10 napak, ki preprečujejo hujšanje

Ste predani svoji dieti pa kar ne opazite želenih rezultatov? Preverite, ali morda ne delate ene izmed ključnih napak, ki nam dejansko lahko preprečijo, da bi shujšali ali izgubili tiste zadnje 2, 3 kilograme.

image

1 Kombinirate principe nekompatibilnih diet

Ste eden tistih, ki je na dieti že leta in leta, preizkusili ste že vse diete in shujševalne trike, shujšali, pa se spet zredili nazaj, ali pa ste shujšali 2/3 teže, zdaj pa vaša teža ne gre ne dol ne gor? Čeprav ste mojster hujšanja? Morda ste uporabili določene elemente diet, ki v resnici ne gredo skupaj.

  • Če recimo hujšate s ketozo, potem pa čez nekaj dni pojeste le malce sadja več – češ, »saj še vedno jem večinoma beljakovine in maščobe,« - potem ketozo prekinete enkrat na par dni.
  • Podobno je, če nekaj časa izkoriščate Paleo dieto, nato pa se spet poslužujete klasične beljakovinske diete.

Konstantno menjavanje shujševalnih pristopov in jedilnika za hujšanje ni primerno. Urejena prehrana telo postavi v ravnovesje, encimi točno vedo, kaj morajo narediti in ne zmanjka jih. Če pa konstantno menjamo načine prehranjevanja, telo postavimo v šok in kilogrami bodo ostali.

Poiščite 1 dieto, ki vam ustreza, in se je držite vsaj 3 mesece.

2 Ne uživate dovolj kalcija

Ste vegani ali pa le ne marate mleka in mlečnih izdelkov? Morda vam primanjkuje kalcija! Raziskave so pokazale, da ženske lažje shujšajo, če vsak dan zaužijejo 1000 mg kalcija (1 šalca mleka, 1 jogurt in 2 rezini sira).

Če vam mlečni izdelki ne dišijo, skušajte uživati več zelene listnate zelenjave, mandljev, brokolija in veganskega mleka.

3 Jeste več kot 6 obrokov na dan

Ja, res je, da so nas včasih spodbujali, da jemo 5 do 6 obrokov na dan, saj naj bi s tem pospešili metabolizem. Kar ni res! Četudi boste jedli 2 do 3 obroke na dan, bo metabolizem ostal enak. Pomembno pa je, da telesa ne dražimo s konstantnim obedovanjem, saj s tem sprožamo preveč inzulina, kar lahko privede do kopičenja maščob na trebuhu in maščobnih oblog na splošno.

Jejte 3 glavne obroke na dan, ti naj bodo sestavljeni iz kakovostne hrane, kjer je vsaj 1/3 svežega sadja in zelenjave, 1/3 pa beljakovin. Samo če boste lačni, si privoščite malico – pest oreškov.

Že poznate paket, ki pomaga shujšati tudi, če delate napake?

4 Za vikend se preveč razpustite

Za vikend vsi uživamo, pogosto se takrat tudi malce pregrešimo. Malo maminega jabolčnega zavitka, pivo s prijatelji, kakšen krompirček pri družinskem kosilu ali pa smo povabljeni na piknik, kjer se – priznajmo si – le redki lahko uprejo mamljivi hrani.

Četudi se pregrešite, poskrbite, da bodo ti »grehi« res minimalni. 1 čevapčič na pikniku, 1 žlička jabolčnega zavitka pri mami, pivu pa se v času diete res raje odpovejte, ali pa na tisti dan zmanjšajte količino ogljikovih hidratov.

5 Ne jeste dovolj beljakovin

Ko želimo hitro shujšati, pogosto združimo dieto in telovadbo. A brez beljakovin bo naše telo težko preneslo breme telovadbe, saj so beljakovine gradniki našega telesa. Telovadba bo tako manj učinkovita. Poleg tega je treba upoštevati, da za prebavo beljakovin porabimo 1/3 njihove kalorične vrednosti, pa še nasitijo nas za dlje časa. Idealno za hujšanje, kajne?

Ko hujšajte, skušajte uživati beljakovine v vsakem glavnem obroku. Jogurt, jajca, smoothie z veganskimi ali sirotkinimi beljakovinami, meso, ribe, stročnice, oreški, semena ali zelena listnata zelenjava … Vsa ta živila vsebujejo veliko beljakovin, zato jih uživajte čim več.

