Zgodovina debelosti – Nasičene maščobe in holesterol so zdravi!

Večini od vas so se oči kar izbuljile ob pogledu na tak naslov. Ostalim, ki spremljate novejše raziskave na tem področju, pa se je pojavil zadovoljen nasmešek na obrazu.
Končno se resnica o nasičenih maščobah in holesterolu širi med prebivalstvo.

image

V zadnjih nekaj letih se je s pojavom novejših raziskav začela RESNICA o nasičenih maščobah in holesterolu hitro širiti po svetu, pohvalno tudi v Sloveniji.

Predstavljenih je le nekaj člankov, ki so jih objavili v nekaterih založniških hišah:

 

Res je. Nasičene maščobe in holesterol so zdravi za ljudi in ne povzročajo srčno-žilnih bolezni.

Zakaj večina od vas to prvič sliši?

Zaradi vsesplošnih kampanj in oglaševanj, ki nam jih že okrog 40 let, od začetka »pregona«, prikazujejo kot slabe. Ni čudno, da se nam je vsidralo v podzavest, da je karkoli povezano z nasičenimi maščobami nezdravo.

Vprašajte se samo, kje ste slišali, prebrali, oziroma kdo vam je povedal, da so nasičene maščobe slabe?

Očitno nihče od njih, ne bere novejših znanstvenih študij.

In prav to je problem pri znanju o nasičenih maščobah in holesterolu. Njihova slaba podoba nam je že tako zasidrana v glavo, da nam je povsem samoumevno, da so slabe, in za večino samoumevnih stvari se ljudje niti ne pozanimajo, če res držijo. Vendar pa obstaja morje obsežnih študij o nasičenih maščobah in holesterolu, v katerih niso dokazali negativnih posledic na srčno-žilni sistem.

Na tem mestu se boste začeli spraševati, kaj o vsem tem meni uradna medicina. 

Žal je večina zdravnikov istega mnenja. Vendar se stvari obračajo na bolje, saj vedno več razgledanih zdravnikov, ki spremljajo novejša dognanja na tem področju, podpirajo nasičene maščobe in holesterol.

Kako so torej nasičene maščobe in holesterol pristali na tako slabem glasu?

image

1913 – Nikolai Anichkov

Takratna ugotovitev: Holesterol povzroči aterosklerozo na ožilju.

Napake v študiji:

  • V študiji je hranil zajce z dieto, ki je vsebovala 5% holesterola, kar znaša pri človeku (preračunano na naše kilograme) okrog 100 jajc na dan.
  • Problem te študije je tudi v tem, da so zajci, za razliko od ljudi, herbivori. Skozi celotno evolucijo so jedli samo rastlinsko prehrano, tako da ni nobeno presenečenje, da so razvili aterosklerozo, če pa so jih hranili s prehrano, ki ni primerna za njih. Enostavno slabo prebavljajo holesterol, tako kot mi ne moremo dobro prebaviti najlonskih nogavic ali pa kurilnih peletov.
    Kasneje je s svojimi kolegi naredil še nekaj istih študij na podganah in morskih prašičkih, kjer niso opazili pojava ateroskleroze.

Dejanska ugotovitev: Holesterol poveča aterosklerozo samo pri striktnih herbivorih, kar ljudje nismo.

 

1952 – Ancel Keys

Takratna ugotovitev: Nasičene maščobe povzročajo srčno-žilne bolezni

Napake v študiji:

  • Keys je predpostavljal (iz prejšnje študije na zajcih, ki na ljudeh ne drži), da če holesterol povzroči aterosklerozo na ožilju in če nasičene maščobe dvignejo holesterol, potem morajo nasičene maščobe povzročiti srčno-žilne bolezni.
  • V statističnem svetu je to popolnoma isto, kot če bi rekli, da obstaja korelacija med »mačkom« in tem, da nas naslednje jutro boli glava ter korelacija med »mačkom« in tem, da smo šli obuti spat. Iz tega bi Keys v takratnem času potegnil vzročno zvezo, da če spimo obuti, nas bo bolela glava, če pa spimo sezuti, nas glava ne bo bolela, čeprav smo prejšnji dan veliko pili.
  • Keys je torej potegnil bližnjico in s tem vzročno zvezo enostavno zamenjal za korelacijo, ki pa v nobenem primeru nista isti.
  • V študiji je vključil samo 7 držav od 22-ih, ki so najbolj ustrezale njegovi predpostavki.
  • Poleg tega je izmed 13.000 udeležencev izbral samo 500 moških, starih od 55 do 59 let iz višjega plačilnega razreda, vendar je lahko imel vpliv na srčno-žilne bolezni tudi stres.

