Ogljikovi hidrati (škrobnata hrana, živila, ki vsebujejo dosti sladkorja, žita in žitne izdelke in podobno) so ključni vir energije za naše telo. V procesu presnove se spremenijo v sladkor (glukozo), ki jo naše telo potrebuje za delovanje. Če telo ne dobi sladkorja iz ogljikovih hidratov, energijo začne iskati v drugih virih – v maščobnih zalogah. Ob tem nastajajo organski delci – ketoni, ki jih telo porabi kot gorivo za vsakdanje nemoteno delovanje. Tudi vitalni organi v ketozi začnejo delovati skoraj za tretjino hitreje - telo tako postane pravi stroj porabe energije, maščobnih zalog in odvečnih kilogramov.
S pomočjo ketoze ne smete hujšati dlje časa, zato bo vaša dieta drastično omejevala vnos ogljikovih hidratov le prvih 10 dni, nato bo dieta še vedno pretežno beljakovinska, a bo vključevala tudi ogljikove hidrate.
Prvih deset dni boste drastično omejili uživanje ogljikovih hidratov, to pomeni tudi sadja (dovoljene so le limone) in škrobnate zelenjave (krompir, rdeča pesa, korenje). Neomejeno pa boste lahko jedli zeleno solato in večino zelene zelenjave. Na voljo vam bo tudi pester izbor mesnin in nekaterih mlečnih izdelkov (skuta, kefir, lahki siri, kot sta mocarela in sir feta, maslo), oreški, avokado ter hladno stiskana in nerafinirana olja. Izbirajte čim bolj osnovno, nepredelano hrano, predvsem sveže meso in zelenjavo.
Enoličnost jedi lahko popestrite z najrazličnejšimi začimbami – posušenimi ali svežimi. So tudi dodaten vir vitaminov in mineralov ter prispevajo k boljši prebavljivosti posameznih živil. Eksperimentirajte in poiščite sebi ljubo kombinacijo. Za začetek poskušajte začiniti jedi z origanom, baziliko, majaronom, koprom, curryjem ali kurkumo.