Zakaj jesti beljakovine za zajtrk?

To, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu, smo slišali že neštetokrat, pogosto se poudarja pomen vlaknin, nujno pa je treba še dodati, da so tudi beljakovine za zajtrk nujne, če hočemo (p)ostati vitki, vitalni in zdravi.

image

5 razlogov zakaj jesti beljakovine za zajtrk

Nasitijo nas za več ur

Beljakovine nas nasitijo za dlje časa kot ogljikovi hidrati. Če si jih privoščimo že za zajtrk, bomo lažje počakali na kosilo ali malico v službo. Vmesni obroki, ki si jih privoščimo med glavnimi obroki, so dokazano nepotrebni – ne pospešujejo metabolizma, le prispevajo k večji količini zaužitih kalorij v celem dnevu.

Pomagajo, da nimamo napadov lakote čez dan

Beljakovine uravnavajo krvni sladkor, kar je izredno pomembno. S tem namreč preprečijo napade lakote čez dan. S stalnim nivojem sladkorja in izogibanjem nepotrebnim prigrizkom med obroki tudi poskrbimo, da ne obremenjujemo trebušne slinavke po nepotrebnem in da imamo manj inzulinskih poskokov čez dan.

Manj pojemo čez dan

Nasiten beljakovinski zajtrk, ki poskrbi za konstanten krvni sladkor, prepreči nihanje inzulina in nas nasiti za dlje časa, prispeva k temu, da čez dan manj pojemo. To so pokazale tudi raziskave.

Čez dan pokurimo več kalorij

Človeško telo za prebavo živil porabi določen delež energije, ki smo jo prejeli z zaužitjem teh hranil. A za prebavo ogljikovih hidratov porabimo le približno 15% energijske vrednosti živila, za prebavo beljakovin pa kar tretjino njihove energijske vrednosti! Več beljakovin bomo pojedli, več kalorij bomo pokurili že samo za to, da jih bomo prebavili. Zakaj ne bi začeli že pri zajtrku?

Poskrbijo za odpornost in lepoto

Gradniki beljakovin so aminokisline, te pa so tudi gradniki našega telesa. Sestavljajo možgane, mišice, kožo, imunski sistem itd. Vseeno je, ali beljakovine uživate iz živalskih ali rastlinskih virov, so vitalnega pomena, če želimo ostati zdravi in vitalni.

5 beljakovinskih zajtrkov

Jajca s pusto skuto in zelenjavo

Jajca so odličen vir beljakovin, vitamina B12, železa in vitamina A. Popražite jih na žlički kokosovega, dodajte jim žlico puste skute, paradižnika, gobic in zelišč in poskrbeli boste za visokobeljakovinski zajtrk, ki vas bo nasitil za dolgo časa.

Grški jogurt z otrobi

Grški jogurt je bogatejši z beljakovinami kot navaden jogurt. Mamljivo kremast jogurt sicer vsebuje nekoliko več maščob, a to smo se že naučili, da ni nič narobe. Poskrbite le, da grški jogurt ne vsebuje preveč sladkorjev.

Na splošno ob grškem jogurtu ne uživajte preveč sladkorja (sladkorja in maščob ni priporočljivo kombinirati) – ali v obliki sadja ali v obliki predelanih ogljikovih hidratov. Vanj raje stresite otrobe ali ovsene kosmiče, ki so bogati z vlakninami.

Smoothie

Zmešančki so izredno popularen zajtrk, saj so hitro pripravljeni, poleg tega pa so izredno preprost način, da že zjutraj zaužijemo nekaj zelenjave in sadja – s tem pa dragocene vitamine, minerale in antioksidante. Če želite, da bo vaš smoothie bogat tudi z beljakovinami, mu dodajte veliko zelene listnate zelenjave, spirulino ali veganske beljakovine, recimo grahove.

Beljakovinski napitek All I Need Meal Shake

SHAPE iT All I Need Meal Shake je kot ustvarjen za zajtrk, saj je bogat z beljakovinami in vlakninami, vsebuje 1/3 dnevne potrebe vitaminov in mineralov, hkrati pa vsebuje ravno  toliko ogljikovih hidratov, da nam dajo nekaj energije za začetek dneva, ne vplivajo pa na pridobivanje kilogramov.

Izbrani izdelki za vas