Opažate zatekanje nog in pokanje kapilar na obrazu in nogah?

Ste vedeli, da človeški krvožilni sistem meri kar 95,560 kilometrov? Vene, arterije in kapilare prepredajo vsak del našega telesa. Zato je normalno, da nam lahko žile pošteno zagodejo, kar se kaže kot pokanje kapilar, stalna rdečica, krčne žile, hemoroidi, otekanje nog in bolečine v spodnjih okončinah.

image

TRETJINA SLOVENCEV IMA TEŽAVE Z OBOLENJEM OŽILJA

Če imate težave s popokanimi žilicami, krčnimi žilami in slabo prekrvavitvijo, lahko to sčasoma privede do večjih problemov. Stene žil z leti popuščajo, zato se stanje sčasoma slabša in slabša.

Ker gre v veliki meri za genetsko bolezen, je priporočljivo, da se ob prvih težavah potrudimo za spodbujanje zdravja in čvrstosti ožilja. Poleg dednosti k boleznim ožilja pripomore tudi nasilno sonce, onesnažen zrak, uživanje alkohola in kave, premalo gibanja, veliko stanja in sedenja in še marsikaj.

Spodaj smo zbrali nekaj najpogostejših bolezni ožilja, ki imajo zdravstvene in estetske posledice.

KOPEROZA – POKANJE KAPILAR

Vas moti rdečica na obrazu, vidne žilice inpopokane kapilare na obrazu, vratu, dekolteju in nogah? Gre za pogost problem, ki ga imenujemo pajkaste žilice ali koperoza.

Kapilare so najnežnejši del človeškega ožilja. Ker njihov premer meri le desetinko milimetra in so komaj opazne, jim pravimo tudi lasnice. Skrivajo se v koži pod povrhnjico, zato so prav one tiste, ki so krive za neprijetno rdečico. Ko sčasoma začnejo izgubljati svojo prožnost, začnejo pokati, kar opazimo na licih, okrog nosu in na dekolteju. Pokanje kapilar je najbolj opazno tudi na nogah.

Zaradi občutka brezizhodnosti to stanje vedno več ljudi skuša odpraviti z lasersko operacijo, ker pa je to nasilen poseg v telo, je vseeno priporočljivo poseči po bolj naravnih rešitvah, kot so prehranska dopolnila.

Krhkost kapilar in uničevanje kolagena preprečuje vitamin C, antocianini v borovnicah preprečujejo poškodbe celic in znake staranja, ki jih povzroča sonce in strupi v okolju. Ekstrakt grozdnih pečk pripomore k ohranjanju venskega sistema in preprečuje krhkost kapilar, zato ta ekstrakt pogosto najdemo v kozmetičnih izdelkih, še učinkovitejši pa je v prehranskih dodatkih, saj lahko tako učinkuje od znotraj.

ZATEČENE, TEŽKE IN BOLEČE NOGE

Do zatekanja nog pride zaradi različnih razlogov, med njimi so tudi pogosto in dolgotrajno stanje na nogah, sedenje, slaba cirkulacija, prevelika telesna teža, pogosto prekrižane noge, oprijeta oblačila, neprimerna prehrana in – kot velja za vse bolezni ožilja – dednost.

Na to neprijetno stanje lahko vplivamo tako, da povečamo cirkulacijo. Če na delovnem mestu veliko stojite, se vsaki dve uri sprehodite ali pa med sedenjem pokrčite stopala in napnite mišice. Če imate to možnost, lahko tudi desetkrat zapored stopite na prste in napnete meča.

K preprečevanju zatečenih in težkih nog vam bo pomagalo tudi, če boste nosiliohlapna oblačila, ki ne bodo preprečevala pretoka krvi, poleg tega je priporočljivo tudi, da manj pogosto prekrižate noge med sedenjem in da manjkrat obujete čevlje z visoko peto. Vsaj takrat se jim skušajte odpovedati, ko veste, da boste stali na nogah dlje časa.

Če vam noge močno zatekajo, je priporočljivo tudi, da si večkrat na dan privoščite kopel z eteričnimi olji in masažo. Strokovnjaki priporočajo uporabo brinovega eteričnega olja ali arnike. Kopeli, v kateri namakate utrujene težke in zatekle noge, lahko dodate tudi kis.

KRČNE ŽILE

Krčne žile so pogost problem. Ima jih vsaj petina Slovencev, ki so stari od 30 do 65 let. Če jih ima vaš oče, mama, babica ali dedek, obstaja toliko večja verjetnost, da jih boste imeli tudi vi, saj je dednost največji faktor za nastanek krčnih žil.

K njihovemu nastanku botrujejo tudi ostale aktivnosti in razvade, ki smo jih našteli pri ostalih boleznih ožilja zgoraj. Tato je priporočljivo, da tudi za lajšanje simptomov krčnih žil poskrbite s primernimi oblačili, obutvijo, gibanjem in masažami. Pomagajo tudi elastične nogavice in povoji.

HEMOROIDI

Marsikdo ne ve, ampak tudi za hemoroide so krive slabe žile. Hemoroidi namreč niso nič drugega kot napihnjeni venski vozlički v predelu danke in zadnjične odprtine. Če s prehrano uživamo premalo vlaknin, če se premalo gibamo in smo pogosto zaprti, lahko pride do zunanjih ali notranjih hemoroidov.

REŠITEV OD ZNOTRAJ

Ker je velik del Slovencev podvržen boleznim ožilja, smo v Sensilabu razvili izdelek, ki preprečuje razvoj in nastanek pajkastih žilic, izboljšuje stanje inlajša simptome venskega popuščanja. Omogoča normalen pretok krvi, zatopreprečuje zatekanje nog in bolečine v spodnjih okončinah.

Venestan, prehransko dopolnilo za zdrave in prožne žile, vsebuje kombinacijo naravnih bioflavonoidov, virginskega nepozebnika, borovnic, ekstrakta groznih pešk in vitamina C, ki zmanjšujejo propustnost kapilar in preprečujejo nastanek krčnih žil. Izdelek prispeva k normalnemu delovanju žil in cirkulaciji krvi v nogah. Kliknite na spodnjo povezavo in spoznajte Venestan podrobneje.