Prazna košarica?
Verjetno zato, ker si še niste ogledali naše najnovejše ponudbe
Sensilab za svoje spletne strani uporablja piškotke, ki ne shranjujejo osebnih podatkov. Nekateri piškotki so morda že nameščeni. Z nadaljevanjem uporabe naših spletnih strani soglašate z njihovo uporabo.
Kontaktirajte nas prek spleta ali pokličite na 0590 82 770
100% garancija na zadovoljstvo
Brezplačna dostava nad 49,99 €
Stres, nezdrava prehrana, kajenje, nespečnost – to je le nekaj vzrokov za zmanjšano odpornost. To pomeni, da je obramba našega telesa proti povzročiteljem infekcij (npr. pred virusi, bakterijami) oslabljena.
Eden najpreprostejših in najučinkovitejših načinov za zaščito telesa pred okužbami je uživanje hrane in pijače, ki pomaga krepiti odpornost.
Zbrali smo 10 živil, ki so načeloma na voljo prav vsakomur in lahko v razmeroma kratkem času prispevajo k izboljšanju delovanja imunskega sistema.
Česen je eden boljših naravnih zdravil. Uporabimo ga lahko v številnih jedeh, pomaga preprečevati pogoste prehlade in deluje blagodejno na prebavila. Ko česen nasekljamo ali zdrobimo, nastane spojina alicin, ki pomaga upočasniti rast in širjenje bakterij, gliv in spodbudi pretok prebavnih encimov. Britanska študija kaže, da so ljudje, ki so 12 tednov uživali ekstrakt česna, zbolevali manj pogosto kot kontrolna skupina.
Rdeče meso je dober vir beljakovin in mineralov, ki jih telo potrebuje za učinkovito delovanje (železo, cink, krom, selen), ki jih imunski sistem potrebuje za učinkovito delovanje. Poleg tega pomaga telesu pri celjenju in okrevanju.
Jajca so vir visokokakovostnih beljakovin (z 8 esencialnimi aminokislinami), antioksidativnih vitaminov (A in D) in mineralov (železo, selen, cink). Če se pojavi okužba, lahko hitro izgubo beljakovin nadoknadimo z jajci.
Jogurt vsebuje probiotične kulture, dobre bakterije, ki pomagajo ohranjati prebavila zdrava. Švedska študija je pokazala: pri tistih, ki so pili jogurt, bogat z Lactobacillus reuteri (probiotikom, ki spodbuja protitelesa), je bila možnost, da zbolijo, manjša za 33%. Priporočena količina bi bila 300 g jogurta na dan.
Cistein je aminokislina, ki se sprosti ob kuhanju piščančje juhe. Ravno zaradi tega je piščančja juha verjetno tako učinkovita priprehladih in uspe močno spodbuditi imunski sistem.
Zeleni čaj vsebuje L-teanin, ki lahko za kar 5-krat poveča obrambno sposobnost telesa. Z aktiviranjem limfocitov v krvi se poveča odpornost proti bakkterijskim in virusnih okužb.
Paprika je bogata z beta-karotenom, ki se v telesu spremeni v vitamin A. Ta ima močan antioksidantni učinek in pomaga pri premagovanju okužb.
Poleg tega, da lahko kurkumo uporabimo kot začimbo pri pripravi različnih jedi, je zaradi svojih lastnosti že stoletja v uporabi v ajurvedi in tradicionalni kitajski medicini. Sem sodijo tudi njene sposobnosti, da spodbudi imunski sistem pri boju s prehladi ali gripo.
Cimet je bogat z antioksidanti, ki zavirajo razvoj bakterij in tvorjenje krvnih strdkov. Pomaga tudi uravnati krvni sladkor in tako zmanjša tveganje za nastanek diabetesa tipa 2. Poleg tega pomaga uravnati holesterol v krvi in odpravi slab zadah.
Agrumi vsebujejo velike količine antioksidantov in vitamina C, ki pozitivno vplivajo na odpornost.
Ker vsebujejo velike količine selena in antioksidantov, so gobe odlične pri premagovanju prehlada, saj imajo protivirusne in antibakterijske učinke. Vsebujejo tudi vitamin B, ki igra pomembno vlogo pri ohranjanju odpornosti.
Za uravnoženo prehrano in zdrav slog življenja je priporočljivo, da uživamo raznoliko hrano, zmanjšamo uživanje nasičenih maščob, sladkorja, soli in alkohola. Poleg tega bomo veliko naredili zase, če prenehamo kaditi in poskrbimo za dovolj gibanja in kakovosten spanec.
Podprite svoj imunski sistem z optimalno kombinacijo vitamina C, cinka in selena v enem izdelku.