Kortizol – dežurni krivec za vse

Ste na robu z živci? Glava je prazna in ne sprejema več nobenih informacij? Vsi naokrog želijo nekaj od vas, vi pa ste takooo počaaaasni? Poleg tega pa ste dobili trebušček, čeprav jeste enako ali celo manj kot prej? In vse to vas še bolj spravlja v obup. Ja, temu se reče stres, preveč stresa. Čas je, da izstopite s tega vlaka smrti.

Čeprav govorimo o stresu kot takem ("Sem pod stresom"), imamo pravzaprav v mislih naš odziv na stres – kako se mi odzivamo na stresne situacije. Tu pa igra ključno vlogo hormon kortizol. Če hočemo zmanjšati raven stresa (da vam ne poči film, če povemo po domače), moramo zato zmanjšati raven kortizola v krvi. 

Kortizol je odgovoren za naš odziv na stres

Ko se pojavi stresna situacija, se vedno sproži kortizol, ki pošilja sporočila po telesu, kaj je treba narediti. In ker govorimo o stresu, ki ga naše telo razume kot grožnjo, kortizol pripravlja telo na tako imenovan odziv "beg ali boj". Torej, biti moramo hitrejši, močnejši, pozornejši. Vse druge funkcije v telesu se zato podredijo temu, kar naše telo razume kot boj za golo preživetje: upočasnijo se prebava, proizvodnja spolnih hormonov, imunski odziv … Kratkoročno je to seveda zelo koristen odziv. In evolucijsko gledano je bil mišljen kot kratkoročna rešitev – beg pred medvedom, lov na mamuta, boj s sovražnikom … Ko se je nevarnost odstranila, smo se umirili in spet se je vzpostavilo ravnovesje v telesu.

Če stres traja predolgo, trpijo vsi organi in procesi v telesu

Ker pa smo dandanes ves čas pod različnimi pritiski, je tudi ta odziv ves čas aktiven. Naše telo namreč ne razlikuje med medvedom in nadležnim šefom, tečno taščo ali ljubezenskimi težavami. Vse je stres. Kaj to pomeni? Če naše telo primerjamo z avtomobilom, to pomeni, da "non-stop" pritiskamo na plin. Ves čas preobremenjujemo vse telesne organe, pomembne telesne funkcije, ki smo jim že prej omenili, pa so zanemarjene. Med drugim se to kaže tako, da:

  • občutimo izgorelost (naši odzivi so upočasnjeni, počutimo se nesposobne za povsem osnovne naloge),
  • začne nagajati prebava,
  • izostajajo menstruacije ali so pro drugi strani preobilne in boleče,
  • sesuje se imunski sistem, zaradi česar smo ves čas bolehni,
  • pojavi se "megla" v glavi (ko se nam miselne funkcije upočasnijo),
  • prežema nas tesnoba,
  • imamo težave s spanjem,
  • začne se nam nabirati maščoba okrog trebuha (vsa energija, ki se sprosti predvsem iz zalog glukoze v jetrih, da bi lahko mi bežali pred medvedom, se ne porabi, zato pa se preusmeri v maščobne celice predvsem na trebuhu),
  • imamo napade lakote. 

Stresnih situacij ne morete odpraviti, lahko pa izboljšate svoj odziv nanje

Če ste se znašli v primežu stalnega stresa in se prepoznate v kateremu od zgornjih simptomov, potem je skrajni čas, da nekaj storite zase. Odlična pomoč so različne metode sproščanja (joga, meditacija, poslušanje sproščujoče glasbe, sprehod v naravi, ročna dela …), postavitev prioritet (zastavite si realne cilje in časovne roke), zadostna količina spanja in polnovredna, uravnotežena prehrana (o tem lahko več preberete med našimi novicami).

Telo boste učinkovito podprli tudi z naravnimi izdelki, ki pomagajo pri uravnavanju telesnega stresnega odziva oziroma preprečevanju razsajanja kortizola v krvi.

100% naravni izdelek, namenjen vsem, ki se soočajo s težavami zaradi preobremenjenosti s stresom, je AdrenaLux. S preizkušenimi sestavinami izboljša delovanje nadledvične žleze, kjer nastajajo stresni hormoni, ter uravnovesi proizvodnjo ključnih hormonov, ki so potrebni za nadzorovanje stresa.

Gre za hormone, ki so ključni tudi za zdrav imunski sistem, normalno prebavo, dobro počutje, sposobnost koncentracije ter izboljšanje plodnosti in spolne sle.

AdrenaLux vsebuje skrbno izbrane naravne sestavine in sicer ekstrakt ašvagande Sensoril®, ekstrakte prave kamilice, črnega popra, sibirskega ginsenga in pantotensko kislino (vitamin B5).

Izbrani izdelki za vas

LAJŠANJE STRESA
-50%
Akcijska cena 24,99 € Redna cena 49,99 €
Ogled izdelka
30-DNEVNI PAKET
-44%
Akcijska cena 33,99 € Redna cena 60,97 €
Ogled izdelka