Torej, cilj visoko beljakovinske diete se je znebiti čim več kilogramov v čim krajšem času. To boste dosegli z uživanjem večje količine beljakovinskih živil in s črtanjem hrane, ki ima visoko vsebnost ogljikovih hidratov (žita in žitni izdelki, kot so vse moke, kruh, testenine in pica, krompir, vse vrste fižola in podobno). S tem boste pretentali telo, da bo gorivo za energijo namesto iz glukoze (torej sladkorja, ki ga pridobi iz ogljikovih hidratov) črpalo iz maščobnih zalog.
Ko telo presnavlja beljakovine in maščobe, porabi tudi več energije kot v primeru ogljikovih hidratov. Kalorije torej pokuri med samo presnovo, kar pospeši izgubo kilogramov.
Če boste jedli dosti zelenolistne solate, špinače, blitve, brokolija in cvetače boste tudi iz povsem zelenjavnih virov dobili dosti beljakovin. Za ilustracijo: 2 skodelici surove špinače (100 g) vsebujeta 3 grama beljakovin, skodelica z 200 grami razrezanega brokolija pa 6 gramov. Za primerjavo: povprečno 60-gramsko jajce ima 7 gramov beljakovin.
Enoličnost jedi lahko popestrite z najrazličnejšimi začimbami – posušenimi ali svežimi. So tudi dodaten vir vitaminov in mineralov ter prispevajo k boljši prebavljivosti posameznih živil. Eksperimentirajte in poiščite sebi ljubo kombinacijo. Za začetek poskušajte začiniti jedi z origanom, baziliko, majaronom, koprom, curryjem ali kurkumo.
Jedilnik si lahko popestrite tudi tudi na naslednje načine:
cvetačo, brokoli in gobe si lahko na hitro popečete v pečici z rezinami mocarele,
v skuto lahko pretlačite čemaž in vanjo pomakate nekaj koščkov doma spečenega korenčkovega ali kolerabinega čipsa (osoljeno in začinjeno zelenjavo narežete na tanke rezine in jo na ventilacijskem načinu 7 minut pečete na 220 stopinjah Celzija),
solato lahko beljakovinsko obogatite z žlico v kavnem mlinčku zmletih konopljinih semen,
v jogurt zamešajte spirulino in/ali klorelo, nekaj zdrobljenih indijskih oreškov in mešanico jagodičevja.