Dejanska ugotovitev: Je ni, takšne študije v današnjem času sploh ne bi sprejeli.

Keys se je s to študijo povzpel v medije na naslovnico TIME Magazine-a in tako so nasičene maščobe in holesterol pristali na črni listi slabih maščob. 

 image

Leta 1961 je Ameriško združenje za srce (American Heart Association), katerega član je bil tudi Keys, objavilo »znansteni dokaz«, zaradi katerega bi morali vsi Američani  zmanjšati vnos maščob v dieti in zamenjati nasičene maščobe z rastlinskimi olji. Keys je predlagal tudi dieto za »zdravo« srce, ki jo sestavlja 70% ogljikovih hidratov in samo 15% maščob.

To je bila tudi osnova za prehransko piramido, o kateri sem pisal v prejšnjem članku.

Kasneje so naredili veliko študij na to tematiko, ampak je bilo žal prepozno, saj so prehranski lobiji že zagnali nove obrate za rastlinska olja, margarine in razne »zdrave« alternative nasičenim maščobam in holesterolu. Po TV-jih so se vrteli oglasi o nizko-maščobnih izdelkih, farmacija je začela lansirati statine – zdravila za zniževanje holesterola.

Kar je bilo LOW FAT, je bilo popularno, kar je bilo visoko-maščobno, pa je bilo nevarno za zdravje.

image

Tako se je zgoraj omenjena doktrina nizko-maščobnih »zdravih« izdelkov brez nasičenih maščob in holesterola nadaljevala do danes in nas pripeljala v svet poln debelosti, raka, sladkorne bolezni, alzheimerja, nevro-degenerativnih bolezni in srčno-žilnih bolezni.

Katere maščobe so potemtakem nevarne in so jih v večini študij zamenjevali za nasičene maščobe?

To so trans maščobne kisline, ki začnejo nastajati počasi s segrevanjem vseh rastlinskih olj nad 80°C.

Science Daily: Trans fats, but not saturated fats linked to early death and heart disease

The Verge: Trans fats significantly increase the risk of heart attack and death 

Lani, leta 2014, je bila objavljena meta-analiza, ki velja za zlati standard v statistiki. V njej so povzeli 76 študij iz tega področja in zajeli 650.000 merjencev.

Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk

Zaključek študije: Trenutni dokazi ne podpirajo kardiovaskularnih priporočil o uživanju rastlinskih olj in zmanjšanem uživanju nasičenih maščob.

V tem tednu pa so objavili še eno meta-analizo, ki je povzela 12 študij in 340.000 merjencev.

Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes

Zaključek študije: Nasičene maščobe niso povezane s srčno-žilnimi boleznimi, diabetesom tipa 2 in umrljivostjo zaradi vseh vzrokov, temveč so s tem povezane trans maščobne kisline.

 image

V bližnji prihodnosti tako pričakujemo, da bodo ustrezne vladne institucije spoznale svoje napake in zamenjale priporočila glede ustrezne prehrane. Do takrat pa si lahko mirne vesti privoščite več masla, jajc, svinjske masti in ocvirkov. 

Avtor teksta:

Tadej Česnik 

Reference:

Anichkow, N., Chalatow, S. in Pelias, M., Z. (1983). On  Experimental  Cholesterol in Steatosis and Its Significance in the Origin of Some Pathological Processes. Arteriosclerosis, 3 (2), 178-182.

Fat is back. (2015). Diet Doctor. Pridobljeno 12.8.2015, iz http://www.dietdoctor.com/fat-is-back

Health, United States, 2008: With special feature on the health of young adults. National Center of Health Statistics (US), 2009 Mar. Pridobljeno 12.8.2015, iz http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK19623/

Konstantinov, I., E., Mejevoi, N. in Anichkov, N., M. (2006). Nikolai  N. Anichkov and His Theory  of  Atherosclerosis. Texas Heart  Institute Journal, 33 (4), 417-423.

Minger, D. (2013). Death by food pyramid. Malibu: Primal Blueprint Publishing.

Teicholz, N. (2014). The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat and Cheese Belong in a Healthy Diet. Simon & Schuster.

 

 

Izbrani izdelki za vas