Brokoli je dober za jetra – ampak samo, če upoštevate to pravilo

Ali ste opazili, da ko se piše o zdravi prehrani, je fotka brokolija obvezno zraven? Brokoli je res super živilo, še posebno na področju razstrupljanja, ampak le pod enim pogojem – če ga ne kuhamo. Le tako lahko naše telo izkoristi v polnosti sestavino, po kateri je postal znan kot številka 1 v detoxu – sulforafan. Obstaja pa še drug način …

image

Dejstvo je, da večina ljudi ne mara brokolija – niti kuhanega, kaj šele surovega. Za vse tiste, ki pa se trudite ga redno uživati, pa bo to, kar pišemo, precejšnje razočaranje: če brokoli jeste v kuhani obliki, izgubite njegovo najpomembnejšo učinkovino. Imenuje se sulforafan. Ta pa nastane iz snovi, ki ima še bolj čudno ime (glukorafanin) – in to le, če pride v stik z encimom mirozinaza.

Da bi v celoti izkoristili prednosti brokolija, je potreben encim mirozinaza

Kaj je težava s kuhanjem? Encim mirozinaza, naravno prisoten v brokoliju, je občutljiv na toploto, kar pomeni, da se med kuhanjem uniči. Zato se glukorafanin ne more pretvoriti v super detox učinkovino sulforafan. To pomeni, da lahko vsak dan jeste ogromno brokolija, vaša jetra pa bodo ostala še vedno zapacana.

Preostane vam le surov brokoli ...

Če boste zagrizli v surov brokoli, se bo zgodila podobna reakcija, kot jo opazite, če zagrizete ali zarežete v česen oziroma čebulo: snov, ki nam ponuja največ koristi, pride v stik s posebnim encimom, zaradi katerega se aktivira in povzroča pekoč občutek oziroma solzenje. Ta ista snov pa ima zdravilne lastnosti.

Podobno je pri brokoliju: ko zagrizemo vanj, pride glukorafanin v stik z mirozinazo (v rastlini sta snovi na različnih mestih in prideta v stik samo v primeru poškodbe rastline), kar proizvede sulforafan. Tega pa brokoli uporablja kot obrambo proti mikrobom, v našem telesu pa okrepi razstrupljevalno delovanje jeter.

… ali izdelek, ki poleg brokolijevega ekstrakta vsebuje še mirozinazo

Na trgu najdete precej izdelkov, ki vsebujejo ekstrakt brokolija, vendar bodite pozorni: podobno kot pri kuhanemu brokoliju vam ne bodo nič koristili, če vsebujejo samo glukorafanin, ne pa tudi mirozinaze. To je tudi ključna prednost patentirane oblike ekstrakta brokolija BroccoRaphanyn®, ki je ena izmed sestavin nočnih drenažnih in razstrupljevalnih kapsul WaterOut STRONG Night.

Poleg glukorafanina, predstopnje sulforafana, vsebuje namreč tudi encim mirozinazo.

Hujšanje se začne s čistimi jetri – WaterOut STRONG Night podpira nočno čiščenje jeter

Ni ga boljšega »tajminga« za čiščenje telesa, kot je nočni čas, ko se telo ne ukvarja s prebavo, ampak se fokusira na razstrupljanje in regeneracijo. Kapsule WaterOut STRONG Night pomagajo prav v tem najoptimalnejšem obdobju. Poleg aktivne oblike brokolijevega ekstrakta (z mirozinazo) vsebujejo še drenažne sestavine ter učinkovine, ki pospešijo razstrupljanje in hujšanje (ekstrakte hibiskusa, listov bele breze, lubenice, cimeta in črnega popra).

Raziskave so pokazale, da za 3x poveča izločanje odvečne vode iz telesa in pomaga do 2,5-krat več izgubljene teže.

1-mesečni paket Kick Me STRONG, s katerim je shujšalo že več kot 90.000 Slovencev

Če pa želite res hitre shujševalne rezultate in intenzivno, 24-urno izkušnjo kurjenja maščob, je 1-mesečni Paket Kick me STRONG to, kar potrebujete. Poleg nočnih drenažnih kapsul WaterOut STRONG Night vsebuje še najmočnejši topilec maščob BootBurn Active STRONG 1000 in napitek za izločanje odvečne vode WaterOut STRONG, s katerim izgubite prve kilograme v nekaj dneh.