9 znakov, ki kažejo na porušeno hormonsko ravnovesje (in kako ga popraviti)

Hladilnik opremite z zdravo hrano, poskušate biti kar se da aktivni in le na vsake toliko se pregrešite – zakaj se potem številka na tehtnici vseeno pomika navzgor? Avtorica knjige The Hormone Cure, Sara Gottfried, je prepričana, da odgovor lahko tiči tudi v vaših hormonih.

image

Ko pride do tega, da porabimo več kalorij, kot jih zaužijemo, se to lahko zgodi samo v popolnem hormonskem ravnovesju. Takrat je nivo kortizola, tiroida, inzulina, estrogena in testosterona v popolnem ravnovesju, pravi Gottfriedova. Ja, prav  ste prebrali, tudi visok nivo kortizola in podhranjene vrednosti tiroida so lahko krivci za odvečne kilograme, ki se jih ne morete znebiti.

Težave ima kar 80% žensk

Ženske so še bolj podvržene tem tveganjem. »Povprečna ocena števila žensk, ki imajo težave s hormonskim neravnovesjem, je več kot 80 odstotkov,« pravi Josh Axe, priljubljen certificiran delavec na področju naravne medicine.

K sreči pa obstaja pot, s katero lahko počasi povrnemo svoje hormonsko stanje v naravni položaj, kjer lahko pravilno opravljajo svojo nalogo. »Živim v prepričanju, da je hrana zdravilo, dobra novica pa je, da si lahko z relativno preprostimi triki v kuhinji in načinom živlenjska na dolgi rok popravimo hormonsko neravnovesje,« dodaja Axe.

Preverite, ali je tudi vaše hormonsko ravnovesje porušeno

Ko so hormoni v ravnovesju, ste videti odlično, takšno je tudi vaše počutje. Ko pa je njihovo ravnovesje porušeno, je vaše počutje slabo, to pa spremljajo še preostale težave, kot so težave s spancem, nenehen stres, nezmožnosti izgube kilogramov, pridobivanje kilogramov, vnetja, nenehna želja po sladkem in druge.

Da so hormoni dejansko tisti, ki vam delajo omenjene težave, lahko samo slutite – pravo sliko pa vam bo dala krvna slika.

Vas mučijo te težave?

Med najpogostejše posledice hormonskega ravnovesja štejemo estrogensko dominanco, ki se kaže tako pri ženskah kot tudi pri moških (!), in sicer v obliki nihanja teže, povečanega apetita in upočasnjenem metabolizmu, slabo delujoči nadledvični žlezi, kar se kaže v nenehni utrujenosti, bolečinah v mišicah, depresiji in anksioznosti, težavah v spanju, megli v glavi in težavah pri reprodukciji, ter hipotiroidizem, ki se kaže v upočasnejem metabolizmu, pridobivanju telesne teže, anksioznosti, težavah s prebavo in neurejenem mesečnem perilu.

Izdelki, ki jih uporabljamo vsak dan, nam rušijo ravnovesje

Z izdelki, polnimi kemikalij, v svoje telo vnašamo motilce hormonov in to tudi dejansko so: motijo in rušijo hormonsko ravnovesje. Hormoni so namreč naravni del vsakega telesa, tujki, kot so kemikalije, pa vstopajo v naše telo prek plastičnih embalaž, praškov, kozmetičnih izdelkov in drugih ter motijo naravno hormonsko ravnovesje in s tem vse funkcije, povezane z njimi, je prepričana Gottfriedova.

Najpogostejši vzroki za hormonsko neravnovesje so:

  • pomanjkanje določene prehrane
  • stres
  • alkohol
  • kemične snovi, ki jih vnesemo v telo vsak dan

Ste vedeli, da lahko pomanjkanje vitamina C zniža nivo progesterona? Progesteronu lahko rečemo naravni Xanax, kar pomeni, da se ob njegovem pomanjkanju počutimo preobremenjeni in anksiozni.

Ste vedeli, da se tek ob povišanem kortizolu ne priporoča? Takšne oblike vadbe nivo stresa še povečajo zaradi povečanja kortizola. Kaj se torej priporoča, ko smo pod hudim stresom? Telovadite pametno – izvajajte jogo, intervalni treningi naj postanejo del vašega vsakdana.

Pol s hrano, pol pa s prehranskimi dopolnili

Gottfriedova priporoča prvo pomoč v obliki prehrane, »kar pomeni, da to, kar lahko pridobite s prehrano, pridobite, tisto, česar ne morete, pa s prehranskimi dopolnili«.

Sensilab vam priporoča V harmoniji s hormoni, ki združuje 3 kakovostne izdelke, s katerimi boste dosegli hormonsko ravnovesje: AdrenaLux, TiroLux in EstroLux.

EstroLux s preverjenimi rastlinskimi izvlečki in izbranimi vitamini uravnoveša raven estrogena v telesu in preprečuje posledice estrogenske prevlade v telesu, ki se na ženskem telesu kaže tudi v obliki celulita, AdrenaLux uravnoveša kortizol, preprečuje izgorelost in ohranja telo v ravnovesju ter TiroLux, ki daje podporo ščitnici in izboljšuje presnovne procese celotnega telesa, poveča raven energije ter zmanjša utrujenost in izčrpanost.