Zakaj nam beljakovinski prigrizki pomagajo shujšati

Morda se vam zdi, da so beljakovinske ploščice, šejki, čipsi, palačinke, brownieji in muffini modna muha, a beljakovinska dieta še zdaleč ni nekaj novega. O prednosti pretežno beljakovinske hrane in smotrnosti beljakovinskih prigrizkov se piše že od šestdesetih let prejšnjega stoletja.

image

Robert Atkins je svojo nizkohidratno dieto (low-carbohydrate diet) predstavil že leta 1958. Namenjena je bila zniževanju telesne teže in ohranjanju shujševalnih ciljev. Temeljija je predvsem na beljakovinski prehrani. (vir)

Strokovnjaki hujšanja in nutricisti, ki dandanes priporočajo beljakovinsko dieto ali ketonsko dieto, se še danes pogosto nanašajo na Atkinsa. On je namreč postavil temelje takšnega prehranjevanja.

Zakaj beljakovinska dieta

Če bi hoteli povzeti prednosti beljakovinskih diet, bi lahko rekli, da jih odlikujejo hitri rezultati in malo odpovedovanja.

Prvi in najučinkovitejši korak pri beljakovinski dieti je ketonska dieta, ki naj ne bi trajala več kot 10 do 15 dni. Takrat ogljikove hidrate omejimo na 20 do 50 g na dan, kar pomeni, da si na dan poleg mesa lahko recimo privoščimo ogromno skledo solate, dva velika paradižnik, nekaj žlic skute in avokado. 

V fazi ketonske diete lahko izgubimo tudi 10 kg – odvisno od začetne teže, spola in metabolizma.

Nato nadaljnjo izgubo teže spodbujamo z nadaljnjim omejevanjem ogljikovih hidratov, le da to ni več tako strogo, torej si sčasoma lahko privočimo več zelenjave in nesladkega sadja. Takrat naj bi zaužili do 100 g OH – nekateri lahko celo do 150 g, a je vsako telo drugačno. Najti moramo mero OH, ki jih lahko na dan še prebavimo, ne da bi se redili.

Beljakovinski prigrizki močno popestrijo jedilnik, a vseeno dajo rezultate

Prav zato so beljakovinski napitki, deserti, ploščice čipsi, kolački itd. tako popularni, saj močno popestrijo shujševalno beljakovinsko dieto.

Ljudje, ki se sicer težko odpovedo slanim prigrizkom, kruhu in sladicam, se diete lažje držijo, če si pač privoščijo moderne pripravke, ki so okusni, potešijo željo, napredka diete pa ne uničijo.

Zakaj je beljakovinska dieta tako uspešna

Logika, ki jo je predstavil že Atkins, je preprosta. Ogljikovi hidrati so gorivo za naše telo – poleg maščob nam dajo največ energije. A naše telo je varčno, zato energije nikoli ne zavrže.

Če pojemo preveč kalorij – predvsem iz ogljikovih hidratov, ta presežek (neizkoriščeno energijo) uskladiščimo v obliki maščobnih oblog. In prav te maščobne obloge so tisto, kar želimo izgubiti, ko hujšamo.

Atkinson in vsi nadaljnji raziskovalci beljakovisnkih diet so z raziskavami dokazali, da so na beljakovinski dieti najhitrejši rezultati zato, ker telo zaradi primanjkljaja energije (v obliki ogljikovih hidratov) poišče energijo drugje. Kje jo najde? V lastnih maščobnih zalogah.

Druga prednost beljakovinske diete je ta, da so beljakovine izredno termogene – kar pomeni, da naše telo potrebuje nekoliko več energije, da jih prebavi. 20 do 30% energijske vrednosti živila porabimo za to, da ga lahko izkoristimo.

Preizkusite moč beljakovin

Če niste krvoločne narave ali pa se že zdaj prehranjujete večinoma z zelenjavo, manj sladkim sadjem, pustimi mlečnimi izdelki, ribami in mesom, ne morete pa se odpovedati prigrizkom in sladicam, so takšni prigrizki kot ustvarjeni za vas.

Številne stranke so nam zaupale ta problem in prav zato smo v Sensilabu prvič razvili linijo čisto prave dietne hrane, ki jo odlikuje odličen okus.

  • Beljakovinski čips z okusom žara ali čebulne omakice,

  • beljakovinski desert z okusom karameliziranega mleka 

  • ploščici z okusom kokosa

  • beljakovinski shake z dodatkom vlaknin, garcinie cambogie in kombinacijo 15 vitaminov & minrealov

NOVO: Slimcut DIET SHAKE

Zakaj je to edini shake, ki ga boste potrebovali?

Ker ima božanski okus maslenega piškotka, vsebuje pa koncentrat in izolat sirotkinih beljakovin, izvleček garcinie cambogie, ovsene vlaknine in več kot 15 vitaminov in mineralov!