S ketozo boste hujšali prvih 10 dni

Ogljikovi hidrati (škrobnata hrana, živila, ki vsebujejo dosti sladkorja, žita in žitne izdelke in podobno) so ključni vir energije za naše telo. V procesu presnove se spremenijo v sladkor (glukozo), ki jo naše telo potrebuje za delovanje. Če telo ne dobi sladkorja iz ogljikovih hidratov, energijo začne iskati v drugih virih – v maščobnih zalogah. Ob tem nastajajo organski delci – ketoni, ki jih telo porabi kot gorivo za vsakdanje nemoteno delovanje. Tudi vitalni organi v ketozi začnejo delovati skoraj za tretjino hitreje - telo tako postane pravi stroj porabe energije, maščobnih zalog in odvečnih kilogramov.

S pomočjo ketoze ne smete hujšati dlje časa, zato bo vaša dieta drastično omejevala vnos ogljikovih hidratov le prvih 10 dni, nato bo dieta še vedno pretežno beljakovinska, a bo vključevala tudi ogljikove hidrate.

 

Kaj lahko jeste, da bi telo spravili v ketozo?

Prvih deset dni boste drastično omejili uživanje ogljikovih hidratov, to pomeni tudi sadja (dovoljene so le limone) in škrobnate zelenjave (krompir, rdeča pesa, korenje). Neomejeno pa boste lahko jedli zeleno solato in večino zelene zelenjave. Na voljo vam bo tudi pester izbor mesnin in nekaterih mlečnih izdelkov (skuta, kefir, lahki siri, kot sta mocarela in sir feta, maslo), oreški, avokado ter hladno stiskana in nerafinirana olja. Izbirajte čim bolj osnovno, nepredelano hrano, predvsem sveže meso in zelenjavo.

 

Odkrijte pestrost okusov, ki jih ponujajo začimbe

Enoličnost jedi lahko popestrite z najrazličnejšimi začimbami – posušenimi ali svežimi. So tudi dodaten vir vitaminov in mineralov ter prispevajo k boljši prebavljivosti posameznih živil. Eksperimentirajte in poiščite sebi ljubo kombinacijo. Za začetek poskušajte začiniti jedi z origanom, baziliko, majaronom, koprom, curryjem ali kurkumo.

 

DIETA NA OSNOVI KETOZE

DOVOLJENO V NEOMEJENIH KOLIČINAH (ves čas programa)

  • Zelenjava: listnata solata (zelena solata, radič, motovilec, rukola), špinača, blitva, kumare, brokoli, cvetača, gobe
  • Sadje: limone in limete
  • Meso*: piščanec, puran, divjačina, teletina, govedina, svinjina
  • Ribe*: tuna (v lastnem soku), sardele, orada, brancin, postrv, lignji, morski sadeži
  • Jajca
  • Zelišča
  • Pijača: voda, mineralna voda, nesladkan čaj in zeliščni čaj, nesladkana kava
  • *Pečeno na žaru, olju ali kuhano. Nikakor ne panirano, gratinirano ali v omaki, ki vsebuje moko.

DOVOLJENO V OMEJENIH KOLIČINAH **

  • Zelenjava: česen, čebula, korenček, koleraba, bučke, jajčevci, zelje, kislo zelje, kisla repa, paradižnik, paprika, zelena, peteršilj, šparglji, ohrovt, brstični ohrovt, olive
  • Sadje: grenivke, jagodičevje (borovnice, jagode, maline, robide, ribez), avokado
  • Meso: pršut, panceta
  • Mlečni izdelki: skuta, kefir, navadni in grški jogurt, sirotka, lahki siri (mocarela, kozji sir, feta sir), maslo
  • Oreški in semena: mandlji, indijski oreški, orehi, lešniki
  • Olja*: kokosovo, oljčno, konopljino, bučno
  • *Izberite hladno stiskana, nerafinirana olja.
  • **Dovoljene količine poglejte v jedilniku

PREPOVEDANO

  • Zelenjava: koruza, rdeča pesa, krompir, vse vrste fižola, grah, soja (in izdelki iz soje) in podobno
  • Sadje: ananas, banane, pomaranče, lubenica, melona, mango, jabolka, grozdje, češnje, marelice, breskve in drugo sadje
  • Žita: ajda, ječmen, kvinoja, amarant, riž, pšenica, koruza, oves in izdelki iz vseh žit
  • Mleko in mlečni izdelki: polnomastni siri, smetana, sadni jogurt, sladoled
  • Meso: ostali suhomesnati izdelki in izdelki iz mesa (hrenovke, paštete …)
  • Oreški in semena: pistacije, makadamija, pekan orehi, chia, bučna semena
  • Olja in maščobe: jedilno olje (sončnično, sojino, koruzno), hidrogenirana ali delno hidrogenirana maščoba (margarina), majoneza
  • Pijača: alkohol (vino, pivo, žganje), sadni sokovi, gazirane pijače, energijski napitki
  • Sladkor, med, javorjev sirup, melasa in umetna sladila (tudi dodatki z dodanim sladkorjem, npr. kečap)
  • Sladki in slani prigrizki
 

JEDILNIK PRI KETOZI

ZAJTRK

  • 2 jajci, panceta (30 g), mocarela (30 g)
  • sveža kumara, skuta (200 g), pršut (50 g)
  • paradižnik, skuta (150 g), dimljen losos (100 g)
  • 2 jajci, blitva (100 g), maslo
  • 2 jajci, gobe (200 g), maslo
  • * Za zajtrk lahko zaužijete nesladkano kavo ali pravi čaj, ki naj bo tudi brez sladkorja,

KOSILO

  • kozice (200 g), 5 špargljev, feta sir (30 g)
  • piščančje prsi (200 g), zelena solata, paradižnik, feta sir (30 g)
  • kuhana govedina (200 g), 1/2 čebule, zelena paprika
  • zelena solata, tuna (160 g), 10 oliv, feta sir (30 g)
  • 2 jajci, nekaj listov zelene solate, feta sir (30 g), 1/2 limone

VEČERJA

  • piščančje bedro, 5 šampinjonov, 5 češnjevih paradižnikov
  • file lososa ali druga riba (200 g), 5 špargljev
  • goveja juha z zelenjavo
  • puranji zrezek (200 g), mocarela (30 g), treviški radič
  • piščančje prsi (100 g), 1/2 avokada, 1 jajce, zelena solata

MALICA

  • kefir (2 dcl)
  • skuta (150 g)
  • 10 orehov ali 10 mandljev ali 10 lešnikov
  • 10 češnjevih paradižnikov
  • grški jogurt (180 g)
  • * Malica ni nujna. Zaužijete jo lahko v dopoldanskem ali popoldanskem času,