6 Ste pod konstantnim stresom

Ko smo pod stresom, je ravnovesje našega telesa popolnoma uničeno. Strupi prepočasi zapuščajo naše telo, alkalni minerali zapuščajo naša mehka tkiva in kosti in jih tako nimamo na zalogi, da bi uravnotežili hrano, ki nas zakisa, slabše spimo in – verjeli ali ne – pojemo več kot sicer.

Če želite resnično shujšati, poiščite način, da se umirite. Pojdite na sprehod, meditirajte, delajte jogo, slikajte ali pa poslušajte glasbo. Če ne gre drugače, si v svoj urnik napišite termin, ko si boste vzeli 15 minut le zase. Vsak dan!

7 Ne jeste dovolj sadja in zelenjave

Saj vemo, da ima vsak človek drugačen okus, ampak sadje in zelenjava sta res izredno pomembna. Sploh, če želimo shujšati. Med dieto se v našem telesu sproščajo toksini, ki lahko upočasnijo naš metabolizem, poleg tega pa smo tako manj odporni na bolezni, kar poveča možnosti, da obležimo v postelji.

Sadje in zelenjava vsebujeta dragocene antioksidante, ki povečujejo odpornost, hkrati pa tudi pospešujejo in revitalizirajo metabolizem, ki je vaš najboljši prijatelj, če ste na dieti. Vsak dan skušajte pojesti vsaj 3 enote sadja in 5 enot zelenjave.

8 Ne jeste dovolj vlaknin

Hrana v človeškem telesu ne sme ostajati dlje kot 24 ur. Sicer se začnejo tvoriti nevarni plini in bakterije, kar pripelje tudi do napihnjenosti in slabega počutja.

Vedno – predvsem pa, ko ste na dieti, uživajte veliko vlaknin, saj vas bodo nasitile za dlje časa, zmanjšale željo po hrani, poleg tega pa bodo pospešile prebavo. Ovseni kosmiči za zajtrk, veliko svežega sadja in zelenjave čez dan ter ekstra žlica stročnic za večerjo, vam lahko močno olajšajo shujševalni proces.

9 Zanašate se le na dieto

Seveda, dieta je izredno pomembna za hujšanje in oblikovanje telesa. A brez telovadbe gre 1x počasneje, poleg tega se napredek pogosto sčasoma popolnoma ustavi. Redna telovadba pospeši naš metabolizem in poveča mišično maso, ki je največji porabnik kalorij.

Dvakrat na teden se skušajte dobro spotiti z vsaj polurno kardio vadbo, trikrat na teden pa izvajajte vsaj 15-minutne vaje za moč. Četudi zveni veliko, je vredno!

10 Vsak dan se tehtate

Dobro je imeti nadzor nad telesno težo, a vsakodnevno tehtanje nas prej odvrne od predane diete kot pa nas motivira. Saj veste, kako odreagirate, ko ste tri dni pridni in kar naenkrat je na tehtnici 500 g več kot jih je bilo prejšnjič …

Za nihanje teže je krivo marsikaj – sestava ali kombiniranje hrane, zadrževanje odvečne vode v telesu, hormoni, preveč natrija, stres itd. Zato je vsakodnevno tehtanje nesmiselno, saj se tako pogosto počutimo ogoljufane.

No, pa tudi reakcija na odličen rezultat je pogosto preuranjena, kajne? Samo zato, ker smo v 1 tednu shujšali več kot smo pričakovali, še ne pomeni, da si zaslužimo 3 kepice sladoleda za nagrado.

Bodite dosledni pri dieti, predani telovadbi in odgovorno uravnavajte svoj stres. Kilogrami bodo šli dol – če boste stali na tehtnici vsak dan ali ne. Imejte vero vase in se tehtajte 1x na teden. Bolje bo tako.

Slimmium paket Adijo, kilogrami! pomaga tistim, ki delajo napake, in nagradi tiste, ki se jih trudijo odpraviti. Izkoristite akcijsko ponudbo in prihranite.

Izbrani izdelki za vas

30-DNEVNI PAKET
-64%
Akcijska cena 34,99 € Redna cena 96,96 €
Ogled izdelka