov (naravno obliko folne kisline), so med drugim: zelenolistna solata, brokoli, cvetača, beluši, stročnice (fižol, grah …), avokado, polnozrnata žita, pomaranče in rdeča pesa.

Danes je iz naravnih virov težko dobiti priporočeno količino folne kisline, ker:

-          dosti živil pripotuje od daleč in čaka vsaj nekaj dni na prodajnih policah, dokler jih mi izberemo – v tem času izgubijo večino mineralov, vitaminov in drugih hranil,

-          s toplotno obdelavo uničimo večino folne kisline,

-          ne pojemo zadostne količine (za priporočen dnevni vnos bi morali na primer zaužiti 6 srednje velikih pomaranč, 280 g solate oziroma zelo veliko skledo ali 2 in pol srednje velika avokada).

Zato strokovnjaki priporočajo uživanje kakovostnega prehranskega dopolnila, ki zadosti priporočeni dnevni potrebi po folni kislini. Najboljši izkoristek folne kisline omogoča naravno pridobljen vitamin, saj ga naše telo lažje prepozna in posledično boljše absorbira. 100% naravna ALL IN A DAY Folna kislina je pridobljena iz naravnega izvlečka limonine lupine.

Zakaj pa so naše (pra)babice shajale brez folne kisline?

Če se sprašujete, kako so lahko naše babice in ženske skozi vso zgodovino rojevale zdrave otroke brez jemanja folne kisline, je odgovorov vsaj pet:

  1. Sadje in zelenjava sta bila polnovredna in sta imeli večjo vsebnost hranil, saj nista bila onesnažena s pesticidi, herbicidi in umetnimi gnojili. Obenem nista prepotovala na tisoče kilometrov do naših polic, kjer sta čakala več dni na to, da ju izberemo.
  2. Hrana ni bila industrijsko predelana in večkrat toplotno ali/in kemično obdelana s kopico umetnih aditivov (konzervansov, emulgatorjev, stabilizatorjev, umetnih barvil in arom …), ki obremenjujejo naše telo in ponujajo prazne kalorije (kalorije brez pomembnih hranil).
  3. Okolje je bilo manj onesnaženo, zaradi česar je telo porabljalo manj hranil za regeneracijo.
  4. Tudi v času lakote in drugih stresnih okoliščin so polnovredna živila zagotovila toliko večje količine pomembnih hranil – že divje rastoče rastline, kot so kopriva, regrat in čemaž, vsebujejo folate.
  5. In žal – tudi skozi vso zgodovino so se rojevali otroci z okvarami, ki v veliki večini žal niso imeli možnosti ne priložnosti preživeti. Danes lahko že sami naredimo precej na področju preventive, zato je toliko pomembneje, da to znanje izkoristimo.