10 najboljših živil za zdravo kožo

Prehrana in zdravo črevesje močno vplivata na splošno zdravje našega telesa, toda ali ste vedeli, da ima to lahko velik učinek tudi na zdravje naše kože? Kaj jeste, je lahko enako pomembno kot sama nega vaše kože, zato bodite pozorni na svojo prehrano in poskusite vanjo vključiti teh 10 koži prijaznih živil.

image

1. Mastne ribe

Mastne ribe, kot so losos, skuša ali sled, imajo neverjetne učinke na kožo. Bogate so z omega 3 maščobnimi kislinami, ki delajo čudeže pri zmanjšanju vnetij in predvsem pa skrbijo za to, da ohranjajo vašo kožo polno in dlje časa nahranjeno. Hkrati so mastne ribe bogate tudi z vitaminom E in cinkom, ki skrbita, da vaša koža ostane zdrava in lepa.

2. Avokado

Podobno kot mastne ribe tudi avokado vsebuje zdrave maščobe, ki poskrbijo za vlaženje kože od znotraj navzven in povečajo njeno prožnost. Avokado vsebuje tudi vitamina E in C, ki se borita proti oksidativnemu stresu, ki povzroča staranjekože.

3. Orehi

Ko že govorimo o maščobah in maščobnih kislinah - orehi so bogat vir omega 3 in omega 6. Ugodno razmerje teh maščobnih kislin pomaga zmanjšati vnetja, poleg tega pa orehi vsebujejo še koži prijazen cink, ki je neverjeten pri celjenju ran in v boju proti bakterijam. Nenazadnje orehi vsebujejo tudi vitamin E in selen - oba bogata z antioksidanti.

4. Sladki krompir

Sladki krompir je super bogat z betakarotenom in drugimi karotenoidi, ki v boju od znotraj navzven proti poškodbam zaradi sonca nimajo konkurence. Pomaga preprečiti opekline, odmiranje celic, suho kožo in celo gube. Nekateri beta karoten imenujejo celo 'naravna zaščita pred soncem'. To seveda ne pomeni, da ga lahko zamenjate s svojo najljubšo sončno kremo!

5. Temna čokolada

Ali čokolada res lahko pomaga vaši koži? Da, prav ste prebrali! Temna, vsaj 70% čokolada ima na kožo pravzaprav neverjetne učinke. Pomaga jo narediti debelejšo, kožo hidrira, izboljša pretok krvi, pomaga pa lahko celo pri teksturikože. Podobno kot beta karoten vas pomaga zaščititi pred poškodbami zaradi sonca. Res super, kajne?

6. Paradižnik

Skromni paradižnik ima veliko koristi za kožo, zato je priporočljivo, da po njem kar pogosto posežete. Ker je tako močne rdeče barve, lahko pričakujete, da vsebuje nekaj betakarotena - in prav imate. Poleg tega paradižnik vsebuje še lutein in likopen, ki imata enake lastnosti za zaščito kože. Združevanje paradižnika z zdravimi maščobami, ki povečajo absorpcijo, lahko vašo kožo resnično izboljša.

7. Borovnice

Po vsebnosti antioksidantov se veliko sadja ne more primerjati z borovnicami. Antioksidanti pomagajo v boju proti prostim radikalom in preprečujejo oksidativni stres, kar kožo dlje časa ohranja mlado in prožno. Če niste ljubitelj borovnic, posežite po drugem sadju iz družine jagodičevja, kot so maline, jagode ali robide.

8. Fermentirana hrana in pijača

Fermentirana hrana, kot so kislo zelje, kefir, kvašeni kruh in napitki, kot je kombucha, lahko drastično izboljša zdravje vašega črevesja. Če je vaše črevesje zdravo, pogosto tudi vaša koža izkoristi te prednosti, saj je videti bolj zdrava in sijoča. Če pa se vaše telo ne odziva dobro na fermentirano hrano, lahko privede do glivičnih aken, zato njen vnos natančno spremljajte.

9. Kostna juha

Uživanje kostne juhe ali njeno vključevanje v zelenjavne juhe ima lahko izjemno pozitivne učinke na kožo. Kostna juha je izjemno bogata s kolagenom, beljakovino, ki kožo drži skupaj in poskrbi za njen mladosten videz. Ne pozabite - več kot je želatine, bolje je.

10. UNDO Collagen Drink

Če nočete ure in ure pripravljati lastne kostne juhe ali vas ideja ne mika prav preveč, posezite po prehranskem dopolnilu s kolagenom. UNDO Collagen Drink je sestavljen iz kolagena z visoko stopnjo absorpcije, esencialnih aminokislin, vitamina C, izvlečka borovnic in hialuronske kisline, ki poskrbijo za najboljšo nego vaše kože od znotraj.

Izbrani izdelki za vas

LASJE IN KOŽA
-57%
Akcijska cena 34,99 € Redna cena 80,97 €
Ogled izdelka