Detox z limono: razstrupljanje v 24 urah

Limona že več let slovi po svoji razstrupljevalni moči. Načinov, kako se lotiti diete oziroma razstrupljanja, je več, najbolj znana metoda pa je tista, ki traja deset dni. Če bi radi tudi sami preizkusili razstrupljevalno moč limone, hkrati pa za detox ne bi radi zapravili več kot 1 dan, imamo popoln predlog za vas.

image

Z enodnevno dieto čudežev ne moremo pričakovati. Zagotovo pa tovrstno razstrupljanje prinaša boljše počutje. Čeprav kratkoročno. (Foto: 123rf.com)

The Master Cleanser

Stanley Burroughs je v štiridesetih letih prejšnjega stoletja zasnoval razstrupljevalno dieto, ki temelji na pitju limonade in to metodo objavil v knjigiMaster Cleanser. Čiščenje v tem primeru traja sedem do deset dni. Zaradi velike popularnosti pojava razstrupljanja se je začelo pojavljati vse več različic te metode. Preverili smo najkrajšo, ki jo opravite v pičlih 24 urah.

24 – urni detox z limonado

Zagotovo v enemu dnevu ne boste dosegli enakega učinka kot pri desetdnevnemu razstrupljanju. Kratkotrajne različice so predvsem priporočljive v primeru, ko želimo odstraniti nečistoče, ki smo jih v telo vnesli zaradi prekomernega pitja alkohola, kajenja ali (nezdravega) prenajedanja. Treba pa se je zavedati, da čudežev v 24 urah ne moremo pričakovati. Zelo verjetno je, da telesa niti ne bomo razstrupili, zagotovo pa spočili.

Recept

Za limonin detox potrebujete: 2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka oz. sok ene srednje velike limone, 3 dl čiste (filtrirane) vode, ščepec kajenskega popra in čajna žlička javorjevega sirupa, ki ga lahko nadomestite s paličico cimeta.

Postopek:

Poskusite se zbuditi ob 7:30 zjutraj in takoj, ko se vam uspe dvigniti, popijte svoj prvi kozarec limonade, ki naj bo topla, ne pa vroča. Pripravite jo tako, da dobro premešate limonin sok, vodo, javorjev sirup in kajenski poper ter popijte. Poskrbite za to, da napitek ne bo premrzel in naj bo vsaj na sobni temperaturi oziroma malce toplejši. Najpomembneje pa je to, da limonado popijete svežo.

Jedilnik:

  • Za zajtrk potrebujete 5 borovnic, 5 robid, 5 malin, 5 jagod in 5 češenj, jabolko, hruška, jogurt, pest mandljev. Narežite ali nasekljajte sadje in vmešajte v jogurt ter posipajte z mandlji. Pojejte približno 10 minut po zaužitju limonade.
  • Za malico popijte svoj drugi kozarec limonade in čez 10 minut pojejte solatni krožnik iz: kumare, redkve, zelene.
  • Kosilo pripravite tako, da na žaru popečete ribo, nanjo pokapajte limonin sok in jo postrežete s poparjeno zelenjavo. Izberete lahko katerokoli vrsto zelenjave, nujno pa poskrbite za to, da se bo med njo znašla čebula. Če ne jeste rib, jih lahko nadomestite s sojo, tofujem ali avokadom.
  • Druga različica kosila: popecite mešanico zelenjave (na primer: mlade čebulice, gob, bambusa in sojinih kalčkov) in pri temu uporabite minimalno količino olivnega olja, ki mu dodate nasekljan strok česna, čajno žličko limoninega soka, ingver po okusu in tofu.
  • Približno dve uri pred spanjem popijte kozarec limonade, ki jo pripravite s toplo ali vročo vodo.
  • Poskusite skočiti v posteljo okrog 22. ure in si tik pred spanjem privoščite toplo kopel, ki ji dodate nekaj kapljic eteričnega olja, ki vas najbolje pomiri (sivka, rimska kamilica). Če po kopanju občutite lakoto, je dovoljeno grizljanje stebel zelene, ki vsebujejo veliko magnezija, ta pa je znan tudi po svojemu pomirjajočemu učinku.

Koristni nasveti:

  • Priporočamo, da se razstrupljanja telesa lotite čez vikend, ko boste imeli dovolj časa za sproščanje in umirjeno pripravo zdrave domače prehrane.
  • Poskrbite za to, da popijete najmanj šest kozarcev filtrirane vode, ki ji dodate limonin olupek. Zato je nujno pomembno, da kupite limone iz biološke pridelave, saj je razstrupljanje z vnosom pesticidov nesmiselno.
  • Lakote na ta dan ne bi smeli občutiti oziroma se takrat popije limonada, lahko pa si pripravite nesladkan zeliščni čaj, pojeste banano in pest mešanice semen. Priporočljiva je tudi doma pripravljena zelenjavna juha.

Izbrani izdelki za vas