Hujšanje in krvna skupina 0

Peter D'Adamo je razvil teorijo o dieti, ki temelji na krvnih skupinah. Če ste krvne skupine 0, avtor knjige »4 načini zdravega življenja za 4 krvne skupine« trdi, da v sebi nosite najstarejšo kri oz. njeno skupino, ki naj bi bila stara več tisočletij. 

image

Krvna skupina 0 naj bi nastala še v časih, ko je bil človek lovec oz. plenilec. Zato naj bi bile prehrambne navade ljudi s to krvno skupino podobne tistim, naših prednikov. Temeljila naj bi torej na mesu. 

Beljakovine, priporočljive za krvno skupino 0

Nezadosten vnos beljakovin pri ljudeh s to krvno skupino zelo ovira presnavljanje maščob, kar lahko pripelje do kardiovaskularnih težav in sladkorne bolezni. Zato je v boju proti debelosti priporočljivo uživati visokokakovostne beljakovine, ki jih najdemo v sledečih živilih:

  • bivolje,
  • ovčje,
  • goveje,
  • telečje,
  • divjačina,
  • jagnjetina,
  • fazan,
  • zajec,
  • ribe (ostriži, ščuka, brancin,čepa, jesetar, mečarica, morski jezik in list, rdeči hlastač, trska),
  • srce in
  • telečja jetrca.

Izogibajte se sledečemu mesu: svinjini, želvjem mesu, bakurdi, hobotnici, lignjem, morskim polžem, ostrigarjem, polaku, žabam. In popolnoma izločite mleko  in mlečne izdelke, jajca pa lahko uživate v zmernih količinah.

Oreščki in semena so vaš sekundarni izvor beljakovin. Najbolj priporočljivi so orehi, saj služijo kot odlični razstrupljevalci. Sledijo pa jim še bučna, lanena semena.

Izogibajte se predvsem tistim, ki vsebujejo veliko laktina. Prepovedan je kikiriki in njegovo maslo, bukvica, kostanj, pistacije, sončnična semena in maslo, makova semena, mandljevo mleko in sir, brazilski oršečki in akažu.

Ogljikovi hidrati, primerni za krvno skupino 0

Če sodite v krvno družino 0, gluten ni vaš zaveznik. Vsi ljudje te skupine se slabo odzivajo na zrna in škrob. Popolnoma izločite vse glutenske moke, ječmen, koruzo in njeno moko, kuskus, pšenica in izdelki iz pšenice (kruh, otrobi, kalčki, moka, polnozrnati izdelki), ovsa in pire, pokovka. Priporočljiv pa je esenski kruh.

Pri stročnicah se izogibajte fižolu (pinto, ledvičasti, navadni), vsem vrstam leče, tamarindu, izdelkom iz soje. Za ljudi krvne skupine 0 je najbolje, da črpajo beljakovine živalskega izvora.

Sadje in zelenjava, primerna za krvno skupino 0

Avtor priporoča uživanje sledeče zelenjave:

  • hren,
  • ingver,
  • morske alge,
  • radič,
  • regrat,
  • špinača,
  • brokoli,
  • buče,
  • endivija,
  • koleraba,
  • sladki krompir,
  • blitva,
  • korenje. 

Nekatere vrste zelenjave vsebuje reaktivne lektine in teh se izogibajte: cvetača, por, krompir, brinje, kumare, alfa-alfa, aloja, olive, rabarbara. 

Sadje, bogato z antioksidanti, je zagotovo dobrodošlo, vendar pa so nekatere vrste najprimernejše za ljudi s krvno skupino 0:

  • banana,
  • borovnice,
  • češnje,
  • fige,
  • guava,
  • slive in
  • ananas.

Izogibajte se avokada, hrušk, kivija, kokosovega mleka, mandarin, pomaranč, robidnic in marelic.

Prehranska dopolnila, primerna za krvno skupino 0

Prehranska dopolnila je treba izbrati glede na prehranjevalne navade, nivo fizične aktivnosti in zdravstvene težave. Na osnovi priporočenega jedilnika za krvno skupino 0 pa je priporočljivo razmisliti o uživanju:

Holestop - preprečuje absorbcijo slabih maščob in uravnava nivo holesterola, ki ga vsebujejo živalski izdelki in meso

bioDIGEST mix - uravnava prebavo in nadomešča primanjkljaj vlaknin, do katerega lahko pride ob visokobeljakovinski dieti

Hepafar - pospešuje regeneracijo jeter in njihovo razstupljanje, kar je priporočljivo, če uživate težko, mastno hrano

Primer jedilnika

Zajtrk: pirin kruh in rezina prekajene slanine

Kosilo: špinačni riž

Sestavine: ½ skodelice basmati riža, skodelica listov mlade špinače, 1 bučka (narezana na kocke), 5 nasekljanih mladih čebulic, strok česna (zdrobljenega), sol in poper (po okusu), oljčno olje.

Priprava: ko riž zavre, ga kuhajte največ 15 minut v slani vodi. Na olju popražite česen, dodajte bučke in čebulo. Dušite približno dve minuti in dodajte riž, premešajte in dodajte špinačne liste. Posolite, popoprajte in postavite v pekač ter pecite 30 minut na 180°C. Postrezite z regratovo solato ali radičem.  

Večerja: Prosena kaša z riževim mlekom in suhimi slivami

Sestavine: polovica skodelice suhih sliv, polovica skodelice prosene kaše in 1 ½  skodelice riževega mleka.

Priprava: slive zjutraj namočite. Riževo mleko zavrite in vanjo stresite proseno kašo, kuhajte toliko časa, da proso vsrka mleko. Dodajte slive in premešajte.