Zakaj bolečina v sklepih?

Mišično-skeletni sistem je lahko poškodovan ali obolel zaradi različnih vzrokov. Kadar se poleg bolečine v sklepu pojavijo še oteklina, rdečina in pozneje še slabša gibljivost, govorimo o vnetju sklepa (artritisu), ki lahko zajame enega ali več sklepov. Če gre za vnetje, so po določenem trajanju mogoče hujše okvare in nepravilnosti (deformacije) sklepov. To se najpogosteje zgodi pri vnetnih revmatičnih boleznih, ki z oteženo gibljivostjo in bolečinami občutno poslabšajo kakovost življenja, vendar pa vsaka bolečina v sklepu, še ne pomeni neke določene revmatične bolezni.

image

Bolečine v sklepih so pogostejše pri starejših, ko se zaradi staranja pojavljajo spremembe na sklepih, hrbtenici in drugih delih. Pri večini revmatskih težav in obolenj je nujno potrebna ustrezna telesna dejavnost. Koristna je zlasti hoja, vsaj pol ure dnevno, priporočljivo pa je tudi ustrezno razgibavanje sklepov, saj če so stegenske mišice oslabele, so težave v kolenih izrazitejše.

Simptom bolečine v sklepih ima različne povzročitelje:

  • revmatična obolenja,
  • pretirane športne dejavnosti, preobremenjenost in nepravilen položaja pri delu, večji telesni napor, manjše poškodbe,
  • pomanjkanje telesnega gibanja in prevelika telesna teža,
  • virusne okužbe (bolnik reče, da ga vse boli: mišice, sklepi. Gre za simptomatiko, ki traja določen čas, potem pa se lahko popolnoma umiri,
  • druga obolenja: endokrinološka (na primer bolezni ščitnice), jetrna, nevrološka in novotvorbe (tumorji).

Hrustanec se obrabi

Kosti med sabo povezuje sklep. Obdaja ga raztegljiva sklepna ovojnica. Njena notranja plast se imenuje sinovija. Znotraj sklepa je različna količina sklepne tekočine (na primer v kolenu – pet mililitrov). Na koncu kosti je hrustanec, ki zmanjšuje oziroma blaži obremenitve. Podobno vlogo ima tudi sinovijska tekočina. Če se sklepni hrustanec obrabi ali poškoduje oziroma stanjša, se kosti drgneta druga ob drugo. Te spremembe povzročajo bolečino. Pogosteje so prizadeti nosilni sklepi oziroma tisti, ki jih veliko uporabljamo in bremenimo.

KOLAGEN

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu. V telesu najdemo preko 14 različnih tipov kolagena. V hrustančnem tkivu je daleč največ kolagena tipa II. Kolagen je glavni gradnik hrustanca. Kolagenska vlakna oskrbujejo hrustanec s čvrstostjo in ustvarjajo ogrodje za ostale komponente hrustanca.

HONDROITIN

Deluje sinergistično z glukozaminom/kolagenom. Prispeva k izboljšanjumehanskih lastnosti sklepov (zmanjšuje trenje), izboljša elastičnost delovanja, ter posledično zmanjšuje vnetja in bolečine v kolkih in sklepih.

HIALURONSKA KISLINA

Sestavina, ki ravno tako ob sinergičnem učinku ostalih sestavin zmanjšuje bolečine v kolkih in sklepih saj deluje kot naravno sredstvo za vlaženje hrustanca v sklepih, ker zagotavlja viskoznost sklepne tekočine.

Kapsule za ohranjanje sklepov - FlexiForce Plus

FlexiForce Plus so kapsule, ki veljajo za inovativnost na slovenskem trgu, saj vsebujejo vse nujne sestavine za zdrave sklepe in kosti. Kombinacija treh učinkovin vpliva na gibljivost sklepov in zmanjšanje bolečin.

  • Hidroliziran kolagen tipa II: Ko se staramo, se koncentracija kolagena v našem telesu zmanjšuje, kar vodi do bolečin in vnetij sklepov. Kolagenska vlakna oskrbujejo hrustanec s čvrstostjo in ustvarjajo ogrodje za ostale komponente hrustanca. Kolagen tipa II prispeva k obnovi sklepnega hrustanca.
  • Hondroitin sulfat: Ima funkcijo prožnosti in blaženja sklepov. Pritegne vodo v hrustančno matrico in spodbuja tvorbo hrustanca.
  • Hialuronska kislina: Služi kot mazilo sklepnega hrustanca

Klinična študija narejena na 80-ih pacientih z osteoartritisom je pokazala znatno zmanjšanje bolečin že v prvem mesecu uživanja in kar 40% izboljšanje gibljivosti sklepov.